Recenze Sony Alpha A5100 s objektivem 16-50 mm: jednička (nejen) na dovolenou | Blog Mall.cz

Recenze Sony Alpha A5100 s objektivem 16-50 mm: jednička (nejen) na dovolenou

Kolikrát jste po návratu z výletu nebo dovolené listovali fotkami v telefonu a litovali, že jste s sebou neměli foťák, který by všechny zážitky zachytil ostře a jasně? Těm časům ale odzvonilo. Tedy v případě, že si na další cestu přibalíte bezzrcadlovku Sony Alpha A5100.

První písmeno řecké abecedy, alfa, je symbolem pro začátek či jedničku. Ne nedarmo se tak jmenuje foťák Sony Alpha A5100 – je jedničkou ve své třídě a pro začínající fotografy představuje první krok na cestě ke skvělým fotkám.

Alpha A5100 patří do kategorie bezzrcadlovek. Ty se na trhu poprvé objevily před více než 10 lety a spojují v sobě to nejlepší z digitálních kompaktů a zrcadlovek. V tělech o velikosti mobilu nebo kompaktu ukrývají bezzrcadlovky vnitřnosti srovnatelné s profesionálními zrcadlovkami. To z nich dělá skvělé parťáky na cesty, do dámské kabelky nebo do batohu, ve kterém se při túře počítá každý gram.

Japonská značka Sony je známá kvalitou a precizností. Jinak tomu není ani u Alpha A5100 s výměnným objektivem 16-50 mm. • 

Lehoučké tělo s výklopným displejem

Sony Alpha A5100 si nese přívlastek „nejmenší fotoaparát s výměnnými objektivy na světě“. Vedle těla o velikosti menšího smartphonu oceníte i nízkou váhu bezzrcadlovky.

Alpha váží jen 224 gramů. A nebýt váhy, ani byste si nevšimli, že tělo je vyrobeno z plastu – na první pohled vypadá velmi odolně a kvalitně. Při používání ale brzy zjistíte, že opatrnost je na místě. Oproti masivnímu kovovému tělu, kterým disponují těžší foťáky, se plast snadno poškrábe.

Recenze Sony Alpha A5100 s objektivem 16-50 mm: jednička (nejen) na dovolenou. • 

Stejně jako tělo z plastu, je pro některé fotografy diskutabilní i absence hledáčku. Ten v případě Alphy nahrazuje 3" výklopný LCD displej, kterým po vyklopení o 180° skvěle zachytíte i autoportréty. A jak si stojí? Na jednu stranu odlesky na displeji trochu komplikují focení na přímém slunci. Na straně druhé chybějící hledáček šetří spoustu místa, a pokud hledáte fotoaparát na cesty, oceníte tuto vlastnost stejně jako velmi nízkou váhu.

Displej je v případě Sony Alpha jedním ze stěžejních ovládacích prvků, a pokud jste doteď byli zvyklí na ovládání foťáku přes otočný ovladač na horní straně, s Alphou přesuňte svoji pozornost na displej. Potažmo do menu, do kterého se dostanete přes tlačítko hned vedle displeje. Pomocí kruhového ovladače na zadní straně foťáku pak listujete menu, ve kterém nastavujete vše od režimů focení až po formát ukládání fotek.

Ani jedno tlačítko navíc. Nastavení je skryto pod tlačítkem menu, stejně jako všechny sloty jsou neviditelně ukryty pod krytkami. O blesku nevíte, dokud jej nepotřebujete, a výklopný displej naplno využijete, až když si chcete vyfotit selfie. • 

Skrytý je na první pohled i blesk, který po vysunutí funguje velmi dobře a společně s optimálním nastavení vykouzlí i z nočních fotek báječnou podívanou. Některé funkce, jako například ovládání ISO a korekce expozice, ovládáte ovladačem na těle foťáku a díky tomu je nastavení velmi rychlé.

Skvělá výbava s perfektním zoomem a ostřením

Přecházíte-li na Sony z jiné značky, ovládání přes menu bude velkou změnou. Jakmile se však s bezzrcadlovkou sžijete, ovládání vám půjde velmi rychle. Naplno si pak vychutnáte skvělou výbavu, kterou Alpha disponuje.

  • Snímač CMOS Exmor® APS-C 24,3 MP pro opravdu kvalitní a čisté fotky. Stejnou výbavou ostatně disponuje i profesionální zrcadlovka vyšší řady Alpha 77.
  • Hybridní automatické ostření 4D FOCUS zajistí perfektně ostré fotky, aniž byste byli zkušenými fotografy. A to i když fotíte děti v pohybu.
  • Zoom na horní hraně fotoaparátu společně s přiblížením v objektivu 16-50 mm vám přinese kvalitně zvětšené fotky a plynule přiblížené video.
  • Full HD video, díky kterému si z dovolené odvezete obrazově i zvukově plné záběry ve vysokém rozlišení.

Velmi pohodlné je i sdílení fotek a videa. Vše probíhá přes Wi-Fi, kterou si Alpha vytvoří a vy už se pak jen připojíte přes telefon, tablet, počítač či televizi.

Baterku foťáku nabijete připojením do zásuvky – z 0 na 100 počítejte asi s 5 hodinami nabíjení. Vedle napájení je také slot na SD kartu. Fotky do počítače nahrajete buď přes kabel nebo kartu anebo použijte Wi-Fi připojení. • 

Ideální rodinný parťák, kterého rádi vezmete i na cesty

Sony Alpha A5100 je splněný sen každého cestovatele a foto-nadšence. Je lehký, malý a díky čipu APS-C nabízí ve své třídě opravdu profesionální výkon. Skvěle se hodí jako rodinný foťák – i technikou nepolíbený uživatel s Alphou vykouzlí skvělé fotky za všech situací.

V balení najdete fotoaparát v černé nebo elegantní hnědé barvě s objektivem 16-50 mm v základním setu, baterii, nabíječku, kabel k propojení s PC a popruh na rameno. • 

Nejlepších výsledků s ním ale dosáhnete, pokud se focení nebojíte a rádi si občas zaexperimentujete. Přece jen nejde o digitální kompakt, ale spíše o výbavu začátečnické zrcadlovky. Výměnou objektivu a pokročilejšími znalostmi pak Alphu A5100 snadno proměníte ve výbavu, se kterou vyfotíte divy.

Sony Alpha A5100 stojí necelých 14 tisíc korun a v poměru cena/kvalita je jednou z nejlepších možných voleb na trhu. Drobné nedostatky dalece převýší kvalitní výbava a nabízené funkce. • 

Zaujala vás Alpha A5100? Napište nám do komentářů.