Motorola Moto G5: perfektně odladěný telefon za skvělou cenu | Blog Mall.cz

Motorola Moto G5: perfektně odladěný telefon za skvělou cenu

Rok po vydání modelu Moto G4 představila Motorola dalšího zástupce nižší střední třídy – Moto G5. Ten své majitele oslní kovovým tělem, skvělým fotoaparátem a vynikající cenou. Jak obstál v naší recenzi?

Sympaťák tak akorát do ruky

Design telefonu není luxusní ani výjimečný, ale je… sympatický. Motorola použila kombinaci plastu a kovu, zejména stříbrné rámečky okolo displeje a čočky fotoaparátu působí velmi dobrým dojmem. Kovová je i velká část odnímatelného (!) zadního krytu.

Odnímatelný kryt už je u dnešních telefonů raritou, Motorola ho přesto nabízí. Vyjmout můžete i baterku, pod kterou vložíte jednu nebo dvě nanoSIM karty, případně i paměťovou kartu. Kryt na tělo telefonu doléhá dobře, nikde nic nevrže, ale zůstává otázkou, jestli to bude platit i tehdy, kdy se trošku „vyběhá“.

Telefon jinak skvěle padne do ruky, je kompaktní a snadno ho ovládnete jednou rukou. Na to, že má 5" displej, je Moto G5 dokonce až překvapivě malý, což vám ze začátku paradoxně může dělat problémy. Rychle si ale zvyknete.

Stačí troška kovu a telefon hned vypadá jako příslušník vyšší třídy. • 

100% spolehlivá čtečka otisků

Už letmý pohled na konstrukci telefonu naznačuje, že Motorola se drží starých pořádků a svým uživatelům předkládá vše, na co jsou zvyklí.

Na pravé hraně telefonu tak najdete tlačítka pro ovládání hlasitosti a odemykací (vypínací) tlačítko, které je mírně vroubkované, takže jej po hmatu lehce poznáte. Nahoře má Moto G5 3.5mm jack pro sluchátka, dole pak microUSB pro nabíječku. Někteří by možná čekali USB-C, ale vzhledem k nízké ceně smartphonu je microUSB omluvitelné.

Obrovskou devízou Moto G5 je však čtečka otisků prstů na přední straně pod displejem. Ta totiž funguje naprosto spolehlivě a váš otisk rozpozná… ve 100 ze 100 případů. Čtečka navíc neslouží jen k odemykání přístroje, ale můžete s ní smartphone také ovládat. O tom ale až níže.

Barevné Full HD s technologií IPS

Byť to v této cenové kategorii nebývá pravidlem, Motorola do modelu Moto G5 umístila Full HD displej s technologií IPS, který vypadá víc než solidně. Těšit se můžete na živé barvy i skvělé pozorovací úhly, což oceníte zejména při konzumaci multimediálního obsahu.

Běžného uživatele určitě potěší i funkce „adaptivní jas“, která sníží nebo zvýší intenzitu jasu v závislosti na okolním prostředí. Jen na ostrém slunci při nejvyšším jasu displej trošku ztrácí dech – přečíst sice jde, ale lidé s horším zrakem raději zalezou do stínu.

Full HD IPS displej je plný živých barev. • 

Výdrž? Počítejte s jedním dnem

Asi největší slabinou smartphonu Moto G5 je kapacita baterie. 2 800 mAh je spíše lehký podprůměr. Při běžném využívání vám telefon vydrží den, při aktivnějším vypoví službu ještě předtím, než půjdete spát.

Na druhou stranu baterii můžete vyměnit, takže není problém dokoupit vyšší kapacitu. Motorola navíc nízkou kapacitu kompenzuje rychlým nabíjením, kdy baterii na 100 % dobijete zhruba za hodinku a půl.

Křišťálově čistý Android s řadou skvělých funkcí

Konečně! Přesně tohle vykřiknete, až poprvé otevřete prostředí telefonu. Motorola Moto G5 nabízí (téměř) křišťálově čistý Android 7 – bez zbytečných aplikací nebo nástaveb, které by vás rušily. Drobné odchylky tu samozřejmě jsou, ale cca z 95 % uvidíte čistý systém.

