Výběr autosedačky krok za krokem | Blog Mall.cz

Výběr autosedačky krok za krokem

První autosedačku pořiďte dítěti ještě před narozením, protože ji bude potřebovat, až pojedete z porodnice. Jak trochu povyroste, musíte přikoupit ještě minimálně jednu, spíše dvě další. V autosedačce by dítě mělo cestovat tak dlouho, dokud neváží víc než 36 kg nebo neměří víc než 150 cm.

1. Jak poznat správnou velikost?

Klíčovým kritériem při výběru velikosti autosedačky je hmotnost dítěte. Většina autosedaček dnes splňuje bezpečnostní normu ECE R44 (oranžový štítek). Ta rozděluje autosedačky do pěti velikostních Kategorií, kdy rozhodující je hmotnost dítěte:

Kategorie sedaček podle normy ECE R44:

Kategorie autosedaček podle normy ECE R44. • 

Autosedačky z Kategorií 0 a 0+ možná znáte pod názvem vajíčko, případně skořepina. Tyto sedačky se do auta vždy instalují proti směru jízdy, díky madlu v nich dítě můžete přenášet anebo je třeba ukotvit na kočárek.

Vždy si ohlídejte, aby byl váš kočárek s vajíčkem kompatibilní. A sledujte i hmotnost vajíčka, čím lehčí je, tím snáze se vám bude přenášet.

Autosedačka Kategorie 0/0+. Má madlo na přenášení a pokud to výrobce dovoluje, ukotvíte ji i na kočárek. • 

2. Kolik autosedaček bude celkem potřeba?

Jestli se teď děsíte, že svému dítěti musíte postupně pořídit sedačku z každé kategorie – celkem tedy 5 kousků – hned na začátek vás uklidníme: nemusíte.

Samotní výrobci jednotlivé Kategorie kombinují. Zlatou střední cestou je nákup tří autosedaček: jedné z kombinované Kategorie 0/0+, druhé z Kategorie I a třetí z kombinované Kategorie II/III.

Pokud nemáte dostatek financí a tři autosedačky jsou na vás moc, můžete zvolit ekonomičtější variantu a koupit jenom dvě: z Kategorie 0/0+ a I/II/III, případně 0/0+/I a II/III.

Rozhodnutí je na vás i na tom, jak rychle poroste vaše dítě. Myslete jen na to, že například sedačka I/II/III by měla mít nastavitelnou výšku podpěry hlavy i snímatelný potah, protože dítě v ní může jezdit víc než 10 let – a za tu dobu určitě vyroste a pár potahů zlikviduje.

3. Jak poznám, že dítě už potřebuje větší autosedačku?

U Kategorií 0, 0+ a I platí, že jakmile dítě hlavou převyšuje horní okraj sedačky, je nutné ho přesadit do vyšší Kategorie (nebo zvýšit podpěru). U vyšších Kategorií (II a III) můžete dítě v sedačce nechat do doby, než mu horní okraj opěradla sahá do výšky očí, případně než ramena přesáhnou maximální výšku bezpečnostního pásu.

Větší dítě může hlavou přesahovat okraj sedačky, problém ale je, že ramena tu přesahují výšku pásu. • 

Někdy ale nastane situace, kdy dítě hlavou převyšuje horní okraj, ale hmotnostně ještě nedosahuje na vyšší Kategorii. Například 8kg dítě, které už převyšuje sedačku 0/0+ (0-13 kg), ale váhově nedosahuje na vyšší Kategorii I (9-18 kg). V takovém případě musíte zvolit sedačku z Kategorie 0/0+/I (0-18 kg). Až z této vyroste, bude schopné přejít do Kategorie vyšší.

Zapamatujte si, že než dítě vyndáte ze skořápky (Kategorie 0/0+) a posadíte do klasické „posměrné” autosedačky Kategorie I, musí mít nejméně 9 měsíců, vážit nejméně 9 kg a zvládat samostatně sedět. Pokud toto nesplňuje a skořápka už mu je malá, volte výše zmíněnou Kategorii 0/0+/I (0-18 kg).

