Psi dokáží žárlit a urazit se | Blog Mall.cz

Psi dokáží žárlit a urazit se

Podle rakouských vědců dokáží psi cítit jednoduchou formu žárlivosti a urazit se v reakci na nespravedlivé zacházení.

Ale zatímco psi mohou odmítnout podat pac, pokud vidí, že jiný pes za potřesení tlapkou dostal odměnu a oni ne, zdá se, že jim nevadí, pokud jiný pes dostane lepší odměnu než oni. A na rozdíl od opic, u nichž vědci prokázali, že mohou odmítnout méně chutné jídlo, které dostanou jako odměnu, psi se pamlsku nezřeknou nikdy.

Vědci věří, že citlivost vůči nespravedlivému chování je klíčovým prvkem ve vývoji společenské součinnosti a až donedávna se předpokládalo, že tohoto typu chování jsou schopni jen lidé.

Ovšem studie s opicemi a šimpanzi zjistily, že také primáti dokážou cítit závist a odmítají si vzít odměnu v podobě jídla, pokud vidí, že jiná opice či šimpanz dostal za stejný úkol něco lepšího.

Rakouští vědci se ve studii snažili prokázat, že podobného chování jsou schopni i psi, protože ti prokazují vysokou citlivost vůči lidskému jednání. Uskutečnili proto experiment, při němž sledovali, jak 29 psů zareagovalo na žádost podat pac - když pes seděl sám nebo v blízkosti jiného psa.

Pokud psi viděli, že jejich partner dostal pamlsek za to, že podal pac, a oni vyšli naprázdno, brzy odmítli povel plnit a někdy dokonce od experimentátora odvrátili hlavu. Ovšem nezdálo se, že by jim vadilo, když jeden ze psů dostal jako odměnu chléb, zatímco druhý klobásku.

Témata:
  domov, pes, mazlíčci