11 tipů pro ekologickou domácnost | Blog Mall.cz

11 tipů pro ekologickou domácnost

Žít tak, abychom příliš nezatěžovali životní prostředí, neznamená žít v zaostalé domácnosti. Znamená to jen pozměnit své zvyky a životní styl tak, aby byly šetrnější k životnímu prostředí i k peněžence.

Denně do odpadu splachujeme saponáty, nekoukáme na energetickou třídu elektrospotřebičů, které kupujeme, plasty vyhazujeme místo do žlutého kontejneru do směsného odpadu, zapomínáme zhasínat…  Hřešíme v mnoha směrech a při tom stačí tak málo. Co doma dělat nebo naopak nedělat, abyste životní prostředí zatěžovali co nejméně?

1. Odpad

Základ je, snažit se vytvářet co nejméně odpadu. Igelitové tašky na nákup vyměňte za látkové. Nenakupujte ovoce a zeleninu v igelitových pytlících. Pořiďte si látkové nebo síťku. Pomůže i nákup rodinných balení a znovuvyužívání obalů. Pokud ale nějaký odpad přeci jen vznikne, samozřejmostí by mělo být jeho třídění. Co se dá, to zkompostujte a zbytek třiďte do správných kontejnerů.

2. Svícení

„Zhasni!“ napomínaly nás maminky, když jsme odcházeli z místnosti. Pravidlo zní, sviťte jen tam, kde je to opravdu potřeba. Využívejte denní světlo, rozhrňte závěsy a vytáhněte žaluzie. Večer a v noci nezapomínejte zhasínat tam, odkud odcházíte. Přejděte na LED osvětlení. Uspoří vám až 50% energie.

S šetřením životního prostředí vám v létě pomůže sama příroda. Využívejte denní světlo. • 

3. Umývání nádobí

Nádobí neumívejte pod tekoucí vodou. S úsporou vody vám pomůže i myčka. Ač je to k nevíře, spotřebuje méně vody, než vy. Například na 12 sad nádobí v myčce spotřebujete cca 15 litrů vody. Při mytí stejného množství nádobí v ruce, počítejte se spotřebou okolo 60 litrů. Do myčky používejte ekologické tablety na mytí nádobí.

4. Úklid domácnosti

K úklidu používejte ekologické čističe, nebo si vyrobte vlastní. Většinu z nich už doma máte a ani o tom nevíte. Jsou levnější i šetrnější ke zdraví vaší rodiny.

  • jedlá soda (nebo kypřící prášek) – při kontaktu s mastnotou a olejem působí jako jemný saponát
  • citrónová šťáva – poslouží jako přírodní bělidlo, brání růstu plísní, odstraňuje zápach a skvrny
  • sůl – pomůže s drhnutím nádobí. Zrnka soli fungují jako “písek“ a mají dezinfekční účinek
  • ocet – perfektní náhrada chemického čističe toalety, odstraňuje usazeniny a vodní kámen
  • čisté mýdlové vločky – čisté mýdlo je 100% biologicky odbouratelné a nepřispívá k tvorbě řas ve vodních tocích na rozdíl od saponátů. Vločky nastrouhejte z pracího nebo čistého mýdla a skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Pomůžou vám s nádobím i s prádlem.

Není potřeba kupovat drahá šetrná čistidla. Většinu účinných čističů už doma máte. • 

5. Praní

Perte, jen pokud máte plnou pračku. Pokud máte chytřejší pračku, na málo zašpiněné prádlo nebo na málo oblečení využívejte speciální programy. Zvažte, kolik věcí je nutné prát na vysoké teploty. Pokud nemáte opravdu extrémně zašpiněné prádlo, můžete vynechat předpírku a prát při nižších teplotách. Aviváž není jediným řešením, stejně tak vám bude fungovat ocet a prádlo provoní pár kapek vonného olejíčku.

6. Kosmetika

Zkuste svou kosmetiku nahradit přírodní kosmetikou nebo vyzkoušejte přírodní oleje k péči o pokožku. Potěšíte i vaší peněženku.

Přírodní kosmetika s vaší pletí udělá zázraky a navíc vám ušetří peníze. • 

7. Hygiena

Na místo koupání se sprchujte. Při čištění zubů nenechávejte téct vodu. Kape vám kohoutek? Nechte ho co nejdříve opravit.

8. Vaření

Při vaření používejte pokličku. Zkrátí vám dobu vaření. Výběr plotýnky vždy přizpůsobte velikosti hrnce nebo pánvičky. Využívejte zůstatkové teplo při pečení a jídlo nechte „dojít“ už ve vypnuté troubě.

9. Papír

Zrušte zasílání reklamních letáků a časopisů. Většinu najdete na internetu. Papír vždy využívejte z obou stran. Podívejte se, jestli společnost, která vám zasílá faktury do schránky, umí zasílat elektronické faktury do e-mailu.

10. Cestování

Pokud nejedete zrovna někam daleko, nechte auto v garáži. Vytáhněte kolo nebo jděte pěšky. Prospějete tím nejen přírodě, ale i sobě. 

Problém s parkováním i zbytečné nervy v ranní špičce vyřeší kolo. Budete překvapeni, kolik vám ušetří času tato jednostopá doprava. • 

11. Spotřebiče

 Vypínejte všechny spotřebiče, které zrovna nepoužíváte. Uspat je mnohdy nestačí. Některé počítače „žerou“ téměř stejně, ať jsou zapnuté nebo v režimu spánku. Při nákupu spotřebičů koukejte na jejich energetickou náročnost. Čím víc plus, tím lépe. Začínejte na A+. Nestačí šetrný spotřebič jen koupit. Je potřeba s ním i správně zacházet. Například lednici nestavte příliš ke zdi a nedávejte do ní teplé jídlo. Naopak je vhodné v lednici rozmrazovat. Díky tomu se teplota uvnitř lednice sníží a ta pak spotřebovává na chlazení méně energie.

Se vším můžete začít hned teď. Jdete do toho? Napište nám do komentářů, do čeho jste se pustili jako první.