Homeoffice: 7 rad, jak i z domu pracovat efektivně | Blog Mall.cz

Homeoffice: zkuste 7 tipů, jak i z domu pracovat efektivně

Při práci z domova nemusíte dojíždět, číhají na vás ale nástrahy, které práci komplikují. Přečtěte si tipy, jak se vyrušení a rozptylování na homeoffice ubráníte.

1. Chovejte se tak, jako byste šli do práce

Žádné polehávání o půl hodiny déle, protože vás nečeká cesta. Dodržujte režim, na který je vaše tělo zvyknuté. Rozhodně nezůstávejte celý den v pyžamu, protože vás nikdo nevidí. Vaše mysl si snadněji oddělí čas na práci, když zachováte co nejvíce pracovních návyků.

Určete si, které oblečení nosíte na doma a v jakém pracujete. A až budete mít „padla”, převlékněte se do domácího oblečení, i kdyby to mělo znamenat pouze převlečení trička.

Náš tip: Pokud se do práce líčíte a jste zvyknutí se reprezentativně oblékat, nepolevujte ani v režimu homeoffice. Nemusíte nosit podpatky nebo oblek, ale vezměte si alespoň šaty nebo košili. Přeladíte se tím do výkonného pracovního režimu.

2. Vymezte si pracovní prostor

Ne každý má doma luxus v podobě oddělené pracovny, obzvlášť ve chvíli, kdy z domu pracuje i váš partner nebo partnerka.. Stačí ale malý kout, který si mentálně určíte jako své pracovní místo.

Zvelebte si pracovní kout tak, abyste se v něm cítili dobře. Pomůže k tomu například rostlinka v květináči nebo fotorámeček s oblíbeným obrázkem.

Náš tip: Odneste si z kancelářského stolu alespoň pár drobností a přidejte je na své provizorní pracovní místo. Hned se lépe naladíte na práci a soustředění.

Pohled na rostliny uklidňuje, umístěte proto do blízkosti svého pracovního místa alespoň jednu květinu. • 

3. Myslete na svá záda

Gauč nebo oblíbený ušák je fajn na rychlé proběhnutí e-mailů z tabletu nebo hodinový oddech s knihou. Pokud na něm ale strávíte osm hodin denně, záda vám nepoděkují. Proto si najděte pro práci takové místo, kde můžete sedět rovně ve správné pozici.

>> Nezapomínejte na protažení. Vyzkoušejte 5 cviků, které zvládnete ze židle. <<

4. Rozplánujte si objem práce na každý den

Než se pustíte do prvního většího úkolu, určete si, co chcete stihnout.

  • Mějte na sebe realistické nároky,
  • pracujte s prioritizací nejdůležitějších úkolů
  • a vyšetřete si i chvíli času na nečekané úkoly, které vám v průběhu dne přistanou na stole.

5. Oddělte práci a soukromý život

Nezačínejte den čtením e-mailů ještě v posteli, ani nekontrolujte stav zakázky před usnutím. Čtení zpráv se věnujte až v pracovní době a ideálně mezi hotovými bloky práce, ať se zbytečně nerozptylujete.

Při práci z domova důsledně oddělujte místa, kde se věnujete práci a kde trávíte volný čas. • 

6. Zaveďte si přesný režim

S prací začínejte a končete každý den v podobný čas. Vyhnete se tak práci od nevidím do nevidím a zároveň kolegové budou vědět, kdy jste na příjmu.

Homeoffice je skvělá příležitost pro naslouchání svému tělu. Pokud víte, že půlhodinu po obědě nejste schopni pracovat, protáhněte si pauzu a poobědovou třicetiminutovku nadpracujte odpoledne. Doma na vás kolegové nebudou vyčítavě koukat, proč ještě nesedíte za strojem.

Jestli máte doma děti, navažte pracovní bloky i na jejich rutinu. Díky nastolenému řádu tak jasně vymezíte čas na odpočinek, zábavu i práci.

