Recenze projektoru BenQ TK800: zážitek jako na fotbalovém stadionu | Blog Mall.cz

Recenze projektoru BenQ TK800: zážitek jako na fotbalovém stadionu

Přemýšlíte, že si ještě před MS ve fotbale koupíte novou televizi? Projektor BENQ TK800 váš názor dost možná změní: nabízí obraz, kterému se žádná televize ze stejné cenové relace nemůže rovnat.

4K rozlišení, až 300" obraz a věrné barvy i na světle

Zatímco v cenové relaci okolo 30 000 Kč koupíte při nejlepší vůli 65" televizi, projektor BenQ TK800 má úhlopříčku násobně větší. Při vzdálenosti 3,5 metru od zdi se těšte na 100" obraz, z větší vzdálenosti pak projektor dokáže až 300" obraz. Takže když ho v létě dáte na zahradu a budete fotbal promítat na zeď svého domu, můžete zavolat všechny svoje kamarády – místa bude pro každého dost.

Kvalita obrazu je i při velké úhlopříčce ohromná. BenQ TK800 sice není opravdický 4K projektor, ale díky technologii pixel-shifting dokáže z 1080p rozlišení vytvořit nádherný obraz s více než 8 miliony pixely. Věřte, že běžný smrtelník rozdíl mezi tímto a skutečným 4K UHD vůbec nepozná.

S projektorem BenQ TK800 navíc nevadí, že se většina zápasů na ruském mistrovství odehraje v odpoledních nebo podvečerních hodinách. Díky jasu až 3 000 lumenů si s ním užijete sytý obraz i věrné barvy (pokrývající 92 % barevného spektra) bez ohledu na světelné podmínky. A to je výrazný rozdíl oproti běžným projektorům, které ve světlém prostředí nabízí poněkud vybledlý obraz.

Nožička projektoru pro nastavení výšky působí pevně. • 

Zážitek jako na stadionu

Projektor BenQ TK800 cílí hlavně na sportovní fanoušky, což je poznat už při pohledu na obrazové nastavení. V režimech zobrazení totiž najdete hned dvě čistě sportovní možnosti: režim sport a režim fotbal.

Projektor ve fotbalovém režimu jsme otestovali hned dvojnásobně – během finále FA Cupu i během finále Ligy mistrů. A můžeme svědomitě říci, že zážitek z těchto zápasů byl velmi podobný tomu, jaký zažijete přímo na stadionu.

Barvy ve fotbalovém režimu jsou velmi syté (ale nikoliv předimenzované), kvalita obrazu odpovídá 4K rozlišení a díky obrovské úhlopříčce se cítíte, jako byste byli přímo na místě. Vskutku výjimečná podívaná.

Projektor však nezklame ani ty, kteří si chtějí svůj obývák přestavět na domácí kino. Mezi režimy zobrazení najdete také režim Cinema, který ladí obraz do takových barev a kontrastu, aby co nejvěrněji připomínal vizuální zážitek z kinosálu. Počítačové hráče zase potěší režim Game.

Režimy přepínáte pomocí ovladače nebo tlačítek na projektoru. • 

Nedostatky? Spíše drobnosti

Navzdory vysokému jasu neutrpěla životnost lampy projektoru, kterou výrobce stanovil na 4 000 hodin v normálním režimu, 8 000 hodin v režimu SmartEco a 10 000 hodin v ekonomickém režimu. To znamená, že projektor by vám při zatížení 4 hodiny denně měl vydržet až 7 let, než budete nuceni lampu vyměnit.

Co se týče nedostatků, bude výčet hodně krátký. Některým nemusí sednout vzhled projektoru s modrým předkem, jiné trošku zklame konektorová výbava. Ta nabízí jen dvě HDMI, jedno ve standardu 2.0. a jedno starší 1.4, které nedokáže zobrazit 4K rozlišení ve snímkové frekvenci 60 Hz – musíte se u něj spokojit jen s 30 Hz. Ani dva USB konektory – jeden typu A a jeden typu mini B – některým nemusí stačit.

Pohled na zadní stranu projektoru a poněkud chudší konektorovou výbavu. • 

Závěr: výtečný projektor za ještě lepší cenu

Ještě nedávno byly 4K projektory cenově dostupné jen hrstce vyvolených, situace se ale naštěstí začíná měnit. A model BenQ TK800 je toho tím nejlepším důkazem.

Při ceně přes 30 000 Kč je asi odvážné napsat, že představuje výhodnou koupi, ale vzhledem k cenám kvalitativně srovnatelných projektorů nemůžeme jinak. Zatímco za plnohodnotný 4K projektor dáte klidně dvojnásobek až trojnásobek, BenQ TK800 nabízí srovnatelnou kvalitu za relativně lidové peníze.

A nevyrovnají se mu ani televize. V dané cenové relaci pořídíte 4K televizi o úhlopříčce maximálně 65", takže je menší a navíc ji nemůžete tak snadno přenášet.

Před blížícím se mistrovstvím světa proto tento projektor všem fotbalovým fandům doporučujeme.

Projektor BenQ TK800 nabízí vysokou kvalitu za relativně lidové peníze. •