Poradíme, jak propojit počítač s televizí | Blog Mall.cz
Poradíme, jak propojit počítač s televizí

Poradíme, jak propojit počítač s televizí

Chcete se podívat na film nebo si zahrát počítačovou hru, ale velikost monitoru vám nestačí? Použijte svou televizi! Stačí dva kabely, pár kliknutí myši a zážitek se mnohonásobně zvýší. Zvládne to každý, jen záleží na výbavě vašeho počítače a televizoru.

Notebook nebo počítač dnes naleznete v téměř každé domácnosti. Monitory jsou ale poměrně malé a pokud se na film chce dívat více než jeden člověk, je to dost nepohodlné. Proč nevyužít toho, že vám v obýváku stojí televize s metrovou nebo větší úhlopříčkou?

Výstup z počítače

Dříve než se vydáte do obchodu koupit potřebné kabely, zjistěte si, jaké video výstupy má váš počítač a jaké vstupy, v tomto případě obrazové i zvukové, má televize. Vyhnete se tomu, že si cestu do obchodu zopakujete, protože prodavač může těžko vědět, co máte doma. Nebo si alespoň zapište modelové typy výrobků. Prodavač vstupy dohledá na internetu. 

Zvuk, to nejjednodušší

Propojení s počítačem probíhá vždy dvěma oddělenými kabely. Jeden je pro zvuk, druhý pro obraz. V počítači je vždy 3,5mm jack, který naleznete například u MP3 přehrávače nebo většiny nových mobilních telefonů. Problém nastává u televize. Zde může být opět tento jack, nebo dva stereo vstupy cinch označené červenou a bílou barvou. Podobných vstupů na televizi může být více, proto hledejte ty označené AUDIO IN (vstup zvuku).

659873:gallery:true:true

Podle vstupu do televize kupte buď kabel "jack - jack", nebo "jack - 2x cinch" dostatečné délky.

Klasická televize

I když to málokdo ví, jako monitor se dá použít i starší televize se skleněnou CRT obrazovkou. V počítači musí být S-Video výstup. V televizi poté použijete přechodku na Scart. Ta vypadá jako kostička se scartovou koncovkou a vstupy cinch a S-Video. Ještě se musí přepnout směr malou páčkou, která musí ukazovat na INPUT (vstup).

LCD nebo Plazma

Zde už se situace trochu komplikuje. Můžete použít stejný způsob zapojení jako u CRT. Lepší je však propojení konektory: VGA, DVI nebo HDMi. Při zapojení přes VGA kabel musí být vstup jak v počítači (což nebývá problém) tak i v televizi.

DVI i HDMi přenášejí obraz v digitální kvalitě. HDMi rozhraní má dnes minimálně jedno každá televize s plochou obrazovkou. U počítačů je to již poněkud slabší, ale hodně notebooků z vyšší cenové kategorie nebo kvalitnější grafické karty toto obrazové rozhraní mají.

659876:gallery:true:true

DVI naopak bývá pouze v počítačích, ale není problém pořídit přechodku mezi DVI-HDMi popřípadě kabel s těmito dvě koncovkami. Přechod z VGA na HDMi je poněkud složitější, protože dochází k přechodu z analogového signálu na digitální. Je k tomu potřeba speciální krabička, která bývá poměrně dost drahá (i několik tisíc korun) a v ČR není dobře k sehnání. 

Nastavení v počítači

Počítač a televizi jste úspěšně propojili a teď je nutné ještě nastavit zobrazení na vašem počítači. Pokud připojujete monitor ke stolnímu PC, pouze nastavíte optimální rozlišení, které zvládá vaše televize. Tento údaj najdete v uživatelské příručce. Ale bývá to 1920x1080 u Full HD a 1280x 720 u HD ready televizí. K nastavení rozlišení se ve Windows dostanete přes pravé tlačítko na ploše, vlastnosti a záložku nastavení.

659875:gallery:true:true

U notebooku musíte přepnout mezi zobrazením na druhou obrazovku. To učinité tak, že zmáčknete klávesu "Fn" a jednu z "F" kláves nad čiselníkem. Bohužel u každé značky je kombinace kláves různá. Většinou bývá klávesa doplněna nápisem CRT/LCD nebo obrázky notebooku a samotného monitoru. Poté opět jako v předchozím případě nastavíte rozlišení na počítači. To je vše, přejeme příjemnou zábavu u sledování vašeho oblíbeného filmu!

TELEVIZE, KTERÉ SE NEJLÉPE PRODÁVAJÍ >>