Při koupi vodního čerpadla dávejte pozor. Jeden typ vám nemusí stačit | Blog Mall.cz

Při koupi vodního čerpadla dávejte pozor. Jeden typ vám nemusí stačit

Vodních čerpadel existuje obrovské množství, takže pokud se v nich nevyznáte, hrozí, že vyhodíte tisíce korun za nevhodný typ. V čem se od sebe liší vodní a kalová čerpadla, v čem ponorná a povrchová čerpadla a k čemu je dobrý výtlak vody?

Povrchová vs. ponorná čerpadla

Povrchová čerpadla musíte umístit na suché místo nad hladinu vody, kterou přečerpáváte. Při jejich výběru si proto hlídejte maximální sací hloubku, která udává, do jaké hloubky „pod sebou“ je čerpadlo schopné vodu odčerpávat. Většina čerpadel má sací hloubku 6-8 metrů.

Ponorná čerpadla naopak umístíte do vody – například na dno studny nebo septiku. Sací hloubka se u nich neudává, zajímat vás musí maximální ponorná hloubka. Podle té poznáte, jak hluboko můžete čerpadlo ponořit.

Povrchová čerpadla využijete hlavně na zahradách – při přečerpávání vody z bazénu, sudu nebo jiné vodní nádrže. Ponorná přijdou vhod při čerpání vody ze studen nebo hlubinných vrtů.

Do hlubokých studen a vrtů potřebujete čerpadlo ponorné. • 

Maximální výtlak vody

Výtlak vody je základním výkonovým parametrem čerpadel. Udává, jak vysoko dokáže čerpadlo vytlačit vodu.

Tlaková čerpadla využijete ve studnách nebo jako zdroj vody k zavlažování zahrady. Mají vysoký výtlak, ale obvykle nižší průtok vody = kolik litrů vody za minutu dokáže čerpadlo přečerpat.

Naopak netlaková čerpadla s nízkým výtlakem, ale vyšším průtokem vody, slouží čistě k rychlému přečerpání vody – například z bazénu, sudu nebo zatopeného sklepa. Na zavlažování se nehodí.

Pro potřeby zavlažování si vždy pořiďte tlakové čerpadlo. • 

Vodní vs. kalová čerpadla

Čerpadla dělíme i podle toho, jak si poradí se znečištěnou vodou.

Vodní čerpadla používejte jen na přečerpávání čisté vody z bazénů, sudů nebo studen. Ponorná vodní čerpadla si obvykle poradí i s drobnými nečistotami, ale zbytečně to neriskujte, čerpadlo by se mohlo zadřít.

Kalová čerpadla pak využijete při přečerpávání znečištěné vody, například ze septiků nebo zatopených sklepů. Z parametrů čerpadla obvykle vyčtete, s jak velkými nečistotami si stroj poradí. Ty nejvyšší modely mají vlastní nože, kterými drobné předměty ve vodě rozsekají na menší kousky a následně přečerpají.

Vybírejte s rozvahou

Než si tedy domů pořídíte čerpadlo, vždy si zodpovězte několik otázek:

  • Zda budete čerpat čistou nebo znečištěnou vodu.
  • Jestli chcete jenom přečerpávat, nebo s vodou rovnou také zavlažovat.
  • A také, zda máte nad hladinou prostor pro čerpadlo povrchové, anebo stroj musíte ponořit.

Jaké čerpadlo máte doma vy? Podělte se s námi o své zkušenosti na Facebooku.