Je vám zima? Objevte příčinu a ohřejte se u kamen | Blog Mall.cz

Je vám zima? Objevte příčinu a ohřejte se u kamen

Je tady podzim – postrach všech zimomřivých lidí. Necitlivé ruce a nohy vyřešíte snadno, když zjistíte, proč pořád mrznete. Anebo když si domů či na chatu pořídíte kamínka.

6 důvodů, proč máte věčně studené ruce a nohy

Studené ruce a nohy dovedou pořádně potrápit – třeba když takový problém řešíte i osm měsíců v roce. Pak nezbývá, než se zamyslet nad příčinou. My jsme jich objevili hned šest.

1. Jíte málo železa

Studené ruce a nohy mohou být způsobené nedostatkem červených krvinek. Podpořte jejich funkci železem, které je obsažené třeba ve vnitřnostech nebo v listové zelenině.

2. Nemáte čas se prospat

Čistota je půl zdraví a spánek půl zahřátých nohou. Jakto? Nedostatek spánku totiž působí na hypotalamus (součást mezimozku) a vy jste náchylnější k zimomřivosti.

3. Zhubli jste

Sice se konečně vejdete do starých milovaných kalhot, ale je vám pořád zima. Možná za to může nedostatečné množství tělesného tuku nebo málo svalové hmoty.

4. Máte potíže se štítnou žlázou

Když štítná žláza nevylučuje dostatek hormonů, zpomaluje se metabolismus a je vám zima. S tímto problémem vám pomůže lékař, který upraví funkci štítné žlázy pomocí léků.

5. Máte špatný krevní oběh v chodidlech a rukou

Krevní oběh vylepšíte například cvičením. Jenže pokud problémy přetrvávají, může za tím být nějaká nemoc – například cukrovka, neuropatie či vysoký cholesterol.

6. Patříte k něžnému pohlaví

Ano, je to tak. Ženy mají tenčí kůži než muži, nižší tlak a také méně svalové hmoty. I proto ženy trápí často až o 1,5 stupně chladnější ruce.

Vynikajícím pomocníkem v boji se studenýma nohama je horká koupel. Vyzkoušejte odvar ze spařených rostlin – vynikající jsou třeba afrikány, které navíc působí proti revmatickým nemocem. • 

Chcete se ohřát u nových kamen? Zdi rozbíjet nemusíte

Nejpříjemnější lék na studené nohy je přihodit polínko, natáhnout se na sedačku se sklenkou vína a tiše pozorovat dřevo praskající v ohni. Jenže co když to nejde? Ne každý si může doma nebo na chatě pořídit obrovský krb. Nebojte, nemusíte koukat na ústřední topení. Máme pro vás tipy na hezká a funkční kamna, která zahřejí a hodí se kamkoliv.

Plyn, oheň nebo elektřina – to je to, oč tu běží. Pokud doma nemáte přípojku na plyn, neztrácejte čas prohlížením plynových kamen a rovnou koukněte na kamna elektrická nebo na tuhá paliva.

Na výběr máte z několika druhů doplňkových vytápění. Zahřejí vás kdykoliv. • 

Kromě krásy je důležité i to, jak moc kamna hřejí. A abyste nebyli překvapení při placení energií, zjistěte si údaje o spotřebě paliva. U kamen se proto zaměřte na:

  • výkon, který určuje účinnost topidla (ideální účinnost spalování je alespoň 80 %)
  • a příkon, který udává energetickou náročnost topidla.

 

Oheň, který se vejde i do paneláku

Elektrická krbová kamna vám splní sen o praskajícím ohni i o teplých nohou kdekoli. Jednoduše je zapojíte do zásuvky a užíváte si pohled na oheň – i když ne skutečný. U kamen si můžete nastavit jas plamene a díky kontrolnímu mechanismu máte jistotu, že se nepřehřejí. 

Nahraďte náročný krb krbovými kamny

Krbová kamna jsou elegantním řešením, pokud se nechcete nebo nemůžete pustit do stavby krbu, ale rádi byste si užili teplo z opravdového ohně. Když je vám zima, jednoduše přihodíte polínko a místnost se skoro hned vyhřeje. 

Díky proskleným dvířkům se můžete koukat na oheň podobně jako v krbu. A navíc budete mít dobrý pocit z toho, že zbytečně nezatěžujete přírodu. Krbová kamna bývají velmi účinná, takže teplo zůstane v místnosti a nevyletí ven komínem.

Krbová kamna se hodí do tradičních venkovských chalup i do moderních interiérů a pořídíte celoplechová kamna nebo s obkladem. Plechová jsou vyhřátá rychleji, ale obložená drží teplo déle.

Nový sporák na chatu? Vyberte takový, který vás zároveň zahřeje

Sporáky na tuhá paliva mají několik nesporných výhod:

  • uvaříte na nich oběd,
  • upečete buchtu,
  • zahřejete se
  • a skvěle zapadnou do interiéru vaší chaty nebo chalupy.

Můžete si pořídit třeba elegantní sporák z ocelového plechu, který se hodí do moderních interiérů. Někdo touží spíš po parádním velkém sporáku, na kterém uvaří kotel polévky a zároveň upeče pekáč buchet.

Mobilní kamna se hodí pro chalupáře i pro malá miminka

Plynová mobilní kamna nebo elektrické mobilní přímotopy využijete, pokud na chalupě nemáte možnost topit jinak než pomocí propan-butanové lahve.

Elektrická kamínka často využívají rodiče, kteří potřebují svým svým dětem přitopit například při koupání. Právě elektrická kamna totiž mívají velmi vysokou účinnost, rychle začnou hřát a zároveň vám k teplu stačí jen zásuvka.

Mobilní kamna snadno přesunete do jiné místnosti a přitopíte si třeba jen hodinu navečer.

Krbová kamna i ostatní typy kamen a přímotopů se hodí do tradiční chalupy i do moderního interiéru. A nohy už vám mrznout nebudou. • 

A jak se plánujete letos na podzim zahřát vy? Poraďte ostatním na našem Facebooku.