Biokrby: velkolepá romantika do panelových bytů | Blog Mall.cz

Biokrby: velkolepá romantika do panelových bytů

Nezaměnitelný zvuk praskajícího dřeva, oslňující rudý plamen, příjemné teplo. Oheň už od pravěku dává lidem pocit bezpečí a sounáležitosti. Díky biokrbům si teď jeho krásu můžete vychutnávat každý den doma – a to i v případě, že bydlíte v malém bytě bez komínu.

Místo dřeva bioethanol

Hned zkraje musíme přiznat, že zvuk praskajícího dřeva si s biokrby neužijete – při hoření totiž spalují bioethanol. Na druhou stranu díky tomu nemusíte štípat třísky, podpalovat papírem ani vybírat popel. Jenom nalijete bioethanol do nádoby a škrtnete sirkou. Palivo okamžitě chytne a shoří beze zbytku.

Hořící bioethanol vytváří hřejivý oranžový plamen, který do vašeho obýváku okamžitě vnese sváteční atmosféru. Většina dnešních biokrbů má výhřevnost 2-5 kW, takže pokud venku vyloženě nemrzne, vyhřeje vám obývák i s vypnutým topením. Akorát si občas vyvětrejte – biokrby produkují směs oxidu uhličitého a vodní páry, takže po pár hodinách hoření je místnost „vydýchaná“.

Biokrb má dekorativní i praktickou funkci.

Do stěny i do prostoru

Biokrby si domů nebudete pořizovat jenom kvůli ohni, ale taky kvůli designu. Výrobci vám totiž dávají netušené možnosti – biokrb si můžete nainstalovat do zdi, zavěsit na zeď, pověsit na strop nebo umístit kamkoliv volně do prostoru.

Vestavěný biokrb je doslova designovým skvostem.

Myslete jen na to, že zhruba metr kolem krbu nesmí stát nic hořlavého. Žádný nábytek ani záclony, u vestavěného krbu musíte mít příčky z nehořlavého sádrokartonu.

Povedeným designérským skvostem jsou pak keramické imitace dřevěných polínek. Ty si vyskládáte dovnitř biokrbu – pocit, že máte opravdový krb na dřevo, je hned skutečnější. 

Nejlevnější už za pár set

Vzhledem k provedení, velikosti nebo výhřevnosti je cena biokrbů hodně rozmanitá – některé modely seženete doslova za pár stovek, jiné už se šplhajído tisíců. Do malého dvoupokojového bytu vám stačí ty levnější, podkrovní byt o sto metrech si zaslouží luxusnější kousek.

Příjemné jsou taky náklady na provoz. Litr bioethanolu vydrží hořet asi 3-6 hodin v závislosti na tom, jak intenzivní máte plamen. Hodina hoření biokrbu vás tak vyjde na cca 20-40 Kč.

Je jasné, že opravdovému krbu na dřevo se biokrby nemůžou rovnat. Do panelových nebo činžovních bytů, kde nemáte a nemůžete mít komín, jsou však skvělou alternativou. Až strávíte pár dlouhých zimních večerů u hřejivého ohně, určitě nám dáte za pravdu.

Témata:
  bydlení, krb, biokrb