Užijte si léto s pořádným foťákem | Blog Mall.cz

Užijte si léto s pořádným foťákem

Konečně balíte kufry na vysněnou dovolenou, máte pas i plavky, ale něco vám přece jenom chybí? Foťák, kterým zachytíte všechny skvělé vzpomínky. Vyberte si ten pravý (nejen) na celé léto.

Ačkoliv i mobily mají super foťáky, nic se nevyrovná kvalitním fotkám z pořádného foťáku. A věřte, že nemusíte být technologický fanda, abyste vybrali foťák, který splňuje všechny vaše požadavky. Jaké to ale jsou? Při ujasnění, co od nového foťáku čekáte, vám pomůžou nejčastější požadavky ostřílených cestovatelů:

  1. Kvalitní fotka. Již při výběru foťáku předejděte nepříjemné chvíli, kdy po návratu z dovolené zjistíte, že většina vašich fotek je rozmazaná, tmavá nebo zaostřená na vzdálený bod místo na váš obličej.
  2. Intuitivní ovládání. Bez návodu ani ránu? Nechcete-li polovinu léta strávit průzkumem manuálu, zaměřte se při výběru na foťák, který má snadné ovládání a přátelské uživatelské rozhraní.
  3. Lehké tělo. V obchodě se to nezdá, ale při desátém kilometru na túře se těžký foťák pořádně pronese. Vybírejte přístroj, který je odolný, ale zároveň neváží příliš.

Sáhněte po bezzrcadlovce

Uzávěrka, ohnisko, ISO. Pokud si s těmito pojmy nechcete zatěžovat hlavu, zapomeňte při výběru nového foťáku na digitální zrcadlovky. Ačkoliv dělají skvělé fotky, jejich ovládání vyžaduje spoustu nastavování a se vším příslušenstvím obvykle váží i několik kilo.

Další možností je pořízení klasického kompaktu, který je sice velice skladný a jednoduchý na ovládání, avšak výsledné fotky se často kvůli kvalitě do fotoalba nehodí.

Kompromis nabízí bezzrcadlovka. Jde vlastně o kompakt s vyměnitelným objektivem, který nabízí technologii srovnatelnou se zrcadlovkou, avšak jednoduché ovládání a nízkou váhu typickou pro kompaktní foťák.

Pokud nechcete ztrácet čas složitým studováním parametrů, sáhněte po jedné ze tří nejlépe hodnocených bezzrcadlovek. Dokonale zdokumentované léto je zaručeno.

Vzpomínky na rodinnou dovolenou - Sony Alpha 6000

Model Alpha 6000 od Sony se chlubí nejrychlejším ostřením na světě. Za 0,06 sekundy získáte dokonale ostrý snímek v jakékoliv situaci. Perfektně se proto hodí k zachycení radovánek v moři nebo radosti v dětských očích při ochutnání italské zmrzliny.

Sony Alpha 6000 - parťák na rodinnou dovolenou. • 

Díky velkému snímači, vyladěnému hledáčku a propracovanému procesoru získáte fotoaparát, který perfektně zachytí textury, sníží rozmazání i šum. Zkrátka, vyfotí vám fotku, která se bude skvěle vyjímat v rodinném albu. Tu navíc, díky zabudované Wi-Fi, můžete okamžitě sdílet s rodinou a přáteli doma. Unesou ho i děti, neboť váží jen 350 gramů a díky drobnému tělu se vejde i do plného batůžku.

Ideální pro dobrodruhy - Panasonic Lumix

Foťák Panasonic Lumix DMC-GX80 zachytí každý váš pohyb, ať už v horách nebo na pláži. Duální stabilizátor zajistí ostrý snímek pohybu, který můžete díky technologii Post Focus dokonce zaostřit až po pořízení fotky. Lumix natočí vysoce kvalitní Full HD video, z něhož později vyberete nejlepší záběr a použijete ho jako fotku.

Odolné tělo foťáku Panasonic Lumix hravě zvládne i náročné přírodní podmínky. • 

Tento model se obzvlášť hodí pro dobrodruhy, kteří si skvělé fotky chtějí dovést i z výšlapu v Himalájích. Díky hořčíkovému tělu lépe odolává i extrémním povětrnostním podmínkám. Společně s vysokým rozlišením a hledáčkem i pro náročné světelné podmínky se tak Lumix GX80 stává foťákem, který nepustíte z ruky. A to i díky tomu, že váží jen necelého půl kila.

Do města jako stvořený - Canon EOS

Nepronese se, zvěční bezchybnou selfie před Eiffelovkou a skvěle kombinuje vlastnosti zrcadlovky a kompaktu. Canon EOS M100 je tou pravou volbou, pokud si z procházek po metropolích chcete přivézt jen ty nejkvalitnější snímky. Ostré fotky plné živých barev a dovolenkové atmosféry zajistí 24megapixelový snímač. Fotky pak snadno zálohujete nebo nasdílíte pomocí jednoho doteku.

Váha jen 300 gramů dělá z foťáku Canon EOS ideání foťák na procházky po památkách. • 

Foťák má displej, který nakloníte až o 180° a díky tomu docílíte skvělého záběru. Spolu s režimem autoportrét, který vyhladí pleť na fotkách, je tato bezzrcadlovka ideální pro pořizování selfies u památek. Váží jen 300 gramů a proto ho můžete mít vždy u sebe - i v noci, kdy díky režimu HDR pořídíte z ruky perfektní fotky i video bez ztráty kvality.

Nezapomeňte dokoupit

Díky kvalitnímu foťáku zvládnete každou nepředvídatelnou foto situaci jako profík. Nenechte se ale překvapit ani plnou pamětí nebo docházející baterií. Před cestou se pořádně vybavte a do kufru přibalte ještě tyto tři vychytávky:

  1. Pamětová karta. Nepřemýšlejte, kolik fotek ještě můžete vyfotit, než ty první smažete. Pořiďte si pamětovou kartu s pořádnou kapaciou alespoň 32 GB a využijte možnosti vašeho nového foťáku naplno!
  2. Pouzdro a popruh. Při výletu oceníte volné ruce a maximální možné pohodlí. Pořiďte si stylové pouzdro nebo brašnu a rozhodně nezapomeňte na popruh, díky kterému uchráníte foťák před nechtěnými pády.
  3. Power banka. Při doplňování vaší energie v restauraci doplňte sílu i vašemu foťáku pomocí power banky. Ta zachrání nejen foťák, ale třeba i váš foťák nebo GPS navigaci ve chvíli, kdy se jejich baterie blíží k nule.

Jakým způsobem dokumentujete letní zážitky vy? Podělte se s námi v komentářích nebo na Facebooku.