Perfektní cukroví: uzavřete příměří se svojí troubou | Blog Mall.cz

Nespalte cukroví: velký rádce pečení a uzavírání míru s troubou

Polovina lineckých koleček už hnědne, zatímco druhá polovina potřebuje dopéct. Vyhlaste boj nerovnoměrně propečenému cukroví. Zjistěte, jaké jsou slabé stránky vaší trouby a pečení jim přizpůsobte. Poradíme i pár triků, jak poznáte, že cukroví už je hotové.

Prověřte svoji troubu, pomůže toustový test

Nerovnoměrně propečené cukroví má často na triku tepelná spirála trouby, která některá místa prohřívá více a do jiných pouští méně tepla. Dobrá zpráva je, že tato místa snadno odhalíte toustovým testem:

  • po celé délce plechu rozprostřete v jedné vrstvě plátky světlého toustového chleba,
  • vložte plech do trouby a zapněte ji na 180 °C,
  • sledujte, jak chleby hnědnou a přibližně po 15 minutách plech vyndejte.

Na chlebech dobře uvidíte, která místa jsou nejvíce hnědá a kde je naopak chleba jen mírně opečený. Až budete na plech sázet cukroví, problematickým místům se vyhněte, nebo již upečené kousky vytáhněte s předstihem.

Na plech dejte ideálně stejně velké kousky cukroví. Až změníte vykrajovací formičku, použijte nový plech.Na plech dejte ideálně stejně velké kousky cukroví. Až změníte vykrajovací formičku, použijte nový plech.

Další možností je žhavé místo v polovině pečení překrýt kouskem alobalu – tím částečně odstíníte teplo, které sálá na rychleji se pečící cukroví.

Náš tip: S nerovnoměrně pečící troubou pár kousků cukroví většinou připálíte. Pokud si na nich hned nesmlsnou děti, odlomte spálené části a zbytek cukroví rozdrobte do mísy. Přidejte trochu změklého másla a případně i kapku rumu. Z hmoty vytvarujte kuličky a přelijte je čokoládou. Připálené kousky tak zužitkujete na drobné občerstvení ke kávě.

>> Kvalitní trouby, které vás nevypečou, najdete na MALL.CZ. <<

Zjistěte, na kolik stupňů trouba skutečně peče

Ačkoliv nastavíte troubu na požadovaný počet stupňů, nemáte ještě vyhráno. Některé trouby totiž nastavenou teplotu přeženou nebo se na ni ani neroztopí. Vložte proto do trouby speciální teploměr do trouby a sledujte, jaké teplo trouba skutečně vydává.

>> Pořiďte si teploměr do trouby z MALL.CZ. <<

Při testování teploměr umisťujte na různá místa v troubě.

V otestované troubě už cukroví nespálíte.V otestované troubě už cukroví nespálíte.

Pokud se vám zdá varianta s měřením složitá a máte léty prověřený recept, otestujte teplotu trouby s jeho pomocí. Na testování se skvěle hodí recepty na muffiny. Pokud je obvykle upečete za 20 minut a v testované troubě po této době ještě potřebují dopéct, nastavte při pečení cukroví mírně vyšší teplotu. Jestli už po 15 minutách získávají zlatou kůrku, teplotu při vánočním pečení stáhněte.

K teplotě uvedené v receptech přistupujte s opatrností. Nikdy totiž nevíte, zda autoři receptu chystali dobrotu v elektrické, nebo horkovzdušné troubě. Obecně platí pravidlo, že teplotu v horkovzdušné troubě můžete nastavit o přibližně 20 °C  nižší, než uvádí recept pro troubu elektrickou.

Využijte vychytávky pro rovnoměrné propečení cukroví

Také se vám stává, že první várka cukroví končí připálená? Na vině je nedostatečné nahřátí trouby. Až po pár desítkách minut vnitřek trouby nahromadí dostatečné množství tepla, které uspokojí termostat. Ten po nahřátí trouby nemusí stále měnit teplotu, aby vyrovnal její výkyvy.

Troubu alespoň půl hodiny před pečením nahřívejte. Cukroví pak bude dokonalé.Troubu alespoň půl hodiny před pečením nahřívejte. Cukroví pak bude dokonalé.

Cukroví se nejlépe daří získat správný odstín, když plech umístíte na rošt do středu trouby. Jestli potřebujete péct dva plechy cukroví ve stejný čas, umístěte je nad sebou také spíše blíže ke středu a v polovině pečení plechy prohoďte.

V plynové troubě se bude cukroví péct lépe, když troubu zmenšíte. Zasuňte do horního roštu plech, který vytvoří umělý strop. Teplo, které v plynové troubě nejčastěji sálá ze spodní části, se od stropu odrazí a cukroví rychleji propeče.

Jak na jednotlivé cukroví

Nejlepší cukroví nachystáte, když se s vlastní troubou dobře seznámíte. Teplotu pečení potom nastavíte správně a ztráty v řadách cukroví budou minimální.

V naší redakci jsme udělali velkou anketu a přinášíme výsledky nastavení teplot pro největší české klasiky. S teplotou si ale určitě pohrajte podle rozmarů vaší trouby.

Linecké

  • 180 °C elektrická trouba.
  • 165 °C horkovzdušná trouba.
  • 8–12 minut.
  • Pomůcka: Vytahujte z trouby, když začnou okraje mírně zlátnout.

Sladkosti k svátkům neodmyslitelně patří.Sladkosti k svátkům neodmyslitelně patří.

Perníčky

  • 170 °C elektrická trouba.
  • 155 °C horkovzdušná trouba.
  • 10–15 minut.
  • Pomůcka: Pečte na jednom plechu přibližně stejně velké perníčky z jedné várky vyváleného těsta. Dobu pečení ovlivňuje totiž nejen jejich velikost, ale i tloušťka.

Pracny

  • 160 °C elektrická trouba.
  • 150 °C horkovzdušná trouba.
  • 12–16 minut.
  • Pomůcka: Těsto se ve formičkách nejprve zvedne a následně splaskne. Z trouby pracny vyndejte, když bude prostředek jejich na dotek gumový.

Vanilkové rohlíčky

  • 180 °C elektrická trouba.
  • 160 °C horkovzdušná trouba.
  • 15 minut.
  • Pomůcka: Zkuste jeden rohlíček lehce nadzvednout příborovým nožem. Pokud se k pečicímu papíru nelepí, vyndejte plech z trouby.

>> Kompletní příslušenství do každé trouby najdete na MALL.CZ. <<

Znáte slabé stránky své trouby? Napište nám do komentářů, jak jste je odhalili.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.

 
  • +420 296 245 025