Zavařování? Jde to i v myčce! | Blog Mall.cz

Zavařování v myčce: ušetříte čas a vyhnete se úklidu

Okurky, jahody či řepa – to všechno ještě musíte do konce léta zpracovat. Zkuste letos zavařování v myčce a už se nikdy nebudete chtít vrátit k zavařovacím hrncům ani k ručnímu mytí nádobí. Ušetříte čas a vyhnete se zdlouhavému úklidu. Vyzkoušejte náš postup.

Metod zavařování je několik. Vedle horkovzdušné trouby, zavařovacích hrnců, mikrovlnky či zavařování na sporáku, jsme pro vás otestovali i jednu méně známou metodu – myčku. Jak na to?

1. Nezapomeňte na sterilizaci

Myčku využijte nejprve ke sterilizaci sklenic. Vyprázdněte zásobníky na tablety a leštidlo – jak při sterilizaci, tak při samotném zavařování. Pokud vaše myčka neumožňuje zásobník na leštidlo vyprázdnit, budete muset počkat, až leštidlo spotřebujete.

Poté zapněte program s nejvyšší teplotou bez použití mycích prostředků, během kterého se sklenice sterilizují. Jakmile program skončí, můžete začít s plněním sklenic.

Zavařování v myčce je jednoduché a ušetříte díky němu spoustu práce s úklidem a sterilizací. • 

2. Naskládejte zavařeniny do myčky správně

Důležité je správné umístění sklenic do košů myčky. Vždy je stavte víčkem nahoru a zpříma. Pokud máte zavařeniny různě velké, doporučujeme skládat menší sklenice do horního koše a velké do spodního.

Nezapomeňte také na dostatečný mezery mezi jednotlivými sklenicemi. Ty musí být alespoň 5 cm, ať se vyhnete případnému popraskání.

Nezáleží na typu myčku, důležité je skládat sklenice víčkem nahoru, 5 cm od sebe a zásobník na tabletu nechat prázdný. • 

3. Vyberte správný program

K zavařování nastavte program s teplotou mezi 70–80 °C, který trvá 1,5–2 hodiny. Tato teplota pro zavařování úplně stačí. Pokud vyberete program s nižší teplotou, může dojít ke zkažení zavařenin.

Po skončení programu zavařeniny jednoduše naskládejte na suchou utěrku víčkem dolů a počkejte, až vychladnou.

>> Nemáte myčku? Pořiďte si ji na MALL.CZ. <<

4. Usnadněte si úklid

Po skončení zavařování naskládejte špinavé nádobí do myčky a znovu ji pusťte. Úklid, který je po zavařování obvykle zdlouhavý a náročný, tak vyřídíte s minimem práce. To přijde vhod hlavně při zavařování řepy.

>> Čtěte tipy na výrobu luxusních džemů a marmelád. <<

Okurkami to jen začíná

V myčce můžete zavařovat prakticky cokoli. Začněte s okurkami, které jsou nejsnazší, a pokračujte s ovocnými džemy, masem, houbami či dětskými příkrmy.

Nebojte se zavařovat ani ovoce bez nálevu, například švestky, které samy pustí šťávu i v myčce.

>> Přečtěte si o dalších spotřebičích, se kterými zpracujete úrodu. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.