Tohle není televize, to je umělecké dílo | Blog Mall.cz

Tohle není televize, to je umělecké dílo

„Stunning TV“, „Where brain and beauty meets“, „Freaking Gorgeous“ neboli „Ohromující TV“, „Kde se potkává krása a chytrost“, „Bláznivě nádherná“. Takové najdete ohlasy, když si zkusíte vygooglit recenze na televizi s názvem Sony Bravia A1. A tak jsme prozkoumali, co se v této novince ukrývá. Je toho hodně.

Žádný poměr cena/výkon nebo zlatá střední cesta. Sony Bravia A1 je nejočekávanější televize tohoto roku. OLED displej s 4K rozlišením není pro všechny, ale v SONY přesně splnili očekávání, která vzbudili na lednovém veletrhu CES 2017 v Las Vegas.

První OLED? Kdepak

Technologie OLED – organic light-emitting diode – není žádnou novinkou, známe ji už od roku 1987. Organic proto, že mezi průhlednou anodou a kovovou katodou je několik vrstev organické látky. Jedna z nich – tzv. vyzařovací vrstva, v okamžiku přivedení napětí začne svítit. Zjednodušeně řečeno jednotlivé body vyzařují světlo samy o sobě – nejsou podsvícené.

První OLED televize SONY od roku 2008 je tenká pouze 8 mm. • 

Technologie OLED dlouho sloužila jen malým displejům telefonů nebo MP3 přehrávačů. SONY však přišlo s první OLED televizí na světě... v roce 2008. Byl to skvělý kousek po všech stránkách, ale měl uhlopříčku pouhých 11”. Teprve v roce 2017 přichází comeback s velkým C.

Miliony bodů pracují nezávisle

SONY Bravia A1 má více než 8 milionů zobrazovacích světelných bodů (rozlišení 4K – 3840 × 2160). Všechny ovládá HDR procesor X1 Extreme a vyždímá tak z každého bodu maximum.

Protože jednotlivé pixely mohou úplně zhasnout, dokáže Bravia A1 zobrazit tak precizní černou, že se vám bude černá z jiných televizí zdát jako šedivá. Ostatní barvy jsou pak o to autentičtější, jelikož vnímání barev závisí na okolí – když je okolo barevných objektů skutečná černá, zdá se vám, že barvy snad vystupují z obrazu do vašeho pokoje. 

Extrémně rychlý procesor zpracovává a analyzuje v každém okamžiku miliony operací – výsledkem je dokonale plynulý obraz, výjimečný kontrast a největší hloubka barev, jakou jste kdy viděli. Všechno si vychutnáte na neustále perfektně vykreslených texturách.

Dokonalý obraz si užijete z každého úhlu. • 

Výsledkem je realistický obraz z každého úhlu. Díky zapínání a vypínání bodů ve zlomku vteřiny nedochází ani k rozmazávání obrazu u scén s rychlým pohybem. Dokonalému zobrazování pomáhá i technologie HDR – konkrétně formát HDR10 – a technologie Super Bit MappingTM 4K HDR.

Technologie 4K X-Reality™ PRO se zase stará o redukci šumu a vykreslení co nejrealističtějšího podání barev. Využívá k tomu opět výkonný procesor, který porovnává obraz s obrazovými vzory v databázi a hledá co nejvěrnější zobrazení.

Obrazovka, která hraje

Není to jen obraz, v čem OLED displej exceluje. Unikátní zvuková technologie se stará o to, že jako reproduktor slouží samotná obrazovka. Zvuk k vám přichází z celé plochy obrazovky, nikoliv z jednoho či více reproduktorů.

Zvuk vychází přímo z displeje díky pohonu, který zezadu obrazovku rozvibruje a vytváří dokonalý zvuk. Žádné klasické reproduktory v televizích nemohou konkurovat. Konečně tak pocítíte skutečné propojení obrazu a zvuku, které vás stáhne přímo do děje.

Nekonečný obraz

Televize Sony Bravia A1 není výjimečná jen uvnitř, ale i navenek. Díky tomu, že jednotlivé body vydávají světlo, není nutné podsvícení a displej je tak nebývale tenký – 8 mm.

Při sledování SONY Bravia A1 vás nic neruší. • 

Při pohledu zepředu uvidíte jen obrazovku. Žádný rušivý rámeček, stojan, ani reproduktory. Koncept One Slate se dá přeložit jako jedním tahem. Ať už visí na stěně nebo je opřena o podstavec, jedná se o umělecké dílo 21. století. Televize bude dominantou každé místnosti.

Sony Bravia A1 je mezi televizemi výjimečným počinem - jak na pohled, tak použitými technologiemi. Nejradši bychom si pořídili oba modely – s uhlopříčkami 55” i 65”. Co vy?