Patnáct rad pro čerstvé maminky! | Blog Mall.cz

Patnáct rad pro čerstvé maminky!

Pokud máte doma novorozeně, může vás trápit řada otázek. Jak často kojit? Kdy začít přikrmovat? Kdy utíkat k lékaři? Na tyto a jiné vám přinášíme odpovědi.

1. Potřebuje dítě už od narození vlastní pokoj?

Určitě ne. Během prvního roku života je stejně nejraději ve vaší blízkosti.

2. Jaká pokojová teplota je pro miminko nejlepší?

Klasická teplota mezi 18-20 °C je dostatečná, ale nemůže-li dítě usnout, snižte ji klidně i na 16 °C.

3. Kdy má jít dítě spát?

Samozřejmě pokud je unavené, ale dejte pozor, aby nebylo "přetažené"!

4. Může dítě spát v manželské posteli?

Ano. Nevýhodu sice je, že se možná budete bát, že ho zalehnete, a váš manžel také nemusí být nadšený, ale dobré je, že vaše miminko uslyší váš dech a ucítí vaši specifickou vůni, což napomáhá vztahu matka-dítě.

5. Jak dítě obléknout, když je zima?

Malá miminka jsou citlivá na chlad, a to zejména od hlavy. Proto je důležité, dbát na to, aby měla teplé čepičky a rukavice. Flísové overaly jsou pro jejich drobná tělíčka ideální. Nezapomeňte mu také navléknout teplé ponožky nebo botičky.

6. Musí mít novorozeně hračky?

Odpověď je záporná. Během prvních pár dnů a měsíců žádné hračky nepotřebuje. Už tak je pro něj dost nového, takže by jen zbytečně bylo zahlceno dalšími novými podněty.

7. Potřebuje dítě kolébku?

Během dne dítěti postačí pouhá deka. V kolébce leží totiž v nepřirozené poloze s ohnutými zády, což může vést k vyvinutí špatného držení těla.

8. Jak udržet dětské uši čisté?

Tyčinky určené k čištění uší nejsou pro dětská ouška vhodné. Nejjednodušší je omývat mu uši a oblast za nimi dětskou žínkou a teplou vodou. Dejte si ale pozor, aby se mu do ucha nedostala voda ani mýdlo!

9. Jak zabránit podráždění zadečku?

Pokum můžete, tak především kojte, jak dlouho je to možné. Stolice vzniklá po mateřském mléku je totiž pro zadeček miminka nejméně dráždivá. Jakmile zjistíte, že má vaše dítko v pleně "zapáchající nadílku", neváhejte a okamžitě ho přebalte! Také je dobré pleny nedávat dítěti moc natěsno, aby mu mohla kůže dýchat.

10. Jak často kojit?

Rozhodně tak často, jak chce vaše miminko. Neřiďte se nějakými příručkami, každé dítě má jiné potřeby. Co se týče délky každého kojení, je to to samé. Kojte, dokud nebude syté.

11. Má se děťátko před a po kojení vážit?

Ne. Zbytečně byste stresovala sebe i dítě. Stačí pravidelné vážení u dětského lékaře.

12. Je pravda, že by dítě, které je kojeno, nemělo dostávat dudlík?

Ano! Sání prsu a dudlíku vyžaduje dvě různé techniky a dítě tak může být zmateno.

13. Kdy začít miminko přikrmovat?

Pokud je vaše dítě zdravé a lékař nenařídí jinak, mělo by být jen kojeno do šesti měsíců života. Potom můžete začít přidávat různé jiné potraviny určené našim nejmenším.

14. Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Pokud se dítěti nedejbože nestane nějaký úraz a nepočítáme-li pravidelnou lékařskou prohlídku, měla byste navštívit lékaře, pokud vaše dítko spí více či naopak méně než obvykle, podezřele více křičí, má teplotu 38,5 °C, má horečku déle než tři dny, opakovaně zvrací nebo trpí průjmem.

15. Co dělat, když má dítě horečku?

Dávejte kojenci více vody nebo čaje, aby měl řádný pitný režim. Také ho pořádně oblékejte. Zábaly mu nedávejte. A hlavně, buďte stále u něj a bedlivě ho pozorujte. Kdyby se vám něco nezdálo, utíkejte s ním k doktorovi.

Témata:
  tipy, děti, rodina