Hygge, lykke a lagom: severské štěstí u vás doma | Blog Mall.cz

Hygge, lykke a lagom: severské štěstí u vás doma

Štěstí, co je štěstí? Zatímco u nás je to muška zlatá, na severu je to hygge, lykke a lagom – skandinávské koncepty šťastného života. Přeneste je i k sobě domů a začněte nový rok spokojeně a v klidu.

Skandinávský životní styl není zdaleka jen o dokonalém nábytku. Severské koncepty hygge, lykke a lagom jsou především o spokojenosti, štěstí a pohodě. Jsou důvodem, proč patří Dánové a Švédové mezi nejšťastnější národy na světě. Jak to dělají?

1. Hygge: koncept spokojeného života

O hygge už jste možná slyšeli. Ze všech severských konceptů se totiž objevil jako první a během pár měsíců se rozšířil z Dánska do celé Evropy.

Hygge nelze jednoduše definovat, pro každého totiž znamená něco jiného. Pro jednoho je to večerní posezení s knihou a šálkem čaje, pro jiného zase snídaně do postele a koukání na pohádky nebo třeba pečení domácí bábovky. Hygge je zkrátka o pocitu útulnosti, bezpečí a atmosféře. Je to koncept spokojeného života.

Jak si uděláte hygge, záleží jen na vás. • 

Podle Meik Wikinga, autora knihy Hygge – prostě šťastný způsob života a ředitele Institutu pro výzkum štěstí, jde o to umět hodit starosti za hlavu a dělat to, co vás uklidňuje a při čem se cítíte dobře.

A jaký je recept na hygge? Zastavte se v hektickém dni a dělejte si drobné radosti: zapalte svíčky, pusťte si hudbu nebo třeba svolejte přátele na večer deskových her. Hygge se meze nekladou.

>> Přečtěte si více o hygge v našem článku na blogu. <<

Hygge je hlavně o zážitcích, navození intimity a pocitu bezpečí a útulna. • 

2. Lykke: jdi za štěstím

Zatímco hygge nemá v češtině jednoznačný překlad, u lykke to neplatí – označuje štěstí. Lykke je o hledání a nalézání dobra ve světě kolem nás, ať už jej vidíte v projížďce na kole, posezení s přáteli nebo třeba čtení oblíbené knihy.

Podle Meika Wikinga spočívá tajemství nejšťastnějších národů světa v 6 faktorech. A každý z nich můžete ovlivnit tak, abyste byli spokojení a šťastní:

  • Pospolitost – pokud něco vytváří opravdové štěstí, je to rodina a přátelé. Upevňujte vztahy a pravidelně se scházejte se svými blízkými. Zkuste třeba stolovat jako Francouzi – najděte si na jídlo čas a berte ho jako možnost popovídat si s kamarády.
  • Peníze – Meik Wiking přiznává, že bohatší státy bývají i šťastnější, ale jen do určité míry. Kupujte si jen věci, které opravdu potřebujete, a jejich nákup spojte s nějakým zážitkem. Řekněte si například, že si nové tričko koupíte, až dokončíte projekt v práci.
  • Zdraví – bez něj bychom nemohli usilovat o štěstí. Platí to ale i obráceně – nezapomínejte, že kdo má pozitivní přístup, má i lepší imunitu a je menší šance, že onemocní.
  • Svoboda – základem štěstí je udávat životu vlastní směr. Rozvolněte svůj čas a nastavte si vlastní pravidla. Co takhle nastavit v práci tichá úterní odpoledne, kdy nebudou žádné schůzky a vy si můžete práci zorganizovat podle sebe?
  • Důvěra – Dánové jsou mimojiné šťastní proto, že v jejich společnosti vládne důvěra. Když se můžete spolehnout na ostatní, máte míň starostí a jste šťastnější. Nahraďte v práci i ve volném čase soutěžní zápolení týmovými hrami.
  • Laskavost – chcete-li být sami šťastní, pomáhejte ostatním. Spojte se třeba s přáteli a začněte dobrovolničit, popovídejte si čas od času i s cizím člověkem nebo přiložte ruku k dílu a pomozte sousedům se stěhováním.

Klíčem ke štěstí jsou podle Dánů a Švédů i přátelé. • 

3. Lagom: tak akorát

Vzpomínáte si na pohádku Sůl nad zlato, kde král sypal do těsta přiměřené množství koření? Jako by už tenkrát znal švédský životní styl lagom. Lagom by se totiž dalo přeložit jako všeho s mírou, ani málo, ani moc nebo právě přiměřeně.

Ať už jde o práci, volný čas, rodinu nebo třeba vybavení domácnosti – všeho by mělo být tak akorát. Jde o nalezení rovnováhy. Lagom znamená zpomalit a dělat věci bez stresu.

Není proto divu, že Švédové tráví podstatnou část svého času právě doma, kde se cítí v bezpečí a pohodě. A právě švédský domov je skutečnou esencí konceptu lagom – není ani moc luxusní, ani příliš skromný, zkrátka tak akorát. Každá věc v něm má své opodstatnění a prostor kolem sebe – jen tak ji můžete skutečně vnímat i obdivovat. 

TIP: Inspirujte se fotografiemi domácností zařízených ve skandinávském stylu.

Lagom si zakládá na čistotě, praktičnosti a funkčnosti – v práci, domácnosti i módě. Hlavně se v něm ale musíte cítit dobře. • 

Vedle rovnováhy tvoří lagom také praktičnost. Švédové vždy důkladně zváží, než si něco nového nakoupí. Funkčnost je zásadní i v oblékání. Ať už vyráží do práce nebo na výlet do lesa, vždycky mají na sobě praktické kousky, kterým nevadí déšť ani drobné skvrny.

Chcete-li ale skutečně zažít ten pravý lagom pocit, nezapomínejte ani na fiku. Je to přestávka, chvíle určená pro odpočinek a společné poflakování s rodinou, přáteli nebo kolegy v práci. A udělat si ji můžete kdykoli přes den – většinou k ní stačí jen šálek kávy a známí, se kterými odhodíte starosti všedního dne.

Ostatní už záleží jen na vás – lagom je totiž zcela osobní věc. Nastavte si proto všechno tak, aby to vyhovovalo především vám. Neodpírejte si ani drobné radosti, jen jich užívejte s mírou a rovnováhou, prostě lägom ar bäst (nejlepší míra je přiměřeně).

Typický švédský domov je prostorný a světlý, plný svíček a rostlin. • 

Napište nám do komentářů, jak si nejraději doma děláte tu pravou pohodu vy.