Hygge: štěstí ve skandinávském stylu | Blog Mall.cz

Hygge: štěstí ve skandinávském stylu

Dánové patří k nejšťastnějším národům na světě, přestože jim 179 dní v roce proprší. Možná za to může hygge – způsob života, který dělá šťastnými nejen Seveřany, ale pomalu mu na chuť přichází i zbytek Evropy.

Žijte ve stylu hygge

Možná už jste za poslední měsíce tajemné slovo hygge slyšeli. S oblibou severského designu či detektivek roste i obliba skandinávských dobrot či životního stylu. A právě hygge (čtěte jako hüge) je pro Dány alfou a omegou každého dne. 

Hygge se nedá jasně specifikovat, ale obecně můžeme říct, že jde o koncept spokojeného života. Pro někoho je hygge o huňaté dece a horkém čaji, pro jiného o vůni lesa a zvuku deště dopadajícího na střechu. Podle Meik Wikinga, autora knihy Hygge – prostě šťastný způsob života, je hygge o:

  • atmosféře a zážitcích,
  • umění navodit intimitu,
  • pocitu bezpečí či jakémsi útulnu duše.

Dodržujte pár zásad a budete žít šťastnější život. • 

Žít hygge znamená vědomě si užívat pocit útulna a bezpečí, být pohostinný a trávit čas s rodinnou či přáteli. Signe Johansenová, která sepsala tipy na hygge recepty a vybavení domácnosti, ukazuje, že hygge je z velké části o dobrém jídle, pití a krásné domácnosti.

Hygge je ten pocit, kdy se promrzlí po návratu z práce převlečete do tepláků, uvaříte si horký čaj a schoulíte se v křesle s oblíbenou knížkou.

Světlo dělá hygge

Hlavní ingrediencí v receptu na hygge domácnost tvoří svíčky. Není divu, že Dánové jsou jejich největšími spotřebiteli v Evropě – třetina z nich si každý den v roce zapálí doma víc než 5 svíček. Atmosféra mihotavého světla dodá interiéru nádech klidu, pohody a útulna – a přesně o tom hygge je.

NÁŠ TIP: Provoňte si dům čerstvě vypraným prádlem, čokoládovými lanýži nebo vůní lesa za slunovratu. Takové hygge vůně najdete mezi svíčkami Yankee Candle.

Zapalte si svíčku – možná budete překvapení, jak se váš domov najednou promění. • 

A není to jen o svíčkách. Místo ostrého stropního světla zapněte lampičky s žárovkami o teplotě kolem 1 800 kelvinů. O Dánech se říká, že jsou světlem posedlí (přece jen po většinu roku mají za oknem převážně tmu) a proto si na výběru osvětlení dávají obzvlášť záležet.

Chcete-li mít doma pravou dánskou klasiku, zavěste ke stropu svítidlo Le Klint nebo lampu Panton VP Globe od klasika dánského designu Vernera Pantona. 

Ikonická svítidla Le Klint nesmí v dánské domácnosti chybět. Foto: www.leklint.com • 

Domov jako z interiérového magazínu

Pokud jste se někdy dívali na dánské detektivky jako je Most (Broen) nebo Zločin (Forbrydelsen), určitě jste si všimli perfektně sladěných interiérů. Přijít k Dánovi domů je často jako vejít na stránky designového magazínu. A hygge v tom opět hraje svoji roli.

Podle výzkumu Institutu štěstí (Happiness Research Institute) prožívá 78 % Dánů hygge právě doma – a mají k tomu svoje domovy řádně uzpůsobené.

  • Většinou u okna nebo někde v rohu najdete hyggekrog – místečko vybavené polštáři a huňatou dekou, kde si člověk nejlépe užije svoji hygge chvilku.
  • Až 30 % Dánů má doma krb a uklidňují se pohledem do tančících plamenů. Svoje hygge místo si můžete udělat třeba na chalupě s kamny.
  • Místo umělých materiálů Dánové vždy sáhnou po dřevěném nábytku, vlně a jiných přírodních textiliích a dekoracích klidně přinesených z lesa.
  • Knihovna plná knih přímo vybízí k lenošení u šálku horké kávy či čaje v keramickém hrnečku.
  • Nové se mísí se starým a hlavně vše má svoji funkci a účel – severské interiéry nejsou jen o vzhledu, ale i o pocitu, který navozují.

Skandinávské interiéry jsou světlé, minimalistické a prim v nich hrají přírodní materiály. • 

Hygge ale tvoří i drobnosti: kvalitní čokoláda, pár vlněných ponožek, rodinné fotoalbum, oblíbený film nebo hudba a další maličkosti, které navodí atmosféru klidu.

Buďte spolu, buďte hygge

Jednou z hlavních ingrediencí na hygge způsob života jsou rodina, přátele či komunita sousedů nebo kolegů. Když se výzkumníci z Institutu štěstí zeptali lidí, kdy se naposledy cítili nejvíce šťastní, většina z nich si vybavila vzpomínku, jejíž součástí byli i ostatní lidé. Čas strávený s ostatními v nás vzbuzuje radost, pocit bezpečí a sounáležitosti.

Posezení s přáteli u šálku horké kávy vydá za novou kabelku. Hygge je o atmosféře, ne o věcech. • 

Zatímco průměrně 60 % Evropanů se s přáteli vídá 1× týdně, v Dánsku je to 78 %. Hned po sexu je také socializace aktivitou, která v lidech nejvíce vzbuzuje pocit štěstí. Pokud k posezení s přáteli přidáte i dobré jídlo a pití (které se v oblíbenosti umístilo na třetím místě), máte zaručený recept na šťastný večer.

Chcete-li sbližování pojmout v ryze dánském stylu, přizvěte do hry:

  • dort a sladkosti, kterých Dánové sní za rok 8,2 kg (oproti evropskému průměru 4,1 kg),
  • horké nápoje, z nichž Dánové nejvíc milují kávu (pocitu uspokojení z kávy se říká kaffehygge) nebo tradiční severský nápoj glogg.

Pravý hygge pocit podle knížky Hygge – prostě šťastný způsob života získáte, když rodině a přátelům uvaříte nebo upečete. Třeba domácí chleba nebo voňavé pečivo.

V knížce Hygge najdete mimo jiné i recepty na pravé dánské sladkosti a oblíbená jídla. • 

Hygge se v Dánsku projevuje ve všech oblastech života – jde zkrátka o to, jak si život nejlépe užít. Zkusíte to taky? Dejte nám vědět na Facebooku.