Domácí wapka? Bez námahy s ní umyjete auto, bazén i terasu | Blog Mall.cz

Domácí wapka? Bez námahy s ní umyjete auto, bazén i terasu

Zatímco s klasickou hadicí vystříkáte zhruba 2-3 tisíce litrů vody za hodinu, vysokotlaký čistič (tzv. wapka) spotřebuje 5× méně – jen asi 400-500 litrů za hodinu. V kombinaci s vysokým tlakem je navíc čištění wapkou násobně účinnější než čištění hadicí.

K čemu domácí wapky slouží?

Vysokotlaké čističe alias tlakové myčky vám umyjí auto, kolo, bazén, dlažbu, terasu nebo zahradní nábytek. Díky velkému tlaku vody si poradí i s dlouho usazenou špínou – a pokud si pořídíte model, který umí také horkou vodu, s pomocí saponátu odstraníte rovněž mastnotu a oleje.

K wapkám navíc seženete širokou škálu příslušenství, takže až si svoje auto nahrubo omyjete prudkým proudem vody, můžete drobné detaily doladit pomocí kartáče, abyste si nepoškrábali lak.

S wapkou pohodlně umyjete auto, bazén i terasu. • 

Čím se řídit při výběru wapky?

Domácích vysokotlakých myček existuje obrovské množství, od hobby modelů za pár stovek po profesionální vysokotlaké čističe za jednotky až desítky tisíc.  Při výběru se dívejte na:

  • Průtok vody. Základní výkonový parametr. U domácích přístrojů se pohybuje v rozmezí 300-600 litrů za hodinu, ten svůj si zvolte podle toho, jak velké plochy budete umývat. Na auto a kolo vám stačí nižší průtok, na bazény či terasy se hodí vyšší. Nezapomeňte si však předem zjistit, jaký maximální průtok dovoluje váš vodovodní řad.
  • Tlak vody. Čím vyšší tlak, tím snáze umyjete i zaschlou špínu a pevně přilepené nečistoty. Pokud ale pořizujete wapku jenom kvůli autu či motorce, volte spíše nižší tlak – vyšší by vám poškodil lak.
  • Příslušenství. Některé wapky mají jen jeden nástavec a další musíte dokoupit, jiné nabízejí pevné příslušenství a žádné jiné již dokoupit nelze. Vybírejte podle toho, na co budete tlakovou myčku nejčastěji používat. Na auto jsou skvělé wapky s autokartáčem, na dlažbu zase modely s čističem na dlažbu.
  • Čerpadlo. Levnější wapky mívají čerpadla plastová, ty dražší hliníková nebo mosazná. Kvalitnější čerpadlo = delší životnost stroje.
  • Doporučená doba použití. Základní modely zvládnou na jeden zápřah asi 20-30 minut práce, ty nejlepší i 90 minut.
  • Samonasávání. Díky této funkci dokáže wapka pracovat i s netlakovým zdrojem vody (např. se stojatou vodou v sudu), nicméně samonasávání snižuje její výkon. Je proto lepší, když do přístroje pouštíte tlakovou vodu nebo alespoň vodu pod hydrostatickým tlakem (=nádobu s vodou umístíte na vyvýšené místo).
  • Možnost použití saponátu. Pokud wapka umí pracovat s teplou vodou, nejspíš má i nádobu na saponát. Tu využijete v případě, že chcete umývat auto, motorku či kolo od mastných skvrn.
  • Hlučnost. Základní modely s uhlíkovým motorem jsou hlučnější a mají kratší životnost než vyspělé indukční motory.
  • Drobné detaily. Například delší přívodní hadice usnadní manipulaci, vodní filtr zase zamezí brzkému zadření motoru nebo čerpadla, pokud čerpáte vodu ze studny.

>>> Prohlédnout si wapky do 2999 Kč 

Mytí wapkou je tak jednoduché, že ho zvládnou i děti. • 

Potřebujete ji domů?

Pokud si jednou za čtvrt roku chcete opláchnout auto od bláta, pak je pro vás wapka zbytečná – bohatě si vystačíte s klasickou hadicí.

Jestliže však máte doma více aut, kolo, motorku, bazén, terasu, dlažbu nebo třeba zahradní nábytek, pak vám vysokotlaký čistič ušetří spoustu vody, času i energie. V takovém případě byste neměli váhat ani minutu – a rovnou si nějaký model pořídit.

>>> Vybrat si wapku můžete tady

Máte doma wapku? Nebo zvažujete její koupi? Řekněte, co si o nich myslíte, na našem Facebooku.