Samsung Galaxy S8: (téměř) dokonalý telefon | Blog Mall.cz

Samsung Galaxy S8: (téměř) dokonalý telefon

V těch nejlepších chvílích budete u Galaxy S8 obdivovat fantastický displej, kochat se dokonalými fotkami, odemykat telefon oční duhovkou nebo užívat obrovského výkonu. V té nejhorší vás zamrzí snad jen čtečka otisků prstů, která se nevešla na přední stranu přístroje. Tahle maličkost na tom ale nemůže nic změnit: Samsung Galaxy S8 je nejlepší smartphone současnosti.

„Telefon bez hranic“ – billboardy s tímto sloganem během jara 2017 zaplavily okolí českých silnic, aby demonstrovaly největší lákadlo nové vlajkové lodi Samsungu: zakřivený displej bez bočních rámečků. A tohoto slibu v Samsungu dostáli beze zbytku...

Rozměry a konstrukce: překvapí velikostí

„Vyrostl, ale zůstal malý.“ Samsung by si klidně mohl půjčit slogan od svého konkurenta iPhonu, protože ačkoliv má model S8 Galaxy 5,8“ displej, telefon je menší než loňský model S7 Edge s 5,5“ displejem. Jen tloušťka nepatrně narostla – konkrétně o 0,3 mm.

Důvod je prostý – Galaxy S8 nemá rámečky. Zboku se displej přelévá až na boční okraje, horní a spodní rámečky jsou ty nejtenčí, které jsme kdy u smartphonů viděli. Displej vyplňuje takřka 84 % přední plochy telefonu, což je neskutečné číslo. Milovníci iPhonů nebo Xperií mohou jenom tiše závidět…

Telefon se díky kompaktním rozměrům skvěle drží v ruce a byť má velký displej, k ovládání vám postačí jedna ruka. Pokud nemáte tak dlouhé prsty, nevadí: v telefonu můžete zapnout režim ovládání jednou rukou, který vám pracovní plochu displeje adekvátně zmenší.

I díky absenci rámečků je Galaxy S8 jednoduše krásný telefon. Přední i zadní stranu pokrývá odolné sklo Gorila Glass, které na hranách plynule přechází v leštěný kov. Zařízení je vodě i prachu odolné (se stupněm krytí IP68), takže mu neublíží, když vám spadne do kaluže nebo písku.

Největší chlouba S8: zakřivený displej přetékající až za hranu telefonu. • 

Luxusní skleněné tělo si však vybralo svou daň a telefon se docela rychle umaže od otisků prstů. Proto si pořiďte hadříček na leštění a přikupte i ochranné tvrzené sklo na displej, abyste se vyhnuli riziku drobných škrábanců.

Konektory a senzory: čtečka se dopředu nevešla

Samsung po vzoru svých konkurentů vybavil model Galaxy S8 novým USB-C napájecím konektorem, ale ke svým věrným zákazníkům byl natolik vstřícný, že do krabičky přibalil i redukci na microUSB. Telefon tak s použitím redukce můžete nabíjet i staršími nabíječkami – za to palec nahoru.

Dále nechybí 3,5mm jack na sluchátka, slot pro nanoSIM a slot na paměťovou kartu, kterým můžete rozšířit paměť telefonu až o 256 GB. Jen infraport nehledejte, ten Samsung do svých modelů již neumisťuje.

Výrobce se dlouho snažil vymyslet, jak na přední stranu do extrémně tenkých rámečků umístit čtečku otisků prstů, nakonec ale na řešení nepřišel. Čtečku otisků prstů i snímač tepové frekvence tak nově najdete na zadní straně telefonu vedle čočky fotoaparátu.

Zejména ze začátku si na to budete těžko zvykat a občas namísto čtečky omylem nahmatáte čočku fotoaparátu. V praxi tak budete nejspíš používat odemykání oční duhovkou, které je přesnější i rychlejší.

Čtečka otisků se kvůli tenkým rámečkům přestěhovala dozadu. • 

Displej: zamilujete se na první pohled

Super AMOLED displej, rozlišení až WQHD+ (2 960×1 440 px), jemnost 570 ppi a jas až 1 025 nitů. Laicky řečeno: displej má Galaxy S8 dokonalý.

