Šátek, nebo kočárek? | Blog Mall.cz

Šátek, nebo kočárek?

Je lepší miminko nosit v šátku, nebo vozit v kočárku? Každá z metod má svoje plusy a mínusy. Víme, kdy je lepší zavázat dítě do šátku a kdy raději vytáhnout kočár.

Dětské kočárky

Kočárek je dnes naprosto neodmyslitelnou výbavou maminek. Vyberte si takový, se kterým budete ve všech ohledech spokojeni. Počítejte se dvěma nákupy – hlubokého kočárku pro novorozeně do 9. měsíce a sportovního pro větší miminko.

Plusy kočárku

Kočárek – jak hluboký, tak sportovní, si pro miminko v každém případě určitě pořiďte. Nosit dítě jen v šátku, bez možnosti vystřídat ho některý den za kočár, je velmi náročné.

Kočárek je skvělý pomocník při nákupech. Do spodního úložného prostoru naskládáte nákup, který snadno dovezete domů.S dítětem v kočárku můžete hubnout a dostat se zpátky rychle do formy. Běhejte, jezděte na bruslích a nebo choďte na svižné delší procházky. Mnoho miminek dokonce za drncavého pohybu rychleji usnou.

Kočárek může v nouzi posloužit i jako přebalovací pult. Oproti šátku můžete dítě v kočárku přebalit třeba v kavárně nebo na procházce.

S kočárkem sportujte, dostanete se zpátky do formy. • 

Nevýhody kočárku

Některým dětem se v kočárku zkrátka nelíbí, pláčou a nechce se jim usnout. Nejčastěji je to ze 3 důvodů:

  1. Miminko je v kočárku samo a nemá přímý kontakt s maminkou – je mu smutno.
  2. V kočárku jen leží, což způsobuje hromadění plynů a bolest bříška, proto častěji pláče.
  3. Pokud vaše miminko trpí na nesprávný vývoj kyčlí, ležení v kočárku mu nepřispívá.

Ježdění městskou hromadnou dopravou s kočárkem je navíc velký boj o místo ve vozidle. Pokud je i těžký, je náročné pokaždé vyhledat pomoc s výnosem.

Jestliže vám dítko v kočárku pláče, střídejte ho s nošením v šátku. Tato pradávná metoda má mnoho výhod a uvidíte, že vám miminko usne jak dudek.

Šátky a nosiče

Znovuobjevenými a stále oblíbenějšími metodami pro uspávání a přenášení dětí jsou nosítka či šátky na dítě. I tyto pomůcky však mají své výhody a nevýhody.

Konkrétně nosič může být problematický v neúplném přivinutí miminka na tělo matky, což způsobuje špatné držení těla dítka. Hodí se proto více na větší miminka.

Doporučujeme si za nosítka připlatit, neboť nesprávně zvolený nosič je podobný batohu – pokud má užší popruhy, může být na delší nošení nepohodlný a popruhy mohou řezat do ramen.

Za kvalitní nosič si připlaťte, ať je pro vás i pro miminko pohodlný. • 

Výhody šátků a nosítek

Stejně jako v případě kočárku, i v šátku či nosítku může být dítě neklidné a nespokojené. Proto s nošením v šátku začněte co nejdříve, klidně už 4. den od narození, aby si na polohu a blízkost matky zvyklo.

U malých miminek zvolte elastický šátek, kterým dítko k tělu lehce přitáhnete. Jak miminko vyroste a bude těžší, pořiďte mu šátek z pevnější tkaniny, který se nevytáhne tak brzo a má vyšší nosnost. Šátky mějte vždy alespoň dva, pro případ, že jeden budete potřebovat vyprat. Jestliže volíte raději nosítka, budou se vám také hodit dvakrát.

Výhody šátků:

  • Dítě je stále u matky, cítí tlukot srdce a mateřské teplo.
  • Kyčle dítěte jsou v šátku ve zdravé poloze, proto nošení pomáhá v případě problémů s jejich vývojem. (Naopak velmi nezdravé je nosit dítě natočené směrem od nositele.)
  • V šátku jste s dítětem stále v pohybu – bolí ho méně bříško, které je navíc vždy v teple.
  • Dítě v šátku snáze přepravíte než v případě těžkého kočáru.

Správně noste dítě směrem k sobě, nikdy ne naopak. • 

Nevýhody šátků

  • Ze začátku je třeba trochu trpělivosti s úvazem, který může trvat déle než v případě uložení dítka do nosítek nebo kočáru.
  • Je třeba se naučit několik zásad pro správné držení těla miminka v šátku a nositele při nošení.
  • Přebalení dítěte bez kočárku je komplikovanější.
  • Na dětské potřeby, pleny a jídlo musíte nosit batoh.

Pokud si s vázáním šátku nevíte rady, navštivte rychlý kurz úvazů ve vašem okolí. • 

Jak můžete vidět, kočárek je v každém případě nezbytností. Na druhou stranu jsou šátek nebo nosítka kouzelné – miminko máte přímo u sebe – což pozitivně přispívá vašemu vztahu s dítětem. Stačí se naučit pár úvazů.

Používáte k nošení miminka šátek více nebo méně než kočárek? Jaké jsou vaše nejoblíbenější úvazy? Zapojte se do diskuze na Facebooku.