Jak správně nastavit LCD monitor | Blog Mall.cz

Jak správně nastavit LCD monitor

Upravit jas a kontrast umí asi každý, ale ke správnému nastavení vašeho monitoru to často nestačí. Pozornost je potřeba věnovat i dalším faktorům. Poradíme vám, jak na to!

Pár minut věnovaných korektnímu nastavení se opravdu vyplatí, protože kromě správně zobrazovaných barev totiž můžete objevit i dříve nepozorovatelné detaily a konečně uvidíte fotografie tak, jak to jejich autor zamýšlel.

Proč bych měl vůbec svůj monitor kalibrovat?
Představte si jednoduchou situaci: v internetovém obchodě si prohlížíte jarní nabídku oblečení a do oka vám padne jeden krásný svetr v úžasné červeno-fialové barvě.

Stačí několik kliknutí myší a za pár dní už je vytoužený chlupatý balík doma. Ke svému zděšení ale v balíku místo červeno-fialového svetru najdete svetr v barvě burgundského (což rozhodně není sytě červená ani hnědá a už vůbec ne ona vytoužená červeno-fialová).

Kde nastala chyba? Jakkoliv je možné, že obchod zásilku popletl, daleko pravděpodobnější bude možnost, že za to bude moci špatně nastavený monitor, přece jenom jste vybírali svetr podle jeho zobrazené barvy a ne podle kódu reprezentujícího jeho barvu.

A určitě vás napadnou ještě další případy, kdy může nekalibrovaný monitor způsobit problémy. Mnohdy je až zarážející, kolik lidí má v práci nebo doma úžasně rozladěný monitor a nevšimnou si, že místo barvy pleti vidí růžovou a místo zeleného trávníku cosi namodralého, to všechno buďto na extrémně přesvíceném nebo naopak tmavém monitoru. O případné následné bolesti očí a hlavy ani nemluvě.

Kalibrování monitoru chceme zajistit:
- přesné zobrazení tónů středních barev (tedy zobrazení barev tak, aby odpovídaly skutečnosti) – gama
- zřetelné rozlišení různých odstínů černé barvy – jas
- zřetelné rozlišení různých odstínů bílé barvy – kontrast

Aby mohl monitor správně zobrazovat bílou barvu, musí "vědět", jak ta barva vypadá. V praxi to znamená určit mu takzvanou teplotu bílé barvy, od tohoto pevného bodu pak bude odvozovat všechny ostatní barvy. Obvyklá teplota bílé barvy je 6500K. Hodnota gama potom ovlivňuje tón středních barev (např. barvy pleti).

Jak docílit lepšího zobrazení barev na vašem monitoru:
- monitor kalibrujte až po jeho dostatečném zahřátí, alespoň po 15 minutách provozu
- kalibraci provádějte v zatemněné místnosti, bez ostatních světelných zdrojů
- seznamte se s ovládáním vašeho monitoru a možnostmi nastavení vaší grafické karty
- poznamenejte si nastavené hodnoty před tím, než je začnete měnit, abyste se měli k čemu případně vrátit

Postup kalibrace:
1. Umožňuje-li to váš monitor, v jeho menu vyberte přednastavení bílé barvy na 6500K nebo, máte-li, sRGB (v menu hledejte volby jako Vyvážení bílé, Color Preset, Color Temperature).

2. Jas nastavte tak, abyste byli na následujícím obrázku schopni od sebe rozlišit první dva stupně černé barvy označené čísly 0 a 10.

scale • 


3. Kontrast nastavte tak, abyste byli na následujícím obrázku schopni od sebe rozlišit poslední dva stupně bílé barvy označené čísly 90 a 100.
scale • 


4. Umožňuje-li to váš monitor, nastavte jeho Gamma tak, aby vám na následujícím obrázku splynul prostřední sloupec označený číslem 2.2 s pozadím. Na obrázek ale koukejte ze vzdálenosti alespoň jednoho metru.
scale • 

5. Pokud váš monitor tímto nastavením nedisponuje, otevřete ovládací panel vaší grafické karty (ATI, nVidia) a nastavte gama příslušným šoupátkem. Opět, na předchozí obrázek koukejte ze vzdálenosti alespoň jednoho metru.

Na závěr zkontrolujte svůj výsledek na několika fotografiích a této pomůcce. Měli byste být schopni rozlišit jednotlivé stupně šedé barvy (tedy černé i bílé), pleťové tóny i všechny další barvy by měly být přirozené. Pokud stále nebudete s výsledkem spokojeni, zkuste postup znovu, nebo se můžete alespoň pokusit nalézt jakýsi kompromis – přece jenom některý monitor se s barvami vypořádá lépe, některý hůře.

Kalibrace samozřejmě nespočívá jen v kalibrování monitoru, podobným způsobem se musí kalibrovat i všechna ostatní zařízení, která pracují s barvami – tedy např. tiskárna a scanner, toto ale naštěstí mají v malíku výrobci, takže se tím není nutné vůbec zabývat.