Motorola své zákazníky potěšila i několika vychytávkami, do kterých se jednoduše zamilujete. Najdete a aktivujete je v aplikaci Moto – za všechny třeba funkce rozsvícení svítilny pomocí zatřepání telefonu nebo spuštění fotoaparátu dvojitým otočením v zápěstí. Všechno to funguje až překvapivě dobře a je extrémně návykové.

V aplikaci Moto můžete aktivovat také funkci, která vám z displeje odstraní softwarová tlačítka. Od této chvíle svůj telefon ovládáte pouze pomocí čtečky otisků prstů. Dotykem prstu se vrátíte na hlavní obrazovku, posunem zprava doleva o jeden krok zpět a posunem zleva doprava otevřete spuštěné aplikace na pozadí. Chvilku potrvá, než se s tím sžijete, ale po pár hodinách už to půjde samo – a díky absenci tlačítek na displeji máte 5" plochu celou pro sebe.

Čtečka otisků navíc funguje i jako zamykací tlačítko, stačí ji (kterýmkoliv prstem) krátce přidržet. K odemknutí telefonu už pak samozřejmě potřebujete ten prst, jehož otisk máte ve čtečce nasnímaný.

Když už jsme u odemykání, moc často to dělat nemusíte. Telefon se poté, co ho vezmete do ruky, sám rozsvítí a zobrazí nejdůležitější údaje – datum, čas a procento nabití baterie. Zprávy, ztracené hovory i další notifikace si pak můžete ihned prohlédnout, bez nutnosti odemykání. Pokud by vám to však kvůli soukromí vadilo, pak si vybrané aplikace zablokujete a jejich notifikace se na zamčeném displeji zobrazovat nebudou.

Baterie vás svou kapacitou neohromí, ale když na to přijde, vyměníte ji. • 

Výkon odpovídá ceně

Osmijádrový procesor Snapdragon 430 s frekvencí 1.4 GHz na jednom jádře není žádný trhač skal, ale Android 7 na něm běží svižně a bez problémů si na něm zahrajete i středně náročné hry.

2 GB operační paměti RAM a 16 GB vnitřní paměti jsou pak standardem, který odpovídá cenové relaci a většině uživatelů bohatě postačí. Po spuštění telefonu je vám k dispozici volných asi 10 GB (zbylých 6 GB zabírá Android), kdyby vám to náhodou nestačilo, máte možnost přidat paměťovou kartu.

Foťák uspokojí většinu uživatelů

Motorola Moto G5 rozhodně není telefon, který by si někdo kupoval jenom kvůli foťáku. Většině zákazníků ale bude zadní fotoaparát s 13 MPx a světelností f/2.0 stačit, za dobrých světelných podmínek s ním pořídíte fotky, které si klidně vystavíte na Facebook nebo Instagram.

Fotoaparát nabízí funkci automatického i manuálního HDR, automatického i manuálního nastavení blesku a zkušenějším fotografům také mód, ve kterém si nastavíte ISO, vyvážení bílé barvy nebo uzávěrku. V praxi to ale nejspíš moc lidí nevyužije a ponechá si automatické nastavení.

Aby byly informace o fotoaparátech kompletní, pro oblíbená selfíčka máte k dispozicí přední 5MPx foťák se světelností f/2.2. Mezi přední a zadní kamerou přepínáte pomocí softwarového tlačítka nebo… dvojím otočením telefonu v zápěstí.

Čočka fotoaparátu je chytře zapuštěná do krytu, takže si ji jen tak nepoškrábete. • 

Verdikt: dokonalý telefon pro středně náročné uživatele

Jestliže nechcete za smartphone utratit majlant, ale zároveň byste rádi drželi krok s dobou, je pro vás Motorola Moto G5 jednoduše dokonalý telefon.

Zamilujete si hlavně spolehlivou čtečku otisků prstů, líbivý design i displej, jednoduché ovládání, svižné a čisté prostředí Androidu 7 nebo speciální fígle, kdy zatřesením telefonu rozsvítíte svítilnu a dvojím protočením zápěstí zase aktivujete fotoaparát. Ten fotí víc než slušně a pořídíte s ním i solidní videa.

Zamrzet může snad jen nižší kapacita baterie, kterou si ale můžete v případě potřeby vyměnit za větší. Jednodenní výdrž je dnes navíc standardem, ze kterého se vymyká jen velmi nízké procento smartphonů.

Motorola Moto G5 je zkrátka výborný telefon za lidovou cenu – a jeho koupí nemůžete udělat chybu.