1. Léčivá kaštanová tinktura
Babky kořenářky využívaly kaštany k léčbě revmatických potíží, zánětů i křečových žil. Zlepšují prokrvení orgánů i končetin, snižují hladinu cholesterolu v krvi, pomáhají při cukrovce i jaterních potížích. Skvěle zabírají i jako první pomoc při akné.
Na výrobu kaštanové tinktury potřebujete:
- 20 až 30 kaštanů,
- 500 ml 40% alkoholu (ideálně vodky nebo slivovice, aby krásně voněla),
- mixér nebo paličku na maso,
- zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem,
- cedník
- a láhev se zátkou.
Kaštany oloupejte a rozdrťte v mixéru. Stejně dobře vám poslouží i palička na maso. Kaštany vložte do sáčku, ten zabalte ještě do utěrky, a tlučte. Čím menší kousky se vám podaří udělat, tím lépe se z kaštanů uvolní účinné látky.
Kaštanovou drť přesypte do zavařovací sklenice, zalijte alkoholem a v uzavřené sklenici nechte asi 3 až 4 týdny odpočívat ve spíži. Občas sklenici protřepejte nebo promíchejte. Když je tinktura vyluhovaná, sceďte ji do čisté láhve s uzávěrem. Dobře zavřenou ji pak skladujte v temnu a chladu, nejlépe v lednici.
Hotovou tinkturu jemně vmasírujte na postižené místo nebo ji klidně užívejte i vnitřně. Ovlivňuje však činnost nadledvinek, proto byste to s ní neměli přehánět. Asi po 2 měsících užívání si vždy dejte měsíc pauzu.
2. Voňavá kaštanová mast
Trošku pracnější na přípravu, ale voňavější a snadněji aplikovatelná, je kaštanová gelová mast. Pro její výrobu potřebujete připravenou kaštanovou tinkturu, takže má i stejné léčivé účinky.
Na její přípravu si nachystejte:
- 300 ml kaštanové tinktury,
- 3 čajové lžičky agaru (to je želatina z mořských řas, kterou najdete ve zdravé výživě),
- 3 čajové lžičky esenciálního oleje (třeba levandulového),
- 2 čajové lžičky kafrového oleje,
- olivový olej podle potřeby,
- misku na ztuhnutí,
- mixér
- a šroubovací skleničku od jogurtu.
Agar nasypte do hrnce, přidejte tinkturu a uvařte podle návodu na přípravu agaru. Až směs zhoustne, odstavte ji z plamene a nechte trochu zchladnout. Směs přelejte do misky, ovoňte ji esenciálním i kafrovým olejem a nechte úplně ztuhnout.
Pak vezměte mixér a hmotu šlehejte, dokud se nezmění v hladký jemný krém. Takové konzistence docílíte opatrným přidáváním olivového oleje během šlehání. V dobře těsnicí nádobě uložené v lednici vydrží mast až 3 měsíce.
3. Šetrný prací prostředek z kaštanů
Nadrcené kaštany nemají jen léčivý efekt, ale fungují i jako účinný přírodní prostředek na praní. Jejich dužina totiž obsahuje aktivní čisticí látky, které ve styku s vodou pění. Navíc také změkčují vodu, rozpouštějí tuky a odstraňují nečistoty.
Prací gel z kaštanů nedráždí pokožku, takže je skvělý pro děti, alergiky i lidi s citlivou pokožkou.
Na kaštanový prací prostředek pro 1 až 2 praní potřebujete:
- 5 až 10 čerstvých kaštanů,
- 1 litr vlažné vody,
- paličku na maso nebo kladívko,
- sítko
- a středně velkou sklenici s uzávěrem.
Kaštany nejdříve pečlivě umyjte. Musíte je zbavit všech nečistot, které se na ně venku nachytaly. Určitě nesbírejte kaštany u frekventované silnice, kde je spousta výparů z aut.
Abyste se dostali k dužině, vložte kaštany do sáčku, zabalte ho do utěrky a tlučte paličkou na maso nebo kladívkem. Čím menší kousky, tím účinnější praní. Kaštanovou drť přesypte do sklenice a zalejte vlažnou vodou. Když sklenicí zatřepete, hned se vytvoří mýdlová pěna. Sklenici pak nechte několik hodin odležet. Nakonec směs přeceďte přes sítko do uzavíratelné lahve a kousky kaštanů vyhoďte.
Před praním nalejte gel rovnou do bubnu pračky. Nejlepšího pracího účinku docílíte při praní mezi 30 a 60 °C. Silné znečištění a fleky ale budou před praním s kaštanovým prostředkem potřebovat ještě pomoc vhodným přípravkem.
V lednici vám kaštanový prací gel vydrží až 3 dny. A pokud se vám jej nechce připravovat před každým praním, připravte si kaštanovou drť do zásoby a usušte ji. Pak už jen stačí zalít usušenou drť vodou a pokračovat podle návodu výše.
Náš tip: Pokud chcete, aby prádlo krásně vonělo, přidejte do bubnu pračky látkový pytlíček s kaštanovou drtí a pár kapkami éterického oleje.
Jak se chystáte zužitkovat kaštany vy? Napište nám do komentářů.