Boříme mýty o čističkách vzduchu | Blog Mall.cz

Boříme mýty o čističkách vzduchu

Pomáhají alergikům a chrání proti nemocem, nebo jsou kvůli nim lidé choulostivější? Kolem čističek vzduchu koluje spousta mýtů, tak si je pojďme vyjasnit.

Určitě jste slyšeli o škodlivých ftalátech. Slouží ke změkčení plastů a mluví se o nich zejména v souvislosti s výrobky pro děti. Jejich vdechování má totiž negativní vliv na sexuální vývoj a pro děti, které všechno strkají do pusy, jsou nebezpečné dvojnásob. Ftaláty se jim totiž přes sliznice dostávají přímo do krevního oběhu.

Zatímco ale maminky řeší každé kousátko nebo dudlík, často zapomínají na fakt, že se děťátko batolí po podlaze z PVC.

Škodlivin je mnohem více

Ftaláty se mohou skrývat v každé plastové věci, ale ochrana proti nim je poměrně snadná – stačí kupovat plastové výrobky bez nich.

Horší je to s formaldehydem. Z této látky se dnes vyrábí téměř vše a vyskytuje se i v přírodě. To ovšem neznamená, že by byl zdravý – formaldehyd je toxický, těkavý a je téměř jisté, že způsobuje rakovinu. V nižší koncentraci dráždí oči a nos, způsobuje rýmu a stojí za řadou dalších respiračních potíží.

Formaldehyd vzniká také spalováním, takže kuřáci a jejich okolí jsou ho plní. • 

Doma ho najdeme v nábytku z dřevotřísky i dřeva, knihách, oblečení i třeba barvách na zdech. Vzpomínáte na specifickou vůni, když přijdete do nového bytu nebo domu? Říkáme tomu novota, ale bohužel je takto cítit formaldehyd. A právě vdechováním se do těla dostává nejvíc.

Větrejte, větrejte, větrejte

Nejlepší obranou proti formaldehydu, ftalátům a dalším chemickým škodlivinám je pohyb na čerstvém vzduchu a časté větrání. Jenže někdy to prostě nejde. Když bydlíte u silnice, venku je mínus deset nebo soused pod vámi zrovna kouří z okna. V takových případech je větrání spíše na škodu.

V ideálním případě větrejte pořád. • 

Pokud ale doma kouříte nebo máte alergii na prach, ani nonstop otevřená okna nepomohou. Cigaretový kouř plný formaldehydu se zažírá hluboko do nábytku a prachu je venku stejně jako uvnitř. A právě v takových případech je nepostradatelná čistička vzduchu.

Ve zdravém těle zdravý vzduch

Nemusíte se bát, že by vám čistička doma vytvořila nepřirozené prostředí a venku vás pak dostal první bacil. Nepřirozené prostředí si totiž doma vytváříme sami – obklopujeme se plasty, dřevotřískou a umělými materiály. Čistička vzduch přefiltruje a zbaví těchto škodlivin.

Formaldehyd je i ve dřevu, nevyhne se proto ani interiérům z masivu. • 

S imunitou je to navíc přesně naopak. V ložnici plné formaldehydu si pořádně neodpočinete a váš organismus je oslabený. Když pak vyjdete ven, chřipka nebo viróza s vámi nemá těžkou práci.

Naše babičky radily při nemoci pořádně větrat a jako obvykle měly pravdu. Viry, bakterie a plísně ale v místnosti vydrží velmi dlouho a když nevětráte dostatečně, jen tak se jich nezbavíte. Čistička se o ně ale postará.

Čistý vzduch zlepšuje i psychiku

Když si navíc pořídíte čističku s ionizátorem, vyrovnáte doma poměry kladných a záporných iontů. Těm záporným (aniontům) se říká vzdušné vitamíny, jelikož zlepšují fyzické i psychické zdraví. Jen větráním je nedoplníte, protože v přírodě vznikají zejména při bouřkách a v budovách plných elektroniky se jejich koncentrace snižuje.

Čistý vzduch je důležitý i pro psychickou pohodu. Když nemůžete ven, udělejte si ho uvnitř. • 

Čistička vzduchu tedy větrání nenahradí, ale skvěle doplní. Zejména v ložnicích a dětských pokojích zajistí čistý vzduch i v noci a přes zimu, kdy je důkladné větrání kvůli nízkým teplotám nepříjemné.

Alergici, astmatici a lidé bydlící na místě, které neumožňuje důkladné větrání už by ji dávno měli mít doma.