11 funkcí chytré trouby pro ještě chytřejší kuchyni | Blog Mall.cz

11 funkcí chytré trouby pro ještě chytřejší kuchyni

V kuchyni se musíte pořád otáčet – abyste dodrželi recept, včas vytáhli koláč z trouby, uklidili. Pravá ruka navíc by se hodila. Chytré multifunkční trouby jich přitom nahradí hned několik a udělají půlku práce za vás. Čtěte, jak vám ušetří čas i peníze.

Chytrá trouba vám usnadní život. Podívejte se, jak šetří čas a peníze při přípravě sobotního oběda i sváteční tabule:

1. Upečete víc jídel najednou

Známe to všichni – návštěva za dveřmi a v kuchyni panika, že není nic hotové. Kuře je ještě nedopečené a dezert se zatím krčí v míse. To už se vám s chytrou troubou nikdy nestane. V ní totiž můžete péct hlavní chod i sladkou tečku současně.

Díky programu horkého vzduchu cirkuluje teplo v troubě rovnoměrně a zároveň nemísí vůně ani chutě jednotlivých pokrmů. Na horní rošt dejte kuře, dolů buchty a pečte současně. Všechno bude trvat polovinu času a vy budete připravení, i když přijde návštěva o hodinu dřív.

2. Už nikdy nespálíte jídlo

Šoupnutím pekáče do trouby vaření nekončí. Po očku musíte kontrolovat hodiny, jestli už je čas plech vytáhnout. Dejte si klidně pohov! Například trouba Mora VT 546 BX je vybavená digitálními hodinami, které vás upozorní, až je jídlo hotové. Mezitím si můžete v klidu připravit dezert nebo prostřít stůl. Trouba hlídá pokrm za vás a nenechá ho spálit.

Pokud jste museli vždycky odložit plech, abyste zvládli dvířka od trouby zavřít, pak oceníte systém SoftClosing. Stačí do dvířek jemně zatlačit a ona se dovřou sama. • 

3. Vařte i na dálku pomocí odloženého startu

Výpravu do obchodu nebo na procházku už nemusíte odkládat, až se vám dopeče kuře. Využijte odloženého startu, který trouby Mora umí, a klidně vyrazte ven hned. Začátek pečení nastavíte třeba za hodinu a až přijdete domů, můžete rovnou servírovat!

4. Nemusíte si pamatovat recepty

Receptů na bábovku je mnoho, váš oblíbený jen jeden. V hromadě kuchařek ho ale nikdy nemůžete najít. To by bylo, kdyby si ho někdo pamatoval za vás! Chytrá trouba má paměť jako všechny kuchařky dohromady. Stačí do ní recept zadat a už nikdy nemusíte vzpomínat, jak dlouho nebo při jaké teplotě bábovku péct.

5. Konec s leštěním otisků a šmouh

Malé dětské prstíky dokážou divy. A co teprve v kuchyni. Otisky prstů pak nacházíte všude, včetně původně lesklých dvířek od trouby. Trouby Mora jsou ale připravené na všechno – nerezový povrch je ošetřený speciální úpravou AntiFinger. Díky ní žádné šmouhy neuvidíte.

A pokud byste přeci jen na nějaké šmouhy narazili, mějte v pohotovosti hadřík z čisté bavlny nebo mikrovlákna. Ty si se šmouhami poradí. Prověřeným receptem je i octová voda. Přečtěte si, jak ji vyrobit a nablýskat pomocí ní celý byt.

Proti akčním dětským hrátkám dobře funguje i speciální pojistka – stačí zamknout ovládání a nemůže se stát, že děti přepnou nastavený program nebo během pečení troubu vypnou. • 

6. Nemusíte myslet na rozmrazování jídla

Zapomněli jste večer vytáhnout maso z mrazáku? Chytré trouby během chvilky rozmrazí maso nebo třeba pečivo. Na večerní vytahování zásob z mrazáku tak nemusíte myslet.

7. Trouba se vydrhne sama

Ještě víc času než samotné pečení vám zabere následný úklid. Drhnutí připečené trouby je namáhavé a kupování speciálních čistidel navíc nepřidá ani rodinnému rozpočtu. Multifunkční trouby se přitom čistí samy. Třeba Mora VT 546 BX  má zabudovanou funkci EcoClean, která je šetrná k vaší peněžence i přírodě – uklízí pomocí vodní páry:

  1. Nalijte na plech asi 0,5 litru vody a vložte ho do trouby.
  2. Zbytky jídla i mastnota vlivem odpařování změknou.
  3. Po 30 minutách jen otřete vnitřek trouby hadříkem.

Díky samočisticímu programu EcoClean se nepříjemného úklidu zbavíte. A kdybyste pak přeci jen objevily v troubě zbytky špíny, dejte na rady našich babiček. Ty nedaly dopustit na prací prášek smíchaný s vodou nebo roztok jedlé sody a vody. • 

8. Neohřívejte jídlo nadvakrát

Než se k obědu sejde celá rodina, můžete kolikrát jídlo znovu ohřívat. To ale trvá a trouba jede zbytečně. Předejděte tomu. Trouba Mora je vybavená speciálním programem na ohřívání nádobí. Stačí před servírováním strčit na chvíli talíř do trouby, aby se nahřál. Jídlo na něm pak vydrží déle teplé. A navíc se budete cítit jako v pětihvězdičkové restauraci.

9. Zavařujte bez práce

Hledáním toho pravého hrnce zdlouhavý proces zavařování většinou jen začíná. Ušetřete si námahu i čas a využijte chytrou troubu. Pomocí dolního ohřevu s ventilátorem můžete ovoce i zeleninu zavařovat rovnou na plechu.

  1. Naplňte sklenice ovocem nebo zeleninou, zalijte nálevem a víčko utěsněte.
  2. Do hlubokého pekáče nalijte asi 1 litr horké vody, měla by mít kolem 70 °C.
  3. Do vody naskládejte sklenice, vložte pekáč do trouby a pečte.
  4. Až se ve sklenicích začnou objevovat bublinky, máte hotovo.

A to není všechno – chytré trouby toho zvládnou víc. Každá hospodyňka ocení třeba funkci rychlého předehřívání. S ní nemusíte mít troubu zapnutou ani o chvíli déle, než je nutné. Vysokých účtů za elektřinu se tak nebojte.

S leštěním trouby si zase hravě poradíte díky speciálním zamačkávacím knoflíkům. Díky nim se trouba nejen pohodlně ovládá, ale také čistí – neusazuje se totiž kolem nich špína.

2 další chytré funkce do každé rodiny

Ušetřený čas i peníze nejsou jediné, co vám chytré trouby přinesou. Hlavní je dokonale připravené jídlo. U trouby Mora VT 546 BX máte na výběr z 11 programů, které vám pomohou s přípravou rodinného oběda, ale i párty dobrot.

  • Pořádné hody vyladíte díky velkému grilu s ventilátorem,
  • o dobře propečené kynuté buchty se zase postará dolní ohřev.

Představte si, že máte doma cukrářku, mistra grilu i odborníka na pizzu v jednom. • 

Trouba Mora vám navíc bude sloužit dlouhá léta. I proto na ni dostanete záruku až 5 let. A když se registrujete, získáte teď navíc 10 kilo hladké mouky. Tak se vrhněte do pečení hned!

Ocenili byste v domácnosti chytrou troubu? Napište nám na Facebooku, s čím by vám nejvíce pomohla. 

Témata:
  kuchyně, trouba, pečení, Mora