Levné vs. drahé fitness náramky: v čem se vlastně liší? | Blog Mall.cz

Levné vs. drahé fitness náramky: v čem se vlastně liší?

Jeden fitness náramek vás vyjde na pár stovek, druhý na několik tisíc. Liší se vzhledem i počtem funkcí, ale není pravidlem, že dražší = lepší. Záleží totiž na tom, co od svého náramku očekáváte – a taky na tom, které funkce skutečně využijete.

Základem je krokoměr a spánková aktivita

Každý fitness náramek, včetně těch nejlevnějších, vám změří počet kroků, ušlou vzdálenost nebo délku a kvalitu spánku. Nevýhodou je, že levnější „wearables“ obvykle nemají displej, takže vás o výsledcích informují jen pomocí notifikačních diod. Abyste se na své výsledky mohli podívat podrobněji, musíte náramek spárovat se svým smartphonem nebo softwarem v počítači.

Délku a kvalitu spánku monitoruje každý náramek - i ten nejlevnější. • 

Tyto náramky jsou ideální třeba pro děti. Fungují totiž jako módní doplněk, často u nich můžete vyměnit řemínek a střídat barvy. Když navíc děti rozbijí náramek za tisícovku, není to taková tragédie, jako zničený náramek za pět tisíc.

Levnější fitness náramky dále doporučíme těm, kteří se chtějí začít hýbat. Můžete si na nich nastavit denní cíl (např. ujít 10 000 kroků) a chodit na procházce tak dlouho, dokud se nerozsvítí notifikační dioda.

Skvělé jsou pak náramky, které k měření délky a kvality spánku nabízí i budík. Ten vás totiž jemnými vibracemi probudí ve chvíli, kdy máte lehkou fázi spánku – a probuzení tak bude mnohem příjemnější. Všechny tyto funkce má například cenově dostupný náramek Xiaomi MiBand 2 nebo Fitbix Flex.

Dražší mají GPS a automaticky rozpoznají sportovní aktivitu

Dražší náramky v ceně několik tisíc korun jsou vhodné pro aktivní sportovce, kteří chtějí s pomocí chytrého náramku přesně monitorovat svou denní aktivitu. Nabízejí stejné funkce, jako ty levnější, ale přidávají i GPS, automatické rozpoznání sportovní aktivity, přesné měření srdečního tepu nebo počet spálených kalorií.

Tyto náramky mívají i sofistikovanější aplikace a díky velkému barevnému displeji nahrazují chytré hodinky. A navíc vás informují o příchozích hovorech, zprávách a taky schůzkách, které jste si nahráli do kalendáře.

Dražší náramky mívají lepší aplikace, ve kterých snáze a přesněji vyhodnotíte své výsledky. • 

Déle vydrží a jsou odolnější

Levnější náramky sice mají méně funkcí, na druhou stranu díky tomu déle vydrží na jedno nabití. Zmíněný Xioaomi MiBand 2 zvládne i 20 dní, běžná výdrž náramků je přitom sotva čtvrtinová. Plné nabití pak trvá cca 3-4 hodiny.

„Obyčejné“ silikonové kroužky jsou navíc odolnější: třeba MiBand 2 má certifikaci IP 67, takže odolává prachu a je vodotěsný. Dražší náramky-hodinky se takovými parametry zpravidla pochlubit nemůžou.

Voděodolnost je důležitá, abyste s náramkem mohli sportovat i v náročných podmínkách. • 

Jaký tedy koupit?

Většině lidí bohatě stačí náramky do 3 000 Kč. Nabídnou výborný poměr cena/výkon – jsou odolné, dobře vypadají a změří vše, co běžný člověk nebo rekreační sportovec potřebuje.

Každému vyhovuje jiný fitness náramek. • 

Aktivním běžcům, cyklistům, plavcům a dalším sportovcům, kteří od náramku očekávají přesné měření a vyhodnocování jejich aktivit, pak doporučíme dražší náramky. Například Samsung GearFit 2, který je voděodolný a navíc nabízí funkci přehrávače hudby, takže s sebou do lesa nemusíte nosit telefon.