6 elektro vychytávek na letní dovolenou | Blog Mall.cz

6 elektro vychytávek na letní dovolenou

Ať už plánujete letní dovolenou v zahraničí nebo si chcete užívat krás českých zákoutí, přibalte si šikovné elektro pomocníky, kteří vám zpříjemní a usnadní cestování. Jaké hi-tech vychytávky používají ostřílení cestovatelé?

1. Powerbanka – energie sbalená na cesty

Baterka v telefonu zeje prázdnotou a zásuvka je v nedohlednu? Pomůže vám powerbanka neboli externí baterie. Zajistí vám i několikanásobné nabití vašeho zařízení bez nutnosti hledat zásuvku nebo jiný zdroj napájení.

Jak vybrat powerbanku?

Při výběru powerbanky by vás měly zajímat tyto parametry:

  • kapacita
  • rozměry
  • cena

Pokud cestujete autem a není pro vás důležitá hmotnost či rozměry powerbanky a zároveň víte, že cestujete na dlouho „do divočiny“ bez možnosti připojení k zásuvce, vybírejte powerbanku s velkou kapacitou. Příklad výpočtu: Na jedno nabití mobilního telefonu s 3 000mAh baterií potřebujete asi 3 600 mAh energie v powerbance.

Telefon vám nabije sluneční energie. • 

2. Solární nabíječka – slunce, čiň se

Solární nabíječky oproti powerbankám potřebují k nabíjení přístroje sluneční energii. Ta se pomocí solárního článku mění v energii elektrickou, která vám na cestách dobije mobil, tužkové baterie, powerbanky, foťák, GPS, MP3 přehrávač atd.

Jak vybrat solární nabíječku?

Zamyslete se, jaká zařízení chcete pomocí solární nabíječky nabíjet. Podle toho zvolte:

  • velikost solárního panelu
  • výstup nabíječky
  • solární nabíječku bez integrované baterie, která nabíjí přístroj pomocí slunce přímo
  • solární nabíječku s integrovanou baterií, která dokáže nabít přístroj i po setmění z dobité baterie

Solární nabíječka vám vytrhne trn z paty při dovolené u moře, na letní dovolené na chalupě i při turistice.

S GPS se na cestách neztratíte. • 

3. Navigace – nikde se neztraťte

Kompasu a mapě už dávno odzvonilo. Dnes jsou nepostradatelnými pomocníky na cestách GPS navigace. Tedy spolehliví pomocníci, kteří dokáží rychle určit vaši polohu, navést vás do cílového místa, určit čas cesty do cíle, vyznačit možné překážky atd.

Jak vybrat navigaci?

Před výběrem navigace si ujasněte, jak budete přístroj používat.

  • Potřebujete navigaci do auta, na motorku nebo na turistiku?
  • Bude vám stačit navigace s mapami České republiky nebo celé Evropy či světa?
  • Kolik do navigace plánujete investovat?
  • Budete mít při použití navigace přístup na internet?

S výběrem navigace vám poradíme v našem průvodci GPS navigacemi.

Ani při sportu vám nic neunikne. • 

4. Nositelná elektronika – buďte fit i na cestách

Představte si hodinky, které vás budou informovat o tom, kolik kroků jste za den ušli, jaký je váš aktuální tep, kde jste chodili, kdo vám volá, jaká vám přišla sms, kolik kalorií jste spálili, jak dobře spíte, kolik pater jste vyšli atd. Tak přesně to se skrývá pod pojmem nositelná elektronika, tedy fenoménem dnešní doby.

Jak vybrat chytré hodinky či fitness náramky?

Dobře si rozmyslete, jaké funkce od chytrých hodinek či fitness náramku očekáváte. Každý model hodinek nebo náramku umí něco jiného. A proto je velmi důležité udělat si základní představu o tom, jak ho budete používat.

Přehrajte si oblíbenou hudbu bez zbytečných kabelů. • 

5. Bluetooth reproduktor – ať je hudba váš lék

Milujete hudbu a nedokážete si představit večer s přáteli bez hudebního podkresu? Pak se vám budou hodit přenosné reproduktory bez nutnosti připojení do elektriky, vybaveny např. svítilnou. Umí pouštět hudbu jen tak z rádia, flashky, SD karty, mobilního telefonu, notebooku atd. Stačí si vybrat ten správný model, který zvládne to, co od něj očekáváte.

Jak vybrat bluetooth reproduktor?

Už při samotném pohledu na přenosný reproduktor můžete leccos odhalit.

  • Kvalita zvuku – od malinkého repráčku nečekejte žádné mohutné basy. Měnič, který je má na starosti, se do něj prostě nevejde. A tak se vzrůstajícími rozměry rostou i možnosti zvuku.
  • Cena – levnější reproduktory mají omezené limity. Při vyšší hlasitosti bývá zvuk obvykle zkreslený.
  • Odolnost – na cesty vybírejte z vodotěsných a prachotěsných reproduktorů. Můžete je mít zavěšené na batohu a prozpěvovat si po cestě i za deště.
  • Výbava – hodit se vám může nejen nabíjení přes USB např. z powerbanky či solární nabíječky, ale i možnost napájení bateriemi, zabudovaná LED svítilna, FM rádio atd. Zde už záleží na vašich nárocích.

Zachyťte nejlepší momenty z vašeho zážitku na video. • 

6. Akční kamera – zachyťte životní okamžiky

Rádi fotíte a natáčíte? Nechte svůj drahý mobilní telefon v kapse a na adrenalinové zážitky vytáhněte akční kameru. Je mnohem odolnější a fotí i natáčí jako profi foťáky a kamery. Navíc se dá přidělat na helmu nebo vložit do pouzdra do vody a natáčet neopakovatelné zážitky i na místech, kde byste se o váš mobil báli.

Jak vybrat akční (outdoorovou) kameru?

Na trhu figuruje mnoho značek akčních kamer, např. GoPro, Lamax i Niceboy. A zatímco vizuálně si jsou hodně podobné, liší se hlavně výbavou i cenou. S výběrem té pravé vám poradíme v našem rádci Outdoor kamer.

 Chystáte se letos na dovolenou? Po jakých elektro vychytávkách pokukujete? Prozraďte nám v komentářích, co na letošní dovolenou dokoupíte nebo bez čeho se neobejdete.