Májový detox z českých luk a polí | Blog Mall.cz

Májový detox z českých luk a polí

Květen je měsíc lásky, tak mějte rádi sebe i své okolí. A máme tím na mysli nejen drahé polovičky, maminky a další blízké, ale i přírodu.

Když se řekne detoxikace organismu, většinu z nás napadne hubnutí. Zrovna to sice s blížící se plavkovou sezónou řeší spousta žen, detox je ale především očista. A ta je zdravá pro muže i ženy kdykoli během roku.

Na internetu najdete v souvislosti s detoxem tisíce návodů, receptů a doporučení. My věříme, že nejdůležitější je zdravá míra, rozmanitost a především čerstvost.

Jedině sezónní plodiny jsou totiž plné vitamínů a navíc na naše talíře necestují přes půl zeměkoule, takže jsou zdravé i pro životní prostředí a naše peněženky.

S českým ovocem to ještě v květnu příliš slavné není, už ale začínají jahody. • 

1. Jezte čerstvé saláty

Květen, kdy se v České republice sklízí salát, je měsíc jako stvořený pro odlehčení jídelníčku. Salátové listy jen doplňte další zeleninou (nezapomeňte na sezónní ředkvičky), zakápněte olivovým olejem a máte lehký oběd.

Chřest bílý i zelený je nejlepší jen tak s máslem a bramborami. • 

Pokud máte chuť na něco teplého, není nic lepšího než chřest uvařený s ranými bramborami. Z masa volte libové a lehké maso, jako je jehněčí, drůbež nebo ryby.

2. Popíjejte kopřivy

Mladé kopřivy jsou základem každé jarní očisty. Čistí krev, jsou močopudné a zároveň podporují zdravou stolici. Zkrátka perfektní bylina, které všude roste habaděj.

Nejznámější je dvoutýdenní kúra s kopřivovým čajem. Každé ráno před snídaní svařte 2 lžičky nasekaných kopřiv, nechte 10 minut louhovat a vypijte. Stejný odvar použijte i na vlasy – kopřivy zvýší lesk a zabrání vypadávání.

Kopřivu zužitkujete v kuchyni i koupelně. • 

Kopřivové listy můžete také vhodit do odšťavňovače s banánem, jablkem a pampeliškovými listy. Takové detoxikační smoothie je plné vitamínů a poslouží jako lehká svačina.

3. Mlsejte pampelišky

Zatím jsme zmínili jen pampeliškové listy, ale až vyrazíte na louku nebo na zahradu, trhejte celé rostliny. Ne nadarmo se pampeliška odborně nazývá smetanka lékařská – čistí játra, žaludek a účinně bojuje proti jarní únavě.

Pampeliška je zdravá na všechny způsoby • 

Listy zužitkujete do smoothie nebo salátu, stvoly by měli žvýkat cukrovkáři a z květů si připravíte výborný pampeliškový med. Receptů je mnoho, kromě pampelišek potřebujete akorát citrony, vodu a třtinový cukr.

Pampeliškový med je zdravou volbou pro jarní mlsání a když si jím osladíte domácí jogurt s vlašskými ořechy a ovesnými vločkami, získáte zdravou a sezónní snídani.