10 + 1 tip, jak správně hledat na Googlu! | Blog Mall.cz

10 + 1 tip, jak správně hledat na Googlu!

"Gůglování" se stalo synonymem pro hledání informací na internetu. Přesto, že každý uživatel internetu vyhledávač Google zná, ne každý ho umí správně používat. Poradíme vám, jak na to!

Google byl založen již před 11 lety. Za tu dobu si vytvořil největší databázi internetových stránek, má nejpropracovanější vyhledávací algoritmy a neustále se zdokonaluje. Také proto se stal nejoblíbenějším internetovým vyhledávačem a podle deníku Financial Times i nejcennější značkou světa.

Tip 1:
I přes neuvěřitelný výpočetní výkon a vlastnosti odpovídá na vaše vyhledávací dotazy pořád jen stroj. Tomu je nutné tyto dotazy přizpůsobit. Nejprve si uvědomte, co přesně chcete najít a přemýšlejte, jaká slova jsou pro vaše hledání nejvíc charakteristická. Je dobré používat co nejvíce klíčových slov a přemýšlet nad možnými alternativami.

Příklad špatného hledání: Potřebuju letět do Ameriky
Jak hledat správně: letenky USA

Tip 2:
Používejte správně anglické spojky AND/OR. AND je výraz pro české "a" a OR znamená "nebo". Když zadáte Jarda AND Tomáš, vyhledá vám Google stránky obsahující obě jména. Spojku AND už dnes používat nemusíte, protože výsledky pro Jarda AND Tomáš budou téměř stejné jako pro hledání Jarda Tomáš. Spojení Jarda OR Tomáš vyhledá stránky, kde je alespoň jedno z těchto jmen. Při psaní AND/OR musíte používat velká písmena, jinak je Google bude ignorovat.

Špatné použití AND/OR: Jarda or Tomáš
Správné použití: Jarda OR Tomáš

Tip 3:
Používejte synonyma. Jestli vás nenapadá k hledanému výrazu vhodná alternativa, vložte před hledané slovo znak vlnovky ~. Například dotaz ~monitor vám vyhledá slova jako obrazovka, monitor, display, LCD a další. Pokud chcete, aby nevyhledával slovo monitor, ale jen jeho synonyma, napište ~monitor -monitor.

Příklad: Zadejte ~motorka, Google najde stránky obsahující slova motocykl, moto

Tip 4:

Může se stát, že budete hledat celou frázi, například z filmu. Zde použijte uvozovky. Když dáte výraz "a to jsme ještě nebyli u pinkasu" do uvozovek, najdete hlášku z oblíbeného filmu Adéla ještě nevečeřela. Google bude hledat frázi v uvozovkách jako jedno slovo.

Příklad: Zadáním "Bartošová: Končím se zpěvem, budu malířka!" najdete aktuální článek o Ivetě na Blesk.cz

Tip 5:

Hledejte stránky s podobným zaměřením pomocí příkazu "related:".
Příklad: Při hledání "related:blesk.cz" vyhledávač najde další zpravodajské servery.

Tip 6:
Používejte operátory. Podobně jako příkaz related: můžete použít další anglické výrazy.

define: Vyhledá na webu definici hledaného slova
allinanchor: Vyhledá víc slov jen v názvech odkazů na stránce
allintext: Vyhledá víc slov jen v textu na stránkách
allintitle: Vyhledá víc slov jen v názvech stránek
allinurl: Vyhledá víc slov jen v názvech webových adres
filetype: Vyhledá jen v souborech s danou příponou
inanchor: Vyhledávání jednoho slova jen v názvech odkazů na stránce
intext: Vyhledá jen jedno slovo v textu na stránkách
intitle: Vyhledá jedno slovo jen v názvu stránek
inurl: Vyhledá jen jedno slovo jen v názvech webových adres
site: Vyhledá jen na určité doméně.

Příklad: Zadejte Hanychová site:blesk.cz - vyhledá výraz Hanychová jen na stránkách Blesk.cz

Tip 7:

Potřebujete rychlou kalkulačku? Příklady můžete psát přímo do vyhledávání v Google. První výsledek vašeho hledání bude výsledek zadaného matematického příkladu. Podobně lze také převádět měny nebo měrné jednotky.

Příklad:
Do vyhledávací kolonky napíšete 52-48. Google vám odpoví 52 - 48 = 4.

Příklad: Do vyhledávací kolonky napíšete 10 Kč v eurech. Google odpoví 10 českých korun = 0,38730579 eur

Tip 8:
Používejte Google adresář http://directory.google.com/. Jsou v něm roztříděné podle témat odkazy pouze na prověřené weby.

Tip 9:

Používejte lokalizovanou verzi vyhledávače. Google totiž umí česky. Místo Google.com používejte adresu Google.cz. Ne každému, ale česká verze musí vyhovovat. Google umožňuje si vybrat jazykovou verzi podle vašich potřeb.

Tip 10:
Používejte rozšířené vyhledávání. Jestli si nejste jistí, jak správně napsat spojky nebo uvozovky, Google to udělá za vás.

+ 1 tip navíc:
Google umí vyhledávat také obrázky, videa, místa na mapách, zprávy nebo třeba přeložit text do 51 jazyků a mnoho dalšího.

Témata:
  Google, vyhledávače, tipy