Uspořádejte si s dětmi kaštanobraní

Dospělí si na podzim užívají vinobraní, celá rodina ale může vyrazit na báječné kaštanobraní. Vstup je zdarma, program, počet a věk účastníků podle vás. Tak do toho, máme pro vás inspiraci!

Ke každému vinobraní patří zábava, dobré jídlo a samozřejmě pití. Nejinak je tomu v případě našeho kaštanobraní.

Zábava: sbírejte a tvořte

Ze všeho nejdřív si v okolí vytipujte dva stromy – jírovec maďal a kaštanovník setý. První plodí klasické (koňské) kaštany, druhý ty jedlé. Oba jsou snadno rozpoznatelné, kaštanovníku setého ale roste o poznání méně. Jedlé kaštany ale naštěstí můžete koupit i v obchodě.

Dva kaštanovníky, jen jeden má ale jedlé plody.Dva kaštanovníky, jen jeden má ale jedlé plody.

Když máte zaměřený cíl, vyrazte na lov. S sebou potřebujete jen tašku nebo košík a nadšené sběrače. Sbírejte, dokud vás to bude bavit a klidně přihoďte i zbarvené listí, žaludy, jeřabiny a další podzimní plody. Při tvoření se budou hodit.

Doma si úlovky rozložte na stole a přidejte:

Vyrobte si s dětmi celou kaštanovou ZOO.Vyrobte si s dětmi celou kaštanovou ZOO.

S materiálem pohromadě nezbývá, než se pustit do tvoření. Vyrábějte zvířátka a postavičky, případně važte podzimní věnce a kytice. Inspiraci najdete ve vlastní či dětské fantazii nebo můžete sáhnout po knížce plné nápadů. Další knížka zase poslouží jako domeček pro hotová zvířátka.

Náš tip: pod stolem mějte celou dobu lavor plný kaštanů a nořte do něj nohy. Je to neskutečně příjemné a kaštanová masáž prohřeje studené nohy.

Jídlo: šup s kaštany do trouby  

Po sběru i tvoření jistě vyhládne a právě tehdy přichází na řadu druhá část vašeho úlovku. Pečené kaštany jsou klasika, kterou si snadno připravíte i doma v troubě:

  1. Na vypouklé straně kaštany nařízněte. Půjde to lépe, když je předem namočíte na několik hodin do vody nebo použijete speciální kleště.
  2. Kaštany dejte na plech řezem nahoru a pečte na 180-200 °C do té doby, než začnou řezy praskat a vnitřek lehce hnědnout. Trvá to zhruba 10-15 minut.
  3. Ještě horké kaštany vyloupejte, po zchladnutí by to už nešlo. Dejte také pozor, aby vám nezčernaly.

Se speciálními kleštěmi zvládnou přípravu pečených kaštanů i děti.Se speciálními kleštěmi zvládnou přípravu pečených kaštanů i děti.

Jedlé kaštany obsahují vitamíny A, B, C a dále železo, hořčík, vápník, fosfor a další minerály. Prospívají tak trávení, vlasům i psychické pohodě. Tak dobrou chuť – ale nesnězte je všechny!

Pití: trochu jiné teplé mléko

Dva pečené kaštany si nechte bokem, připravíte si z nich lahodný a zdravý nápoj:

  1. Vyloupané pečené kaštany vhoďte do mléka (může být i rostlinné). Na jednu osobu počítejte 2 kaštany a 2 dcl mléka.
  2. Přidejte skořici, lžičku medu a třeba i kakao nebo kostičku čokolády. Záleží na vaší chuti.
  3. Vše rozmixujte a ohřejte.

Horký kaštanový drink si vychutnejte při prohlížení vašich výtvorů – je to ideální závěr vašeho kaštanobraní.

Horký nápoj k podzimní pohodě prostě patří. Připravte si ho tak, jak ho máte rádi.Horký nápoj k podzimní pohodě prostě patří. Připravte si ho tak, jak ho máte rádi.

Máte tip na originální zvířátko z kaštanů nebo kaštanový recept? Podělte se tady nebo na Facebooku.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025