Při alergii a intoleranci jídlo vašemu tělu škodí | Blog Mall.cz

Při alergii a intoleranci jídlo vašemu tělu škodí

Na oběd si dáte krevetový koktejl, který zapijete domácí bezovou šťávou. Odpoledne přijde na návštěvu kamarádka a přinese limetkový koláč s ořechy. Po příjemném dnu se ale večer najednou necítíte dobře a máte oteklé rty a jazyk. Co teď?

Za trávicí problémy často může potravinová alergie nebo intolerance. Normální člověk bez lékařského vzdělání si ale může hodit korunou - který z problémů se ho týká?

Jaký je rozdíl mezi dvěma typy potíží

Alergii lékaři popisují jako nepřiměřenou reakci imunity na okolí. Znamená to, že je organismus nadměrně citlivý na nějakou potravinu.

Oproti tomu potravinová intolerance je většinou způsobená metabolickou poruchou neboli neschopností organismu zpracovat nějakou látku v jídle. S imunitou to nemá nic společného.

Co se děje v organismu při potravinové intoleranci

Proč tělo bojuje proti potravinám, má hned několik příčin.

  1. V těle chybí enzym, který složky jídla přemění na jiné, snadno stravitelné látky. Například mléčný cukr laktóza se nemůže dál štěpit na jednodušší cukry galaktózu a glukózu.
  2. Nějaká látka v jídle působí dráždivě a má na tělo takzvaný farmakologický účinek. Problémy způsobuje například kofein v silném čaji nebo tyramin v sýrech.
  3. Potravinová intolerance vzniká i z psychických důvodů. Pokud člověk cítí k nějakému jídlu odpor nebo s ním má špatné zkušenosti, může na něj tělo reagovat nepřiměřeně.

Kdo je ohrožený intolerancí a kdo alergií

Intolerance i alergie může odstartovat kdykoliv. Například počet enzymů se totiž s věkem snižuje. Zatímco v dětství člověka nic netrápí, v dospělosti může zažívat průjmy či křeče způsobené klesajícím množstvím enzymu.

Působení alergenů zdravému člověku vůbec nevadí, protože imunitní systém na ně nereaguje. Pokud je organismus oslabený, může u něj působení vnějších látek alergii nastartovat. Stává se to například v prostředí znečištěném cigaretovým kouřem či smogem nebo při opakované infekci.

Někteří lidé navíc mají k alergiím genetické dispozice. Potíže se u nich většinou objevují už v dětství, ale lze je poměrně snadno rozpoznat právě proto, že alergií trpí i rodič. Pro malé děti s rizikem alergií se jako prevence doporučuje speciální hypoalergenní výživa.

Alergie či intolerance dokáže pořádně potrápit, než člověk objeví, které jídlo mu dělá problémy. • 

Příznaky? Někdy jsou velmi podobné

Při potravinové intoleranci člověka obvykle trápí:

  • bolest břicha,
  • plynatost,
  • nevolnost
  • a průjem.

Alergie může vypadat podobně, ale doprovází ji i řada jiných příznaků:

  • zarudnutí a svědění kůže,
  • svědění a pálení jazyka, rtů, sliznic,
  • křeče v břichu,
  • zvracení,
  • průjmy,
  • ekzémy.

Příznaky můžete léčit více způsoby. Domácí péči o suché a popraskané rty nebo o kůži napadenou ekzémem ale doplňte i vhodnou dietou, abyste léčili příčiny nemoci a nikoliv jen projevy.

8 hlavních potravinových alergenů dávejte dětem raději s opatrností. • 

Jednoduchý příklad: jak je to s mlékem?

Mléko obsahuje látky, které mohou způsobovat alergii i intoleranci.

  • Alergik má problém s bílkovinou kravského mléka. Znamená to, že nemůže přijímat mléko v žádné podobě.
  • Při intoleranci člověku vadí mléčný cukr laktóza. Ten se ale při kvašení promění na kyselinu mléčnou, takže zakysané mléčné výrobky nedělají lidem s intolerancí potíže.

Pokud máte intoleranci, malé množství mléka vůbec nemusí vadit. Například káva s mlékem je pro lidi s intolerancí většinou v pořádku. Naopak při alergii si nemůžete dovolit ani doušek mléka, protože by vám bylo špatně.

Káva s trochou mléka - pro někoho symbol pohody a siesty, pro jiného přímá cesta k průjmu. • 

Co dělat při problémech s jídlem

Stanovit si diagnózu je pro laika velmi složité. Pečlivě ale pozorujte příznaky a sepište si, co jste jedli a jaké potraviny jste naopak vynechali. Přesně na tyto informace se vás totiž bude ptát lékař.

Problémům můžete preventivně předcházet. Přečtěte si více o intoleranci a alergiích a dbejte na rodinnou diagnózu. A pokud se po nějakém jídle necítíte úplně dobře, nemá cenu to pokoušet - ať se vám nerozjede alergie.

Pro alergiky nebo lidi ohrožené alergiemi je vhodný speciální mycí přípravek na nádobí. S hygienou to ale nepřehánějte. V úzkostlivě čistém prostředí není imunitní systém vytížený a místo boje proti škodlivinám se orientuje na neškodné látky - jako pyly nebo potraviny.