Sečete trávu srpem? Zkuste raději strunovou sekačku | Blog Mall.cz

Sečete trávu srpem? Zkuste raději strunovou sekačku

Sečení trávy srpem možná má svoje kouzlo, ale strunová sekačka – tzv. vyžínač – je přece jenom praktičtější. Nemusíte se u práce hrbit, budete mnohem rychlejší a navíc nehrozí, že se vám na rukou udělají mozoly.

Co to vlastně strunová sekačka je?

Vyžínač je speciální sekačka určená pro dokončovací práce. Poté, co si zahradu posekáte rotační sekačkou, musíte dosekat i trávník těsně okolo plotu, obrubníku nebo stromů, kam se s rotační sekačkou nedostanete. A právě v tuto chvíli potřebujete vyžínač.

Strunové sekačky mají mnohem menší záběr než rotační sekačky – obvykle kolem 25 cm. Namísto kovových nožů trávu sekáte pomocí nylonové struny, která se postupně odvíjí ze zásobníku v žací hlavě. Jakmile spotřebujete celou strunu, musíte dokoupit novou. U některých modelů sekaček se setkáte i s plastovými noži.

Vyžínače jsou dále menší, lehčí a skladnější než rotační sekačky. Mimo jiné proto, že nemají sběrný koš na trávu. Proto s nimi nesekejte velké rovné plochy, ale skutečně jen menší, těžko přístupná místa.

Se strunovou sekačku dosekáte místa, kam se s rotační sekačkou nedostanete. • 

Jak se od sebe strunové sekačky liší?

Vyžínače se od sebe liší zejména:

  • pohonem,
  • šířkou záběru
  • a žacím systémem.

Z pohonu máte na výběr sekačky akumulátorové, elektrické a benzínové.

Z praktického hlediska jsou nejlepší ty akumulátorové. Při práci vás nebude otravovat elektrický kabel, sekačky jsou navíc krásně tiché a lehké. Třeba oblíbený model Einhell GE-CT 18 Li Kit PXC váží jen 1,8 kg a na jedno nabití pracuje 40 minut, což bohatě stačí k tomu, abyste posekali vše potřebné. A kdyby ne, dobití baterky trvá jen půl hodinky.

Sekačka s odolnými plastovými noži navíc patří do řady výrobků Einhell Power X-Change, takže její akumulátor a nabíječka jsou kompatibilní s dalšími výrobky pro dílnu a zahradu, kterých Einhell nyní nabízí více než 40.

Kvalitnější vyžínače mají místo struny plastové nože. • 

Když méně znamená více

Strunové sekačky mívají záběr 25 cm, některé i kolem 35 cm. V tomto případě však méně znamená více, protože u sekačky s menším záběrem se vám nebude stávat, že byste omylem sekli do kořene stromu nebo kovového sloupku od plotu. Menší záběr jednoduše snáze udržíte pod kontrolou.

Žací systémy vyžínačů bývají jednostrunové nebo dvoustrunové. U jednostrunových se z cívky žacího systému odvíjí jen jeden konec struny, u dvoustrunového dva. Některé sekačky neodvíjí strunu automaticky, ale musíte se strojem klepnout o pevnou podložku – tomuto systému se říká „Tap and go“.

Nic z toho samozřejmě neplatí, pokud máte sekačku s plastovými noži. Jen myslete na to, že byť vydrží déle než struna, i nože se časem opotřebuji. V takovém případě je musíte vyměnit za nové.

Jak to máte se sekáním těžko přístupných ploch vy? Zůstáváte věrní srpu, nebo letos zkusíte vyžínač? Dejte nám vědět na Facebooku.