Spiralizér: proměňte zeleninu ve špagety

I v kuchyni můžete kouzlit. Králíka z klobouku sice nevytáhnete, ale s pomocí spiralizéru proměníte zeleninu ve špagety, které vám zachutnají. Tento šikovný přístroj si oblíbí všichni milovníci zdravé stravy, fotogenického jídla i ti, co se marně snaží nakrmit své děti zeleninou.

Spiralizér, často přezdívaný také jako špagetovač, na první pohled připomíná takové vyspělejší struhadlo. Stačí, když nasadíte čepel, vložíte zeleninu nebo ovoce a pak už jen otáčíte kličkou a sledujete, jak ze spiralizéru padají pestrobarevné špagety. V balení najdete několik čepelí, ze kterých si vyberete podle toho, jak široké chcete mít spirály.

Odteď budou děti milovat zeleninu

A k čemu je takový spiralizér dobrý? Zaprvé oživí a rozveselí vaše gastronomické výtvory. I ty nejnudnější kousky zeleniny změní k nepoznání a sáhnou po nich i ti, kteří zelenině běžně neholdují. Díky hravým tvarům je také větší šance, že se vám podaří dostat pořádnou dávku vitamínů do vašeho dítka.

Zeleninové nudličky ze spiralizéru se pohodlně namotávají na vidličku.Zeleninové nudličky ze spiralizéru se pohodlně namotávají na vidličku.

Spirálky se oproti neupravené zelenině také lépe nabírají vidličkou. Vytvoříte tak ideální přílohu i oblohu ke všem pokrmům. Vhod přijdou i během návštěv, kdy na talíře naaranžujete krásně barevná hnízda dobrot.

Těstoviny? Ne, raději zeleninu

Zeleninovými špagetami klidně nahradíte klasické těstoviny. Například nudličky z cukety se rychle stanou novými těstovinovými špagetami a můžete je podávat klidně i s boloňskou omáčkou. Oproti těstovinám jsou však mnohem zdravější a chuťově výraznější. Spiralizér zvládne udělat nudličky také z řepy, jablek, hrušek, manga, mrkve, brambor nebo batátů.

Nudličky podávejte syrové i tepelně upravené. Oblíbenou pochoutkou jsou například pečené bramborové spirálky a kroužky. Ovocné spirálky pak přijdou vhod třeba při pečení buchet nebo muffinů.

Na první pohled jsou cuketové špagety k nerozeznání od těstovinových.Na první pohled jsou cuketové špagety k nerozeznání od těstovinových.

Recept: Cuketové špagety s boloňskou omáčkou

Pokud už spiralizér máte a hledáte tip na nějakou dobrotu, vyzkoušejte cuketové špagety. Pokud pořízení spiralizéru zvažujete, koukněte, jaké gastronomické pecky s ním zvládnete.

Ingredience:

  • 2 cukety,
  • 300 g mletého masa,
  • 100 g ementálu,
  • 1 konzerva loupaných rajčat,
  • 1 cibule,
  • 1 řapík celeru,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 mrkev,
  • 2 lžíce bazalky,
  • olivový olej,
  • sůl, pepř.

Postup:

  1. Vložte cuketu do spiralizéru a udělejte z ní nudličky.
  2. Očistěte a nastrouhejte mrkev a nadrobno nakrájejte cibuli, česnek a celer.
  3. Orestujte na oleji cibulku, a jakmile zesklovatí, přidejte mrkev a celer.
  4. Zvyšte teplotu a přidejte maso. Vše osolte a opepřete a maso osmahněte dokud nezhnědne. Jakmile začne hnědnout, přihoďte česnek.
  5. Do směsi přidejte rajčata, bazalku a zhruba decilitr vody. Vařte hodinu a půl za stálého míchání.
  6. Špagety krátce spařte vroucí vodou a servírujete je s omáčkou a nastrouhaným sýrem.

Máte doma spiralizér? Z jakých dobrot nejčastěji vytváříte spirálky? Napište nám do komentářů.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025