Vynikající pozorovací úhly, čitelný displej i na ostrém slunci, výborné rozlišení. A nezapomínejme na přetékání displeje až na hrany přístroje, čímž vytváří efekt „telefonu bez hranic“. Na rozdíl od starších Edge modelů se nám navíc nestávalo, že bychom na boční straně displeje něco zmáčkli omylem.

Displej na bočních hranách telefonu není jenom na efekt – ukazuje také hodiny, důležité notifikace nebo umožňuje rychlé vytočení telefonního čísla. Bohužel, ne všechny aplikace s tímto displejem počítají, takže se vám může stát, že důležitá data uvidíte přesně na hraně telefonu a budou nečitelná.

Galaxy S8 dále zachovává funkci Always on Display, takže potřebné informace vidíte na displeji telefonu, aniž byste ho museli odemykat. Zajímavostí je umístění spodních navigačních kláves přímo do displeje, které funguje až nečekaně dobře.

Díky Always on Display nemusíte telefon pořád odemykat. • 

Výbava: jednoduše nekompromisní

V srdci Samsungu Galaxy S8 dřímá osmijádrový procesor Exynos 9 Series vyrobený 10 nm technologií, který patří k tomu nejlepšímu, co je momentálně k dispozici. Procesor doplňuje 4GB RAM a 64GB paměť.

Telefon dosahuje skvělých výsledků ve výkonnostních testech a na plné detaily rozjede i ty nejnovější hry. Asi není třeba připomínat, že v prostředí Androidu 7 je vše naprosto plynulé a procesor neztrácí dech ani v případě, že máte puštěných více aplikací naráz.

Svou všestrannost S8 potvrzuje i po zapojení do dokovací stanice DeX, kdy jej po připojení externího monitoru, klávesnice a myši můžete používat jako stolní počítač. DeX přitom vyjde na pouhé 3 500 Kč, takže z Galaxy S8 snadno uděláte dostupnou mobilní kancelář s veškerým komfortem.

Odzvonilo stolním PC? Galaxy S8 je spolehlivě nahradí. • 

Výdrž: lehký nadstandard

Galaxy S8 dostal do vínku jen 3 000mAh baterii, což před vydáním vyvolávalo pochybnosti o tom, zda taková baterka bude stačit. Naštěstí to ale dopadlo dobře.

Procesor Exynos je extrémně úsporný, takže i když telefon budete aktivně využívat, minimálně den vám vydrží. Se střídmějším využíváním se dostanete i na 1,5 – 2 dny výdrže, což je solidní číslo. Navíc můžete zapnout úsporné režimy, které výdrž o dalších pár hodin prodlouží.

Nabíjení je pak velmi rychlé, díky funkci Quick Charge máte nabito za asi 1,5 hodiny.

Dodáváme, že 3 000mAh baterkou je osazený menší model Galaxy S8, větší S8+ má již 3 500mAh baterku.

Foťák: další drobná vylepšení

V Samsungu se při navrhování fotoaparátu řídili heslem „proč měnit něco, co skvěle fungovalo.“

Foťák je proto velmi podobný tomu v S7 – zezadu 12 MPx, zepředu 8 MPx a oba se skvělou světelností f/1.7. Nově je však optickou stabilizací obrazu vybavený i přední fotoaparát, Samsung navíc vylepšil software, díky kterému S8 fotí zase o kousek lépe. Fotky tak budou nádherné.

Verdikt: evoluce těsně před vrcholem

Z dalších zajímavostí můžeme vypíchnout Bluetooth, se kterým se připojíte až ke dvěma zařízením najednou, nebo naopak absenci FM rádia, která možná některé zamrzí.

Samsung Galaxy S8 je každopádně fantastický telefon. Od loňského modelu S7 ušel jihokorejský výrobce další kousek cesty a vytvořil smartphone, který se může pyšnit titulem „nejlepší telefon současnosti“.

Nekompromisní výkon, zakřivený displej bez hranic, kvalitní konstrukce, skvělý foťák nebo třeba virtuální asistent Bixby, kterého Samsung sám označuje jako „umělou inteligenci“, dělají z S8 prémiový smartphone pro ty nejnáročnější.

Čtečka otisků prstů na zadní straně nebo rychle ušmudlané tělo jsou sice drobnými vadami na kráse, ale na věci nic nemění.

Zastánci Androidu mají v Galaxy S8 svého nového krále.

Vyčerpávající odbornou recenzi si můžete přečíst na stránkách CZC.cz.