4. ECE R44 nebo i-Size?

Od roku 2013 společně s ECE R44 existuje také nová bezpečnostní norma i-Size (ECE R129). Ta by měla už v roce 2018 původní normu R44 zcela nahradit, protože autosedačky i-Size jsou podle odborníků bezpečnější. Důvodů je hned několik:

  • autosedačky i-Size jsou testované i na boční nárazy,
  • autosedačky i-Size vždy kotvíte pomocí ISOFIXu (viz kapitolu kotvení níže),
  • v autosedačkách i-Size dítě do 15 měsíců věku musí cestovat v protisměru jízdy (u normy R44 musí v protisměru cestovat jen do hmotnosti 9 kg, čili cca do 9 měsíců),
  • autosedačky i-Size nejsou kategorizované podle hmotnosti dítěte, ale podle jeho výšky.

Znamená to tedy, že norma R44 není bezpečná? Nikoliv. Pokud správně zvolíte velikost sedačky, budete kotvit ISOFIXem a najdete výrobce, který nabízí autosedačky pro větší děti (9-18 kg) s možností kotvení v protisměru, největší výhody i-Size smažete.

Crash testy navíc neprokazují, že by autosedačky i-Size byly bezpečnější než R44. Výsledky se liší výrobce od výrobce a kus od kusu. Crash testům se budeme v článku věnovat níže.

Čím déle dítě cestuje v protisměru jízdy, tím lépe pro jeho bezpečnost. • 

5. Kotvení pásy nebo ISOFIXem?

Všechny autosedačky můžete do auta připoutat pomocí klasických bezpečnostních pásů, což je pohodlné v tom, že sedačku bez problémů umístíte do každého auta. Na druhou stranu ale hrozí, že sedačku ukotvíte špatně.

Bezpečnější (a bohužel i dražší) je systém kotvení ISOFIX, který je tak jednoduchý, že vám při instalaci téměř neumožňuje udělat chybu. Sedačka při kotvení ISOFIXem pevně drží na svém místě i v prudkých zatáčkách.

I podle statistik německých pojišťoven rodiče sedačku s ISOFIXem správně připoutají v 97 % případů, zatímco sedačku bezpečnostními pásy jen ve 3 případech z 10.

Musíte si ale pohlídat, aby ISOFIX měla jak autosedačka, tak i vaše auto. Kotvící systém totiž existuje teprve od roku 2002, takže starší (i některá novější) vozidla ho nemají.

ISOFIX najdete na zadních sedadlech, bývá zakrytý odnímatelným krytem. Některá auta mají ISOFIX i na předním sedadle, pokud sedačku kotvíte sem, nezapomeňte deaktivovat airbag u spolujezdce.

Autosedačky z kategorií 0/0+ můžete ISOFIXem ukotvit jedině prostřednictvím základny, kterou musíte dokoupit. Dávejte si při tom pozor, aby byla základna s vajíčkem kompatibilní.

Kotvení ISOFIXem je jednoduché – jen zacvaknete „žraloka“ do připravené podkovy v autě. • 

6. Jakými bezpečnostními testy se řídit?

Nejlepší výsledky v bezpečnostních testech mají dlouhodobě značky Römer, Cybex nebo Maxi-Cosi – koupí těchto autosedaček neprohloupíte. To ale neznamená, že ostatní výrobci by si vedli špatně.

Nejznámější a nejrespektovanější testy autosedaček dělá německý autoklub ADAC, na jehož stránkách najdete výsledky stovek různých autosedaček. V Česku se bezpečností autosedaček zabývá třeba dTest.

7. Na co si ještě dávat pozor?

Nikdy nekupujte autosedačku z druhé ruky, protože nevíte, zda není poškozená. Autosedačku vyměňte také v případě autonehody – ačkoliv na první pohled třeba vypadá v pořádku, mikrotrhliny v konstrukci mohou snížit její bezpečnost.

Dívejte se také na detaily – skvělá je již zmíněná možnost vyměnitelných potahů, nastavitelného opěrátka nebo polohování. Některé autosedačky – vajíčka – mají možnost polohování posedu až do polohy ležmo, což je pro dětskou páteř nejzdravější pozice.

U větších autosedaček si všímejte nastavení pozice pultíku (některým dětem pultík doslova vadí) nebo možnosti přizpůsobit délku sedačky.