Krok za krokem: vyrobte si s dětmi adventní věnec | Blog Mall.cz

Krok za krokem: vyrobte si s dětmi adventní věnec

První adventní neděle už klepe na dveře, i když venku je pošmourno a po sněhu ani stopy. Vyrobte si s dětmi doma vlastní adventní věnec. Prcky u toho zabavíte, a navíc navodíte tu správnou sváteční atmosféru. Přinášíme jednoduchý návod krok za krokem, jak věnec hravě zvládnete.

Vytvoření věnce nevyžaduje žádné speciální nářadí a hotovo máte ani ne za 3 hodiny. Na výrobu budete potřebovat:

Vyrobte si kromě adventního i dekorační věnec. • 

>> Běžný věnec nestačí? Pokud chcete něco speciálního, vyrobte si netradiční věnce. <<

1. Příprava je základ

Nejdříve si najděte vhodné pracovní místo. K ruce si nachystejte věci, které budete na výrobu adventního věnce potřebovat. Jakmile máte vše připravené, pusťte se do díla.

Jako první si nastříhejte větvičky. Na základní korpus o průměru 25 centimetrů je ideální délka větviček 10–12 centimetrů. Kratší by trčely nebo vypadávaly. Pokud se vám líbí tak trochu rozcuchané věnce, připravte si také o trochu delší větvičky.

Tip na aktivitu pro děti: Aby se necítily odstrčené, protože nemůžou pracovat s nůžkami, nechte je rozdělovat větvičky podle délky, tvaru i vzhledu. Oddělí vám tak malé a ošklivější větvičky, které pak schováte na spodní stranu věnce, kde nejsou tolik na očích.

2.  Vázání

  • Než začnete s větvičkami, je třeba pevně umístit drát. Zapíchněte ho zespodu slámového korpusu a aspoň dvakrát ho pevně omotejte kolem celého korpusu, aby se později neuvolnil.
  • Drát zatím nestříhejte.
  • Na korpus začněte přikládat větvičky. Postupujte po malých kouscích od vnitřní k vnější straně a ujistěte se, že větvičky korpus zcela překrývají.
  • Spodek větviček pevně přichyťte drátem a ten znovu minimálně jednou omotejte kolem korpusu. Snažte se opravdu připevňovat větvičky nízko, lépe je pak zakryjete další vrstvou.
  • Postupujte tak, že jednou rukou přidržujete větvičky a druhou motáte drát.
  • Na zakončení si dejte záležet. Přidržte větvičku, kterou jste namotali jako první a pod ni zastrčte konec poslední větvičky.
  • Pokud nikde nic netrčí, znovu omotejte drát několikrát kolem osy, zastřihněte ho štípačkami a zapíchněte konec do spodní části věnce.

Tip na aktivitu pro děti: Nechte je přikládat větvičky a vy omotávejte drát. Menší ratolesti můžou vybírat a podávat větvičky.

3.  Rozmístění

Nejdříve si promyslete, jak chcete rozmístit svíčky a drobné dekorace. Tradičně se svíčky upevňují na stejnou vzdálenost jedna od druhé nebo naopak, co nejblíže u sebe, aby vám zbyl velký prostor na dekorace. Nic vám ale nebrání vymyslet si vlastní rozmístění.

Jakmile máte plán hotový, zapíchejte podle něj bodce. Svíčky přijdou na řadu až úplně na konec. Během tvoření by totiž mohly přijít k úhoně.

Vyzkoušejte si nanečisto, jak bude rozmístění vypadat. • 

>> Vyberte si ozdoby z vánočních dekorací na MALL.cz <<

4. Zdobení

Na ozdobu adventního věnce se kromě klasických dekorací skvěle hodí drobnosti, které posbíráte při procházce v lese. Využijte třeba menší šišky, ořechové skořápky nebo kaštany. Případně si zajdete pro inspiraci do kuchyně. Plátky sušeného pomeranče, skořice i hvězdičky badyánu na věnci pěkně vyniknou, a navíc se postarají o příjemnou vánoční vůni. A můžete začít dekorovat:

  • Rozehřejte si tavnou pistoli.
  • Pak si vyzkoušejte zdobení nanečisto. Přikládejte ozdoby, abyste si lépe představili, jak bude výsledek vypadat.
  • Na dekoraci kápněte trochu silikonového lepidla z tavné pistole, přitlačte ji na věnec a chvíli držte, než lepidlo zaschne.
  • Nebojte se umístit dekorace i po bocích věnce.
  • Pokud chcete ozdoby použít příště znovu, stačí když je omotáte drátkem a do věnce zapíchnete. Po sezóně je jednoduše vytáhnete a schováte na příští rok.

Tip na aktivitu pro děti: Zdobení je část, při které se prcek nejvíce zapojí. Tavná pistole by mu sice neměla přijít do rukou, ale pomáhat může i bez ní. Nechte ho vybírat, jaké dekorace kam umístíte a podle jeho instrukcí je přilepujte.

Na věnec se hodí i přírodní dekorace, jako jsou šišky nebo sušený pomeranč. • 

>> Pořiďte si tavnou pistoli na tvoření na MALL.cz <<

5. Svíčky

Závěrem jenom umístěte svíčky a máte hotovo. Pokud mají moc dlouhý knot, zastřihněte ho, ať pak nehoří příliš velkým plamenem.

Asymetrické svíčky dodají věnci netradiční vzhled. • 

>> V případě, že vám na výrobu nezbude čas, pořiďte si hotový věnec na MALL.cz <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.