Dovolená v autě: jak proměnit osobák na karavan | Blog Mall.cz

Dovolená v autě: jak proměnit osobák na karavan

Jen auto, jeho posádka a pár nezbytností. Když se chcete vydat na cesty, nepotřebujete hotel, a dokonce ani stan. Auto stačí. Poradíme, jak vůz upravit a vybavit, abyste si dovolenou v něm opravdu užili.

Sbalit jen pár věcí, sednout do auta a vydat se za město či hranice. Na noc, prodloužený víkend nebo třeba celý týden. Možnosti proměnit auto na hotel využívá v poslední době stále více cestovatelů. Samotných i s dětmi.

Možná si teď říkáte, že takové cestování není pro každého. A máte pravdu. Než se poprvé vydáte na cestu, je dobré:

  • cestu i balení věcí pečlivě naplánovat a zorganizovat,
  • uklidit celé auto a nocování si vyzkoušet nanečisto,
  • přikoupit několik věcí, které vám bydlení v autě usnadní
  • a naplánovat na trase záchytné kempy, kde se můžete zastavit a využít hygienické zázemí.

S takovou přípravou se pak nemusíte nocování v autě obávat, ani když jste běžně hotelový typ. Připravili jsme pro vás praktické tipy, které vám usnadní vaši první dovolenou v auto-hotelu.

Na velikosti auta záleží. Nebo ne?

Předtím, než vyjedete, zkuste proměnu auta nanečisto. Přitom nezáleží, zda jezdíte v rodinném kombíku nebo v menším hatchbacku. Důležité je, jakým způsobem se ve vašem autě dají sklopit sedačky.

V některých vozech vytvoříte pohodlné spací letiště sklopením a zarovnáním všech sedadel, u jiných sklopíte jen zadní sedačky a spací prostor vznikne propojením s kufrem.

V hatchbacku se pohodlně vyspíte ve dvou. S dětmi se vyplatí mít větší kombík. • 

Při zkoušce sledujte i šířku a výšku auta. Získáte tak přehled o tom, zda se pohodlně vyspíte ve dvou, s dětmi či vedle sebe můžete uložit tašku s věcmi.

Udělejte si pohodlí na noc

Ať už budete spát na sedadlech, nebo využijete prostoru v kufru, počítejte s trochou nepohodlí. Není to však nic, co by nespravila pohodlná nafukovací matrace. Na rozdíl od molitanových matrací tu nafukovací snadno sbalíte a zbytečně vám nezabírá prostor.

>>> Pohodlné nafukovací matrace do 799 Kč <<<

Vznikne-li po straně spacího prostoru místo navíc, můžete ho vyplnit oblečením nebo dekou. Pokud se neobejdete bez polštáře, vybírejte také nafukovací provedení, se kterým ušetříte místo.

Výhodou spaní v autě jsou bezesporu krásné západy slunce – třeba na vinici. To v hotelu nezažijete. • 

Nezbytností pro spaní v autě je teplý spacák, zvlášť pokud rádi jezdíte do hor, kde se večer ochladí. Každé ráno spací pytle provětrejte a máte-li v kufru dostatek prostoru, nemusíte je vždy balit do obalu. Když pak zastavíte na svačinku, hned máte po ruce pohodlné sezení do trávy.

>>> Jaké jsou ty nejlépe hodnocené spacáky? <<<

Než ulehnete, můžou se vám také hodit:

Všechny věci, které přes den vozíte v kufru poskládáte v noci na přední sedačky. Než ulehnete, auto zamkněte a okýnka nechce jen lehce pootevřená.

Jak v auto-hotelu vyřešit elektřinu

Při delších cestách se málo který moderní cestovatel obejde bez možnosti nabít elektroniku. Vedle zastávek v kempech si mobil, foťák či počítač můžete dobít přímo v autě.

  • Telefony, navigaci a další drobnou elektroniku nabíjejte přes USB nabíječku v autě. Pořídit si můžete rozdvojku do auta, díky které nabijete několik zařízení zároveň.
  • Po ruce mějte také power banku, kterou zásobíte energií doma anebo ji dobijete při zastávce v kempu.

Pro elektroniku „do zásuvky“ použijte měnič napětí. Počítejte ale s delší dobou dobíjení a větší spotřebou energie. 

Než vyrazíte na delší cestu, pořiďte si měnič napětí a rozdvojku do auta. Můžete si po cestě nabíjet elektroniku. • 

Auto 2v1: koupelna i kuchyň

Základem při cestování v autě je pořádek. A to nejen v oblečení, ale také v taškách s hygienickými potřebami, jídlem a elektronikou. Velmi praktické jsou kapsáře na sedadla, do kterých uložíte nejčastěji používané předměty.

Před cestou si rozdělte potraviny na ty, které se musí vařit a ty, které můžete sníst hned jako rychlé svačiny. Tuto tašku mějte vždy po ruce, díky čemuž se vyhnete častému zastavování. Pokud máte v autě dost místa, pořiďte si přenosnou ledničku, ve které jídlo vydrží několik dní čerstvé.

Když večer zakotvíte, vytáhněte vařič. S lihovým si vystačíte na menší jídla, po větším plynovém sáhněte, když je vás víc nebo vaříte často. Pomocníkem na cestách je také elektrický gril, který sice zabere víc místa, ale z každého večera na cestách udělá díky vůni grilovaného masa či zeleniny nezapomenutelný zážitek.

S trochou praxe proměníte auto v hotelu za pár minut. • 

Máte-li větší auto, praktické jsou i skládací židle a stůl, které na dně kufru nezaberou příliš místa, ale zajistí vám pohodlné posezení.

Stejně jako snadno vyřešíte vaření, poradíte si i s hygienou.

  • V letních měsících jednoduše zastavte u vody.
  • V autě vždy mějte kanystr s vodou k čištění zubů, mytí rukou a k přípravě jídla.
  • Ve dveřích auta mějte po ruce vlhčené ubrousky a antibakteriální gel pro základní hygienu před jídlem.
  • A máte-li dostatek prostoru k přibalení dalšího kanystru, pořiďte si outdoorovou sprchu s čerpadlem, díky které se opláchnete opravdu kdekoliv.

Naplánujte si první cestu jen na jednu noc, ať si vše vyzkoušíte v praxi. A jakmile doladíte detaily, můžete vyrazit třeba na týden – levně tak poznáte pořádný kus světa.

Zkoušeli jste někdy nocovat v autě? Napište nám na Facebooku.