Připravte si nejlepší vajíčkovou pomazánku | Blog Mall.cz

Připravte si nejlepší vajíčkovou pomazánku

S vajíčkovou pomazánkou je to jako s bramborovým salátem. Každý ji dělá jinak a nejvíc mu chutná právě ta domácí. Tuhle si ale zamiluje každý.

Koleda za námi, hromada kraslic před námi. Nějak tak to teď vypadá v každé české domácnosti. Tak vzhůru do kuchyně!

Všechna vajíčka nejprve prohlédněte - nakřáplá nechte venku a hned zpracujte, zbytek uložte do lednice.

Jak dlouho vydrží vejce natvrdo?

Vejce natvrdo vydrží v lednici až 10 dní, kraslice ale raději spotřebujte do 3 dnů. Při barvení, na ošatce i v koledníkově košíku jsou totiž dlouho v teplotě vyšší než 10 °C, což jim příliš nesvědčí.

Vejce s porušenou skořápkou proto spotřebujte hned. Kdyby bylo zkažené, poznáte to podle specifického zápachu. Nazelenalý žloutek naopak není na závadu - svědčí jen o tom, že se vejce příliš dlouho vařilo.

Nadměrný obsah cholesterolu ve vejcích je mýtus, tak se jejich konzumace nebojte. • 

5 surovin, bez kterých se neobejdete

Základní ingrediencí vajíčkové pomazánky jsou samozřejmě vajíčka. Naše vajíčkovka je pořádně výživná, takže počítejte s 2 vejci na osobu a vyřešenou večeří.

Do základu dále potřebujete:

  • majonézu,
  • bílý jogurt,
  • cibuli,
  • hořčici.

Dokonalost tkví v detailech, takže doporučujeme jarní, červenou nebo bílou cibuli - tyto odrůdy jsou pro přímou konzumaci vhodnější než klasická žlutá cibule,

Hořčice je nejlepší pikantní dijonská. Pokud ji nemáte, poslouží i plnotučná.

Vajíčkový základ rozšiřte o libovolné ingredience z červeného a zeleného sloupce. • 

Smíchejte a ochutnávejte

  1. Smíchejte majonézu s jogurtem, lžičkou hořčice a rozdrcenými žloutky. Poměr majonézy a jogurtu zvolte podle toho, jak chcete pomazánku „lehkou“. Hořčice stačí opravdu jen lžička - je aromatická a snadno by ovládla chuť pomazánky. Průběžně ochutnávejte a vylaďte si základ k úplné spokojenosti.
  2. Do základu vmíchejte nadrobno nakrájenou cibuli a vajíčka.
  3. Podle chuti osolte a opepřete, nebo přidejte ještě něco navíc.

Semafor: červené a zelené suroviny navíc

Říkáme tomu semafor - ke žlutým vajíčkům do pomazánky patří ještě něco červeného a zeleného. Teprve pak je opravdu dokonalá. Je ale také o to výživnější, takže doporučujeme ubrat na majonéze a přidat na jogurtu.

Dokonalý semafor. Ke žlutým vajíčkům patří červené uzeniny a zelené bylinky. • 

Červené ingredience jsou uzeniny. Ze všeho nejlepší je sušená Schwarzwaldská šunka, ale i ta obyčejná chutná skvěle. Uzeniny jsou obecně hodně solené, proto je do pomazánky vmíchejte ještě před závěrečným solením a pepřením.

Zelené ingredience jsou bylinky. Celoročně doporučujeme pažitku, v období Velikonoc je také výborný medvědí česnek. Pokud ale do základu použijete jarní cibulku, nemusíte přidávat nic dalšího.

A jak děláte vajíčkovou pomazánku vy?