Sháním hlídání, zn. pro kočku | Blog Mall.cz

Sháním hlídání, zn. pro kočku

Dovolená zaplacená a kufry zabalené. Kytky zalije sousedka, ale o Mourka se kvůli alergii nepostará. Co teď?

Kočka není pes a v případě hlídání to platí dvakrát. Zatímco pro psa jsou důležití lidé, kočky se víc fixují na prostředí. Už z toho vyplývá, že cestování je pro mourovaté společnice často větší stres než týdenní pobyt o samotě. Vyrazit s kočkou do kempu nebo egyptského hotelu tak, i bez ohledu na další komplikace, nedoporučujeme.

Je tedy na místě vyřešit hlídání a sami už určitě tušíte, co je právě pro vaši kočku nejlepší. Pokud by týden bez vás žalostně mňoukala, je třeba se zařídit jinak než v případě, že je jí upřímně jedno, jestli tráví týden doma, u kamarádky nebo v kočičím hotelu.

Kočky sice rády lezou do kufrů, ale věřte, že na dovolenou s vámi nechtějí. • 

Kočka na prázdninách: kočičí hotel nebo pobyt u hlídače

Víkend sama doma zvládne s dostatečnou zásobou granulí a vody každá kočka. Jestliže se ale chystáte na více než týden pryč, je na místě řešit hlídání. Přestože existují automatické dávkovače krmiva, samočistící kočičí záchod bohužel ještě nikdo nevymyslel.

Pokud máte k ruce ochotného hlídače a kočku, které nevadí nové prostředí, můžete mazlíčka po dobu své dovolené přestěhovat. Buďte si ale opravdu jistí, že to vaše kočka (i hlídač) zvládnou. Kočky v novém prostředí mohou:

  • rozškrábat, na co přijdou,
  • značkovat teritorium,
  • a také se pomočovat z nervozity.

Některé kočky v novém prostředí ze stresu zalezou do nejtemnějšího rohu. • 

Samostatnou kapitolou je soužití s hlídačovými vlastními zvířaty, členy rodiny i zvyky. Hlídání kočky, která celou noc prokvílí, může způsobit nejen kruhy pod očima, ale i dramatické ochlazení vztahů.

Jestliže nechcete riskovat vztahy s rodinou nebo přáteli, můžete své kočce zajistit profesionální hlídání v kočičím hotelu. Taková zařízení jsou ale drahá a v některých nemají kočky potřebný výběh. Předem si proto dobře prověřte, kam svého chlupatého miláčka dáváte.

Kočka sama doma: s profesionálem nebo známým

Profesionální hlídači ale nemusí o kočky pečovat jen v hotelích. Zejména ve velkých městech fungují agentury zajišťující jejich hlídání doma. Za takovou službu samozřejmě také něco zaplatíte, máte ale jistotu, že je kočka ve známém prostředí. Pokud si vyberete prověřenou agenturu, nemusíte se bát ani svěření klíčů do cizích rukou.

I ty nejodtažitější kočky si po týdnu samoty užijí mazlení. • 

Samozřejmě nejlepší variantou je, když vám kočičku doma pohlídá důvěryhodný známý nebo člen rodiny. Poproste ho, aby k vám každý den zašel a:

  • kočce nasypal čerstvou kapsičku nebo konzervu,
  • doplnil granule,
  • vyměnil vodu za čerstvou,
  • vyčistil toaletu
  • a třeba se i s čtvernožcem trochu pomazlil nebo si s ním pohrál.

Slušností je nachystat hlídači dostatečnou zásobu steliva i krmení, které má vaše kočka ráda, a také se mu náležitě odvděčit. Například krajová specialita z místa vaší dovolené určitě potěší.

Jak řešíte hlídání kočky vy? Podělte se s námi v komentářích nebo na Facebooku.