Jak vybrat náplň do inkoustové tiskárny a správně ji vyměnit | Blog Mall.cz

Jak vybrat náplň do inkoustové tiskárny a správně ji vyměnit

Tisknete dětem seminárku do školy, ale už text na první stránce je spíš šedivý než černý, v počítači bliká podivné okno a tiskárna vám cosi hlásí. Vypadá to, že dochází inkoust a je čas na výměnu náplně. Tak pojďme na to.

Nejdůležitější informace hned na začátku: v tomto článku se budeme věnovat inkoustovým tiskárnám. Pokud máte laserovou tiskárnu, vyměňujete toner, a na jeho výměnu se podíváme příště.

Do inkoustové tiskárny patří cartridge, do laserové toner. Tím ale rozdíly nekončí. • 

Jak funguje inkoustová tiskárna?

Jakmile dáte v počítači pokyn k tisku, počítač odešle informace do malého procesoru v tiskárně, který určí místo na papíře, kam umístí inkoust. Pracuje se čtyřmi barvami označovanými jako CMYK.

  • Cyan (azurová),
  • Magenta (purpurová),
  • Yellow (žlutá)
  • a Key (ve významu klíčová – jde o černou barvu. Proč se pro ni používá toto označení, není historicky zcela jasné. Někdy se však také označuje jako BK).

Pro každou z těchto barev používají moderní tiskárny vlastní zásobník – tzv. cartridge. Tisková hlava se naplní inkoustem z jednotlivých zásobníků. Hlava jezdí nad papírem po řádcích a vypouští miniaturní kapky inkoustu.

Když se na vytištěný barevný dokument podíváte pod lupou, uvidíte, že se sestává z miniaturních bodů právě ze 4 barev CMYK. Čím více takových bodů najdete na jednom palci (2,54 cm), tím je tisk kvalitnější. Jejich počet – rozlišení tisku – se udává v tzv. DPI.

Moderní tiskárny používají pro každou barvu oddělenou náplň. • 

Originální nebo kompatibilní cartridge

Sebevětší rozlišení ale nepomůže, když dojde barva. Pokud máte inkoustovou tiskárnu s oddělenými náplněmi, stačí vám vyměnit jednu cartridge, pokud má vaše tiskárna jen jednu kazetu se všemi barvami, musíte ji vyměnit, i pokud dojde jen jediná barva.

Nestačí ale do tiskáren Canon koupit cartridge Canon a do Epsonu kazetu Epson. Vždy se ujistěte, že kupujete buď originální náplň pro váš model tiskárny přímo od výrobce, nebo cartridge od alternativních výrobců, která je však s vaším modelem kompatibilní

Při výběru cartridge potřebujete znát barvu, výrobce a model tiskárny nebo přímo kód náplně. • 

Alternativní výrobci nabízejí levnější náplně, ale kvalita tisku nemusí být taková, na kterou jste zvyklí od originálních cartridgí. Proto si vždy raději přečtěte uživatelské zkušenosti.

A jak poznáte, jakou cartridge vybrat? Vyhledávejte na internetu. Máte dvě možnosti, podle čeho se zorientovat:

1)    Zjistěte přímo kód cartridge, kterou vyměňujete – jednoduše opište kód přímo z kazety, kterou máte nyní v tiskárně.

2)    Vyhledejte náplň podle výrobce a typu tiskárny – ten se dozvíte ze štítku na tiskárně, z faktury nebo třeba z objednávky tiskárny ve svém e-mailu. Pozor, tady se mohou jednotlivé tiskárny lišit v názvu třeba jen jedním písmenem, takže buďte důslední.

Pak už stačí jen zjištěné informace zadat do vyhledávání, třeba na Mall.cz. Systém vám vyhledá vhodné náplně a vy už si jen vyberete potřebnou barvu.

Před samotnou výměnou doporučujeme prostudovat si návod k tiskárně, kde většinou najdete podrobný obrazový popis postupu. • 

Pusťte se do výměny

Výměna cartridge není nic těžkého. Pokud víte, jak na to. Postup výměny se samozřejmě liší podle typu a výrobce tiskárny, ale základní postup zůstává podobný:

1)    Otevřete kryt, pod kterým se nachází tisková hlava a cartridge. Kazetu, ve které došla barva, vyjmete lehkým stisknutím. U některých modelů se cartridge vyjímají páčkou.

2)    Použitou náplň ekologicky zlikvidujte – ideálně odneste do sběrného dvora. Pozor, ať se při tom zbytečně neumažete.

3)    Ještě jednou se ujistěte se, že náhradní cartridge je kompatibilní s vaší tiskárnou.

4)    Novou inkoustouvou kazetu vyjměte z obalu a odlepte plastovou pásku – u některých cartridgí se setkáte i s ochranným plastovým krytem.

5)    Cartridge zasuňte na uvolněné místo. Většinou poznáte, že je kazeta na svém místě tak, že ucítíte zacvaknutí.

6)    Zavřete kryt tiskárny.

Inkoustová tiskárna se hodí především pro domácí tisk a tisk fotografií ve vysoké kvalitě. • 

Možná máte tiskárnu, kam stačí inkoust dolít

V poslední době si stále větší část trhu pro sebe zabírají tiskárny s tzv. tankovým systémem. Ty místo výměnných náplní používají velké nádrže na inkoust, který do nich jednoduše doléváte. Takové tiskárny jsou o něco dražší, ale nabízejí levnější náklady na samotný tisk a také jednodušší způsob doplnění inkoustu.

Jakou tiskárnu používáte vy? Podělte se s námi o zkušenosti na našem Facebooku.