Recenze Mio Spirit 7700: navigace, která za vás najde i parkovací místo | Blog Mall.cz

Recenze Mio Spirit 7700: navigace, která za vás najde i parkovací místo

Výrobci GPS navigací zažívají těžké časy. V posledních letech je z trhu vytlačují mobilní aplikace v chytrých telefonech, které mají podobné funkce a často bývají zdarma. Společnost Mio proto dobře ví, že ve svých přístrojích musí nabídnout něco víc než pouhou navigaci z bodu A do bodu B. Její model Spirit 7700 je toho perfektním příkladem.

V magnetickém držáku se ani nehne

Navigace Mio Spirit 7700 je docela nenápadné zařízení. Má 5palcový dotykový displej s rozlišením 800 × 480, váží 161 g a v jeho srdci tepe procesor s frekvencí 800 MHz a 128 MB RAM. Tyto parametry bohatě stačí na plynulý provoz systému, jen při vyhledávání adres počítejte s trošku horší odezvou.

Zmíněný dotykový displej je odporový, takže při práci se nestačí položek dotýkat, ale musíte na ně mírně zatlačit. Ze začátku vám to možná bude dělat potíže, ale velmi rychle si zvyknete. Na co si budete zvykat hůř, je slabší jas displeje – na ostrém slunečním světle je displej obtížněji čitelný.

V autě se s tím naštěstí moc často nesetkáte, protože většinu času budete mít navigaci ukotvenou ve stínu na předním skle. Díky podařenému magnetickému držáku navigace drží jako přibitá a můžete se spolehnout, že s vámi přežije i tu nejdivočejší cestu. Držák navíc funguje i jako nabíjecí stanice, kterou jen připojíte pomocí autonabíječky.

Magnetický držák funguje zároveň jako nabíjecí stanice. • 

Hladce až do cíle

V čem však Mio Spirit 7700 skutečně vyniká, jsou navigační možnosti. S navigací se díky 3D náhledům snadno zorientujete i na nepřehledných křižovatkách, přístroj nabízí doživotní aktualizaci map od společnosti TeleAtlas zdarma, a navíc vás upozorní na všechny rychlostní radary v okolí, jejichž databázi můžete doživotně zdarma aktualizovat.

Navigace využívá také funkce IQ Routes a LearnMe = neustále se učí a optimalizuje trasy podle vašeho stylu jízdy. Na začátku cesty si také můžete vybrat, zda chcete nejrychlejší, nejkratší nebo třeba nejjednodušší cestu. Poslední možnost ocení zejména řidiči začátečníci, které GPSka provede nejsnadnější cestou bez složitých křižovatek.

Zajímavý je i režim nákladního vozidla. V tom zadáte rozměry či hmotnost svého auta a GPSka vám připraví cestu, na které nehrozí, že uvíznete pod mostem nebo najedete na silnici, kam vaše auto nesmí. Režim nákladního vozidla je sice v navigaci jenom na měsíční zkoušku, ale následně si můžete dokoupit trvalou licenci.

GPS vás provede terénem i poté, co vystoupíte z auta. • 

Přístroj nabízí i další skvělé funkce:

  • když projíždíte kolem zajímavého místa, uložíte si jej, abyste se k němu mohli kdykoliv vrátit,
  • pokud parkujete na velkém parkovišti, uložíte si svou pozici a přístroj vás při návratu zavede k autu, abyste ho nemuseli hledat,
  • jeden kilometr před cílem GPSka automaticky vyhledává parkoviště v okolí a dovede vás k parkovacímu místu,
  • navigace ukazuje důležité body a v případě potřeby vás ihned zavede k nejbližšímu obchodu nebo benzínce,
  • GPSka vás upozorní na rychlostní radary v okolí.

Když k tomu přičtete, že Mio Spirit 7700 skvěle funguje i v tunelech nebo radí, ve kterém jízdním pruhu máte jet, abyste zavčasu stihli odbočit, jedno je jisté: s touto navigací se v Evropě neztratíte.

GPSka nabízí řadu možností, jak si upravit trasu. • 

Závěrečné hodnocení: skvělé pro aktivní řidiče

Pokud jezdíte autem na cizí místa jednou nebo dvakrát do měsíce, pak GPSku nepotřebujete a bohatě si vystačíte s Google Maps nebo Wazem. Alespoň tedy za předpokladu, že vám před obtížnou křižovatkou nezazvoní telefon a vy místo navigace budete na displeji sledovat příchozí hovor.

Jestliže je ale cestování vaším denním chlebem, pak je navigace Mio Spirit 7700 skvělou volbou. Zkušeně vás provede i těmi nejnáročnějšími uzly, vyhnete se zácpám a vždycky víte, kde se právě nacházíte, kde máte auto nebo kde můžete zaparkovat.

Vytknout můžeme jen slabší jas displeje nebo průměrnou výdrž baterie, která se pohybuje kolem 1,5 hodiny. Jelikož však budete mít navigaci většinu času v autě, nejspíš vás to nijak trápit nebude.

Navigace Mio Spirit 7700 je skvělou volbou i pro náročné cestovatele. • 

A ještě malý tip na závěr. Jestliže zvažujete nákup navigace, ta nejpříhodnější doba je právě teď. V Mio totiž až do konce září 2018 probíhá akce, v rámci které k vybraným GPSkám dostanete chytrý náramek či chytré hodinky zdarma.

Více informací o akci se dozvíte na této stránce.

Jak to máte s navigováním vy? Jezdíte podle mobilu, GPSky, nebo to dáváte z hlavy? Napište nám do komentářů.