Jak se starat o vánoční hvězdu, aby zazářila na Vánoce | Blog Mall.cz

Čas na vánoční hvězdu: jak se postarat, aby na Štědrý den zářila

Vánoční hvězda je opravdová celebrita Vánoc. A jako správná celebrita má své manýry, proto jí musíte naslouchat. Sepsali jsme pro vás rady, podle kterých vánoční hvězdu koupíte, postaráte se o ni a ještě ji zachráníte i pro další Štědré dny.

Málokdo ví, že vánoční hvězda není tak úplně květinou, jako spíš malým keřem nebo stromkem. V přírodě vyrůstá dokonce až do výšky 4 metrů. Patří mezi pryšce, říká se jí také pryšec nádherný nebo poinsettie.

Ani červený květ, který ji zdobí, není tak úplně květem. Jedná se o takzvané listeny, přeměněné listy, které obklopují nenápadné žlutavé kvítky uprostřed.

Výrazné listy slouží k tomu, aby přivábily hmyz, který opyluje malé žluté květy uprostřed vánoční hvězdy. • 

Jak v obchodě vyberete zdravou rostlinu

Vánoční květina pochází z teplých krajů, proto jí naše zimní prostředí moc nesvědčí a po nesprávném skladování jí rychle opadají listy. Při jejím nákupu se dívejte na pár věcí:

  • Rostlina by neměla být u prodejce v chladu. Vyhněte se rostlinám, které stojí v průvanu, u dveří nebo venku na tržnici.
  • Kupujte jenom takovou vánoční hvězdu, která není napadená škůdcem, její listy jsou sametové a nepoškozené.
  • Prohlédněte si drobné žlutozelené květy mezi červenými listy. Nekupujte takové, které jsou rozkvetlé nebo odkvétající. Pokud teprve rozkvétají, hvězda se vám doma bude červenat ještě dva až tři měsíce.
  • Podívejte se i na zeminu, neměla by být přesušená ani přelitá.

O rostlinku se většinou pečlivěji starají květináři než zaměstnanci supermarketu. Pro zdravou hvězdu, která na Vánoce zazáří, proto vyrazte do svého oblíbeného květinářství.

Náš tip: Vánoční hvězdě nedělá dobře ani krátký mrazivý přechod od obchodu k autu, v teple ji ale udrží květinářský papír. Při placení si proto nechejte rostlinu zabalit a odneste ji v tašce co nejrychleji domů.

Při nákupu rostlinky dbejte na několik pravidel. Vánoční hvězda se tak Vánoc dočká ve zdraví. • 

>> Vystavte svou hvězdu v pěkném květináči, který seženete na MALL.CZ. <<

Jak se doma o hvězdu nejlépe postaráte

Podařilo se vám koupit krásnou červenou hvězdu a přinesli jste ji v pořádku domů? Teď už zbývá jen dodržet pár tipů pro pěstování, aby do Vánoc neopadala:

  • Poinsettii umístěte na světlé místo, kam ale slunce přímo nesvítí.
  • Vyhovuje jí teplota kolem 22 °C. Umístěte ji proto tam, kde není průvan, chlad ani velké teplo. Líbit se jí bude dál od oken a topení.
  • Půdu udržujte pořád mírně vlhkou, zalévejte ji odstátou vodou při pokojové teplotě. Pozor také na přelití, v misce by nikdy neměla zůstávat přebytečná voda.
  • Přihnojujte ji hnojivem pro kvetoucí pokojové rostliny nebo pro citrusy.
  • Hvězda nemá ráda zbytečné otáčení. Proto si na květináči udělejte malou značku, abyste i po úklidu poznali, kterou stranou stála k oknu.

Náš tip: V domovech se sušším vzduchem hvězdu pravidelně roste rozprašovačem.

Vánoční hvězdy existují i v barvách jako růžová, bílá, oranžová, zelená a další. Ovšem ta červená patří k Vánocům nejvíc. • 

>> Vyzdobte na svátky domov: jaké jsou designové trendy Vánoc 2019? <<

Co s hvězdou po Vánocích

I když poinsettie po pár týdnech opadá, nevyhazujte ji. Je to totiž trvalka, která s vámi oslaví ještě několikery Vánoce. Musíte se o ni ale správně postarat:

  • po odkvetení ji seřízněte asi o 10 centimetrů,
  • šťávu, která z řízku vyteče, zastavte plamínkem zápalky a důkladně si umyjte ruce, šťáva je totiž jedovatá a může i popálit,
  • pak rostlinu umístěte na chladnější místo (kolem 16 °C) a omezte zalévání, aby nebyla přelitá,
  • po jarním oteplení ji přesaďte a vyneste ven
  • a dovnitř ji schovejte znovu až na podzim.

Rostlinka se během roku obnoví, bude vyšší a silnější než ty z obchodu. Její listy ale zůstanou zelené. Aby zčervenaly, musíte rostlině dopřát půl dne naprosté tmy a k tomu pár hodin pěkného nepřímého světla.

Protože jí v noci vadí i pouliční světlo, začněte od září poinsettii na 14 hodin denně schovávat. Nejlépe to uděláte tak, že si z novin vytvoříte papírový kornout, kterým ji budete každý večer přikrývat. Čtyři týdny před Vánoci tuto dobu prodlužte na 16 hodin: schovejte ji hned, jak přijdete z práce, a odhalte ji zase ráno před odchodem do práce.

Kromě toho se o svou hvězdu starejte stejně jako vloni před Vánocemi: vyvarujte ji chladu, přímého světla a přelití.

Když se o hvězdu dobře postaráte, poslouží vám ještě několik sezón. • 

>> Ještě nevíte, co komu pod stromeček? inspirujte se našimi tipy. <<

Co na Vánoce nesmí chybět ve vašem domově? Napište nám to do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.