Recenze Nokia 8: vrací se legendární značka zpět na výsluní? | Blog Mall.cz

Recenze Nokia 8: vrací se legendární značka zpět na výsluní?

Značka Nokia po dlouhých letech hlásí návrat na pole smartphonů nejvyšší třídy. Modely Nokia 3, 5 a 6 byly jen zahřívacím kolečkem – nejlepším telefonem z dílny finské firmy HMD Global Oy je nyní Nokia 8. Dokáže tento telefon narušit dominanci Applu, Samsungu nebo Huawei?

Hned na začátek se sluší říci, že Nokia 8 není vlajkovou lodí značky – a není proto košer ji srovnávat se Samsungem Galaxy S8 nebo iPhonem X. Těm bude konkurovat až Nokia 9, na kterou s napětím čeká celý technologický svět. „Osmička“ je jakýmsi mezistupněm mezi střední a nejvyšší třídou. Předkrmem pro ty, kteří nechtějí za telefon utrácet 20 tisíc a více.

Vzhled: kovový krasavec s plastovými předěly

Nokia 8 dává hned na první pohled najevo, že je výjimečným telefonem. Celohliníkové tělo perfektně padne do ruky, působí odolně a bytelně, nikde nevrže. V ruce ho cítíte tak akorát – není příliš těžký ani příliš lehký, aby vám vyklouzl. 

Překvapí snad jen horní a spodní hrana, která je celá z plastu. Podle výrobce prý proto, aby přístroj lépe chytal signál. Jiným ale stačí jen drobné plastové proužky, takže je záhadou, proč ve Finsku potřebovali tak velkou plochu. Na druhou stranu ta je v kovovém těle tak dobře skrytá, že ji při letmém pohledu ani neuvidíte.

Horní i spodní hrany jsou plastové, aby telefon lépe chytal signál. • 

Fanoušky Samsungu a Applu možná zamrzí fakt, že do Finska nedorazil trend bezrámečkových displejů. Nokia 8 má nad i pod displejem pořádný kus černého místa podobně jako Xperie od Sony. Mírně vystouplá čočka fotoaparátu na zadní straně také budí mírné rozpaky, ale naštěstí je přesně uprostřed, takže telefon se na zádech nehoupe.

Konektorová výbava: vše, co byste očekávali

Z pohledu konektorů nabízí Nokia 8 standard dnešní doby – nabíjet ji budete přes nové USB-C, poslouchat hudbu pomocí sluchátek s 3.5mm jackem.

Na spodní hraně vedle USB-C najdete i mikrofon a reproduktory, které jsou kvalitou spíše průměrné, ale potěší jejich hlasitost – na nejvyšší úrovni telefon uslyšíte i v místnosti s hodně hlasitou muzikou.

Levá hrana přístroje patří přihrádce na dvě nanoSIM karty, případně na jednu nanoSIM a jednu microSD paměťovou kartu – záleží na vás. Přihrádku otevřete jedině pomocí špendlíku, což by v mnohých mohlo evokovat, že Nokia 8 je voděodolná. Bohužel však není: se stupněm krytí IP54 určitě přežije malou přeháňku, ale voděodolnost, jakou mají třeba Samsungy, od ní nečekejte.

Displej: jedním slovem fantastický

Svůj první velký trumf Nokia 8 vytahuje po spuštění – překvapí totiž nádherným LCD displejem. 5,3 palců, IPS a rozlišení Quad HD patří k tomu nejlepšímu, co současný trh v dané cenové kategorii nabízí.

Barvy vypadají perfektně ze všech úhlů a nevadí jim ani ostré slunce. Čitelnost displeje na slunci se zhoršuje jenom v případě, že máte špinavé sklo, které se, pravda, patlá docela hodně. Šikovný tah hadříkem nebo tričkem ale tento problém vyřeší.

Když už je řeč o displeji, příjemná je funkce Always on Display – v případě Nokie nazvaná Glance – díky které vidíte datum, čas, upozornění i stav nabití baterie v pohotovostním režimu, aniž byste museli telefon probouzet. Je akorát škoda, že informace nejsou příliš výrazné, takže z dálky je možná nepřečtete.

Displej patří k tomu nejlepšímu, co současný trh nabízí. • 

Výkon: jednoduše bezkonkurenční

Vůbec největším lákadlem Nokie 8 je to, co dřímá pod její hliníkovou kapotou. Osmijádrový procesor Snapdragon 835 a 4 GB RAM si ve výkonovém testu AnTuTu vysloužily téměř 170 000 bodů, takže porážejí i takový Samsung Galaxy S7 nebo iPhone 6s.

Při práci s telefonem se proto spolehněte na naprostou plynulost, kterou podtrhuje i fakt, že Finové do přístroje nahráli čistý Android 7.1.1 Nougat bez zbytečných nadstaveb. S tím, že firma HMD již potvrdila možnou aktualizaci na Android 8 Oreo.

Aby byl výčet hardwaru kompletní, sluší se dodat, že Nokia 8 nabízí luxusní 64GB úložiště. V tomto směru jí skutečně není co vytknout – kdo hledá co nejvýkonnější telefon za rozumné peníze, pro toho je tento model splněným snem.

Fotoaparát: opět s optikou Carl Zeiss

Nokia pro svůj model tradičně využila experta přes optické soustavy Zeiss, což by samo o sobě mělo být příslibem toho nejlepšího možného výsledku.

Realita je taková, že Nokia fotí hezky, ale nijak neohromí. 13MPx duální fotoaparát se světelností f/2.0, laserovým ostřením a optickou stabilizací zní skvěle, jenže ve skutečnosti pak nepoznáte, zda jste fotili oběma senzory nebo jen jedním. Podobně je na tom také HDR, které do výsledné kvality fotky promlouvá jen nepatrně.

Co naopak potěší, to je možnost tzv. bothies – Nokia 8 umí fotit/natáčet předním i zadním fotoaparátem současně. Pro youtubery vynikající věc.

Fotoaparát lehce vystupuje z těla a opět se o něj postaral Zeiss. • 

Verdikt: pro racionální nadšence

V článku ještě nezazněla informace o výdrži: Nokia 8 dostala do vínku 3 090mAh baterii, se kterou se řadí mezi typické jednodenní telefony. Při plné zátěži bude chtít nabíječku každý večer, jestliže ji budete šetřit, zvládne to bez šťávy až 2 dny. Víc po ní ale nechtějte.

Sečteno a podtrženo – Nokia 8 je výborný telefon. Nabízí plynulé a čisté prostředí, krásný displej, famózní výkon a slušné fotky.

Zklame snad jen širokými rámečky okolo displeje, chybějící voděodolností nebo absencí bezdrátového nabíjení. Lidem s menší rukou pak může vadit , že tlačítko Zpět je umístěné nalevo místo napravo, takže se pro něj musíte trošku natahovat. Je to ale o zvyku.

Kdo hledá skvělý telefon pod 20 tisíc korun, pro toho je Nokia 8 rozumnou volbou. Kdo chce špičkový telefon bez kompromisů, ten si musí počkat na Nokii 9.

Teprve ta totiž bude vlajkovou lodí v tom pravém slova smyslu.

Líbí se vám Nokia 8? A koupili byste si ji? Podělte se s námi o názory na našem Facebooku.

Témata:
  recenze, Nokia, Nokia 8, Nokia 9