Pořiďte si vánoční stromeček, který vám pochválí celá rodina | Blog Mall.cz

Pořiďte si vánoční stromeček, který vám pochválí celá rodina

Pořídit si domů krásný a voňavý stromeček, který jen tak neopadá, může být docela fuška. Když ale víte, kde hledat a jak se o něj starat, ušetříte si před Vánoci spoustu času a zbytečného stresu. Poradíme vám, jak na to.

Nejprve se musíte rozhodnout, zda chcete umělý, nebo živý stromeček. V tomto článku vám poradíme, jak vybrat živý stromeček, který si lidé oblíbili pro jeho vůni jehličí, výrazné barvy a košatější vzhled.

Živé stromečky kupujte od venkovních prodejců stromky od nich déle vydrží, protože jsou vystavené v nízkých teplotách, které jehličnanům svědčí. Ideálně zkuste najít českého pěstitele, který vám poví, jak je stromek starý – můžete navštívit třeba lokální lesní školku, kde pěstují a prodávají vlastní vánoční stromky.

Kromě řezaného můžete sáhnout také po stromku v květináči. Ty si po Vánocích vysadíte na zahradě a nemusíte je nemilosrdně vyhazovat do popelnice nebo odvážet do sběrného dvora. Vaše vánoční stromečky a s nimi spojené vzpomínky vás tak budou provázet celý život.

Při výběru věnujte pozornost:

  • jehlicím – zkontrolujte, zda mají svěží barvu a jsou pružné.
  • větvím – nesmí být poškozené a polámané.
  • kmeni – kmen musí být neofrézovaný, protože kůrou stromeček přijímá živiny.
  • celku – prohlédněte si stromek jako celek. Neberte ten, který má řídké jehlice a málo větví. Nemusí být nutně symetrický – i nepravidelně tvarované stromky vypadají hezky.

Stromečky koupené u venkovních prodejců vydrží déle než stromečky prodávané pod střechou. • 

Smrk, borovice nebo jedlička?

U prodejců seženete několik druhů živých stromečků, které se liší vzhledem, výdrží i cenou:

  • Smrk ztepilý – sytě zelený stromek s ostrými jehlicemi, který rychle opadává. Cenově vyjde nejlevněji, seženete ho i za 250 Kč.
  • Smrk pichlavý – má krátké větve s dlouhými jehlicemi ve stříbrné barvě. Je oblíbený pro svou výdrž a pomalé opadávání. Cenově vyjde o něco dráž než smrk ztepilý – od 350 Kč.
  • Borovice černá – symetrie, tmavě zelená barva a jehlice rostoucí ve svazcích po dvou – to jsou přednosti borovice černé. Jehlice jí neopadají tak rychle jako smrku, ale je o něco dražší – od 400 Kč.
  • Jedle kavkazská – jedlička je z vánočních stromečků obvykle nejkvalitnější. Má nejvýraznější vůni, husté jehlice a tmavě zelenou barvu. Při správných podmínkách takřka neopadá, ale připlatíte si za ni pár stovek – začínají od 500 Kč.

Kdy živý stromeček koupit?

Ideálně stromeček pořiďte těsně před Vánoci, protože budete mít menší starosti s jeho skladováním a nehrozí, že vám uschne nebo opadá ještě před Štědrým dnem. Určitě však doporučujeme si stromeček zarezervovat, protože pár dní před Vánoci už mohou být vyprodané.

Povezete-li domů stromeček na střeše auta, nezapomeňte ho důkladně uvázat. Použijte textilní pásy a ujistěte se, že jsou pořádně napnuté. • 

Jak se o živý stromeček starat?

Po příjezdu domů seřízněte spodní část kmene o několik cm a vložte ji do nádoby s vodou. Stromeček s čerstvým řezem přijme více vody a vydrží déle svěží. Neořezávejte ze stromku kůru – ta je totiž jeho zásobárnou živin.

Stromeček až do Vánoc skladujte v co nejchladnějším prostředí, aby přechodem do tepla neutrpěl teplotní šok. Postavte ho v nejlepším případě na balkon, na terasu nebo do sklepa. Zhruba dva dny před Vánoci ho přemístěte na studenou chodbu nebo do předsíně a až na Vánoce do vytápěné místnosti, aby si na teplo postupně zvykal.

Pokud máte možnost, pořiďte stromečku stojan, který můžete naplnit vodou. Díky tomu bude stromeček čerpat živiny i v době, kdy pod něj Ježíšek nadělí dárky. Aby vydrželo čerstvé i jehličí, jednou denně ho lehce postříkejte vodou z rozprašovače.

Pokud máte stromeček v květináči, platí pro něj stejná pravidla. Pouze ho neořezávejte a nepřesazujte do stojanu – nechte ho v květináči. Po Vánocích ho dejte do větší nádoby, kterou vyplňte vrstvou štěrku, poté vrstvou rašeliny a poté zeminou. Zalévat stačí jednou za měsíc, v létě pak každý týden.

>> Zkrášlete svůj stromeček fešnými ozdobami. <<

Jaký vánoční stromeček si domů kupujete vy? Napište nám do komentářů.