Náš tip: Usnadněte orientaci v čase i nejmenším členům domácnosti. Rozkreslete polohu hodinových ručiček a přidejte k obrázkově znázorněnému času aktivity. Potomek se tak nemusí několikrát za hodinu chodit ptát, kdy už půjdete na zahradu nebo kdy bude oběd.

>> Učte se doma s dětmi tak, aby je to bavilo. <<

7. Odstřihněte se od okolního dění

Někomu pomáhá zavřít dveře nebo použít špunty do uší. Ještě lepší jsou kvalitní sluchátka. Ideálně hledejte taková, která mají funkci noise cancelling neboli funkci na aktivní potlačení okolních zvuků. Ty snímají okolní zvuky a aktivně vytváří zvukovou vlnu, která vyruší okolní šumy.

>> Pořiďte si sluchátka na MALL.CZ. <<

Náš tip: Domluvte si s rodinou, že pokud máte na hlavě sluchátka, nemá vás nikdo rušit. Tohoto signálu ale nezneužívejte po celý den.

Nevýhody práce z domova

Ačkoliv si nastavíte ideální pracovní prostředí, práce z domácího prostředí přesto svádí k zahálce více než kancelář. Dávejte si pozor především na tyto situace:

  • Ztráta sebekontroly – doma vám nadřízený nepřešlapuje za zády a je snadnější se „ukrýt” před kolegy, kterým dlužíte report nebo schůzku. Dodržujte proto stanovený objem práce i priority úkolů.
  • Rušivé elementy – ať už jde o ostatní členy domácnosti, nevyžehlenou kupu prádla nebo uvolněné panty na dveřích, duševně se oddělte od všeho, co nesouvisí s prací.
  • Porušování pracovní doby – ukrajujete z volného času velkým objemem přesčasů nebo naopak neplníte povinnosti stálým odbíháním od rozpracovaných úkolů. Stanovte si pracovní dobu a při ní se plně soustřeďte.
  • Odstřižení se od pracovního kolektivu – když nejste v přímém kontaktu s kolegy, sníží se vám motivace podávat dobré týmové výkony. Proto si každý den z domácí kanceláře vyměňte i pár zpráv osobnějšího charakteru, stejně jako při pauze na kafe nebo po příchodu do kanceláře.

Náš tip: Dávejte si s kolegy přes online videohovory i krátké mimopracovní schůzky. Například si společně vypijte odpolední kávu a při tom prohoďte pár slov stejně jako v kuchyňce.

>> Užijte si videokonference na výkonném počítači z MALL.CZ. <<

Výhody práce z domova

Homeoffice, ať už dobrovolný nebo nucený v rámci karantény, je skvělá příležitost pro dodělání dlouhodobějších projektů nebo osvojení si nových schopností především díky těmto okolnostem:

  • Neruší vás kolegové – po každém vyrušení trvá i dvě desítky minut, než se začnete znovu plně soustředit na prováděný úkol. A to výrazně ovlivní nejen dobu, za jakou úkol dokončíte, ale i jeho kvalitu.
  • Vybíráte si prostředí pro práci – místo, kde jste nejproduktivnější, většinou není mezi 20 dalšími lidmi, proto se většině administrativních pracovníků pracuje lépe doma v pracovně nebo venku na zahradě.
  • Pracujete tehdy, kdy jste neproduktivnější – někdo je sova, jiný zase skřivan. Každý jsme neproduktivnější v jinou denní dobu. Proto si sova pro práci doma nikdy nezvolí „začátek pracovní doby“ od 7:00, ale spíše v odpoledních až večerních hodinách. To práce v kanceláři většinou neumožňuje.
  • Musíte řešit nezvyklé situace – poprvé stojíte před úkolem vedení videokonference s desítkou spolupracovníků nebo testujete způsoby, jak své myšlenky efektivně předávat napříč firmou rozprchnutou po celé republice. To je ideální šance pro vykročení z komfortní zóny a otestování nových nástrojů.

Nezapomeňte, že vše, co potřebujete, aby vám bylo doma dobře, vám doručíme spolehlivě a bezpečně. Jsme v tom spolu.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.