Podívejte se, co o vás ví každý web poté, co ho navštívíte | Blog Mall.cz

Podívejte se, co o vás ví každý web poté, co ho navštívíte

Každá webová stránka o vás může zjistit informace o vašem počítači nebo vašem chování. Zábavnou formou se můžete dozvědět, co všechno o vás web zjistí.

Každá webová stránka o vás může zjistit informace, které poslouží k analytice či interakci na daném webu. Jsou to sice anonymizovaná data, ale neznalého uživatele internetu může překvapit, jak může být „sledován“.

Pro představu skvěle poslouží web Clickclickclick.click, kde si můžete s těmito informacemi dokonce zahrát.

Jednoduchá stránka s jedním tlačítkem vám ukáže, co se o vás dozví. • 

Web postupně říká, co o vás ví a jak se zrovna na webu chováte. Zapněte si reproduktory, protože nezůstane jen u textu a výsledky jsou vtipně komentovány. Na jednoduché stránce s jedním tlačítkem se pak můžete pustit do sbírání achievementů, neboli cílů. Těch je celá řada a cílem je dosáhnout co největšího skóre.

Zároveň je to hra, můžete plnit různé úkoly. • 

Webová stránka může získat informace o vaší IP adrese a podle toho vás alespoň hrubě lokalizovat. Získá také základní informace o vašem počítači, zejména tedy o operačním systému, prohlížeči, rozlišení obrazovky a typu procesoru. Takové informace slouží tvůrcům webu k optimalizaci webových stránek nebo k přizpůsobení zobrazení stránky.

Když stránce povolíte přístup k webové kameře, dostanete bod. A fotku do streamu. • 

Dále může neznalé překvapit, že si webová stránka pamatuje historii návštěv a že dokáže celkem přesně sledovat každý pohyb kurzoru myši. Nejsou to žádné přímo zneužitelné informace, ale když se začnou střádat v podobě, jak to předvádí projekt Clickclickclick.click, člověk si to lépe uvědomí. S takovými informacemi pak pracují například pokročilé e-shopy, které svůj web optimalizují na typické chování svých zákazníků.

A pracuje se samozřejmě i s cookies. Když se vrátíte, budete se možná divit, co o vás stránka ví. • 

Stránku vytvořili vývojáři z VPRO Medialab a Studio Moniker jako názornou ukázku toho, jak může být uživatel internetu sledován webovou stránkou. Na projekt upozornil The Next Web.

POČÍTAČE A NOTEBOOKY SI PROHLÉDNĚTE ZDE >>