Jaká je barva roku 2020? | Blog Mall.cz

Barva roku 2020: přeneste klasickou modř do bytu i šatníku

Modrá je dobrá a zvlášť v roce 2020. Společnost Pantone totiž právě odstín klasické modři (Classic Blue) vyhlásila barvou letošního roku. Classic Blue připomíná barvu noční oblohy. Přečtěte si, co barva vyjadřuje i jak dokonale vyladíte byt a šatník podle letošních barevných trendů.

Společnost Pantone vyhlašuje barvu roku už zhruba 20 let. Loni nesměl v interiérech a šatnících chybět odstín Living Coral – oranžová barva se zlatým podtónem. Výstřední korálovou ale letos střídá klasika, modrá barva v odstínu Classic Blue.

Temná barva připomíná noční oblohu. A stejně jako pohled na nebe s hvězdami uklidňuje a navozuje pocit bezpečí a pohody. Chcete-li se tedy cítit sebejistě a spokojeně, obklopte se klasickou modří. Tahle modrá kráska ve vás navíc probudí pocity:

  • jistoty,
  • stálosti,
  • důvěry
  • a harmonie.

Pokud se letos chystáte vymalovat, sáhněte po odstínu klasické modři. V místnosti navodí pohodu, klid a soustředěnost, takže se hodí do pracovny i ložnice. • 

Nadčasový odstín pro každou příležitost

Podle odborníků je Classic Blue nadčasová barva, která dokáže být elegantní i ležérní. Záleží jen na tom, jak ji zkombinujete. Konzervativní klasiku vytvoříte ve spojení s bílou, černou nebo šedou. Nebojte se ale ani kombinace se zlatými nebo stříbrnými doplňky.

Chcete-li se odvázat a proměnit klasickou modř ve svěží a moderní, doplňte ji třeba žlutými nebo oranžovými prvky. Uvidíte, jak vynikne.

A kde všude modré odstíny využijete?

Klasická modř v bydlení

Pokud chcete použít modrou v interiéru, platí základní pravidlo: všeho s mírou. Dbejte na vyváženost a nezapomínejte na prvky v neutrálnějších barvách. Pokud místnost vymalujete podle letošních trendů, tmavější zdi vyrovnejte světlým nábytkem.

Kombinace s různými materiály se bát nemusíte. Klasická modř sedí ke dřevu i kovovým prvkům. Skvěle vypadá i ve spojení se sametem – pořiďte si do obýváku či ložnice sametové křeslo nebo taburet v barvě Classic Blue.

A jestli se vám nechce do malování, zvolte alespoň modré doplňky. Závěsy, přehozy, polštáře nebo vázy v barvě soumraku dokreslí doma tu pravou atmosféru.

Jestli dáváte přednost klasickým kombinacím, doplňte modrý interiér šedou či krémovou barvou, případně dalšími odstíny modré, fialové či růžové. • 

>> Jak správně kombinovat barvy v interiéru? <<

Pusťte barvu roku i do vašeho šatníku

Ať už hledáte outfit do práce, na procházku do města nebo třeba na ples, s kousky v barvě klasické modři neuděláte chybu. Modrá je in na šatech, halenkách i kabátku a hodí se na každou příležitost.

Náš tip: Skvěle vypadá kombinace více odstínů modré. Nebojte se proto kromě bílé nebo černé barvy zkombinovat klasickou modrou s jinými odstíny modré, například petrolejovou či blankytnou.

Pokud nenajdete v šatníku hlavní kousky v modré, vezměte si na sebe alespoň modře zbarvené doplňky. • 

>> Pořiďte si na jaro novou halenku v modré barvě na MALL.CZ. <<

Vyzkoušejte mátově šedou a další top barvy

Jestli vás klasická modř neohromila a v interiéru byste dali přednost jiným barvám, zkuste třeba odstíny, které pro letošní rok vyhlásily jako top barvy další velké společnosti:

  • Dulux zvolil barvou roku 2020 mátově šedou. Barva Tranquil Dawn je inspirovaná barvami ranní oblohy a nese v sobě odstíny zelené, modré a šedé. Je velmi univerzální a zkombinujete ji se světlými odstíny i výraznějšími barvami.
  • Sherwin-Williams zvolili jako letošní trend odstín Naval – námořnickou modř. Odborníci ji doporučují kombinovat se světlejšími barvami, jako je béžová nebo zlatá, ale také se zelenou.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.