Oblečte miminko na procházku v parném dni | Blog Mall.cz

Oblečte miminko na procházku v parném dni

Slunce pálí, ptáci zpívají z plných plic a všude voní kytky. Léto je jako stvořené na trávení času venku. Díky našim tipům můžete bez obav vyrazit do horkého dne i se svým miminkem.

Letní pobyt venku zvládne i malý novorozenec. Musíte si ale promyslet, jak ho obléknete, co mu vezmete s sebou a také kdy vyrazíte na vycházku.

Přes poledne raději zůstaňte doma

V horkém létě je vedro celý den, ale v tom nejparnějším čase – přes poledne – raději zůstaňte doma. S malým miminkem buďte venku přibližně do 10. hodiny dopolední a pak až od 15 hodin.

Miminka snáší velká vedra i mrazy mnohem hůře než dospělí. Je to způsobené tím, že ještě nemají dostatečně vyvinuté termoregulační mechanismy. Kvůli tomu se snadno velmi rychle přehřejí nebo podchladí.

Schopnost miminek udržovat teplotu se zlepšuje s věkem a také se zvyšující se hmotností. Kůže miminka se pomalu:

  • zpevňuje,
  • sílí
  • a rozšiřuje.

Díky tomu větší děti lépe udržují teplotu. Těm nejmenším ale musíte pomoci – třeba i tím, že největší vedra společně přečkáte doma.

V poledne slunce nejvíce hřeje a také opaluje. Platí to i ve stínu, takže se s miminkem schovejte před ostrými paprsky doma. • 

Kdy jít s miminkem poprvé ven

Tohle mají mnohem jednodušší miminka narozená v létě než ta narozená v zimě. Neřešíte složité oblékání ani spoustu vrstev. Navíc s nimi můžete jít poprvé ven hned po návratu z porodnice.

Neznamená to ale, že byste měli svému miminku dopřávat sluneční paprsky. Děti do jednoho roku by se vůbec neměly dostat na přímé slunce.

Dětská kůže je velmi citlivá a potřebuje čas na zesílení. Zároveň miminka nemají dostatečně vyvinutou schopnost pigmentace, takže se nedokážou přirozeně opalovat. A proto je lepší s hraním na sluníčku počkat.

Sázkou na jistotu je stažená korbice na kočárku nebo deka rozložená ve stínu. Díky tomu se miminko vyhne přímým slunečním paprskům a bude mu venku dobře.

V prvním roce děti chraňte před přímým slunečním zářením – jejich kůže ještě není na sluníčko připravená. • 

Známá poučka: miminku patří o vrstvu navíc, než máte vy

Možná už jste to slyšeli. Maminky se často řídí pravidlem, že miminku obléknou o vrstvu navíc než sobě. Neplatí to ale vždy. Ve velkých vedrech miminko zbytečně nenavlékejte. Nedokáže si říct o sundání svetříku.

Při oblékání miminka v létě dbejte na přírodní a vzdušné materiály. Ideální je bavlněné:

Ve stínu na dece se nebojte miminko na chvíli svléknout. Kůže si odpočine a miminku se nová situace zalíbí – bude si připadat mrštné a vesele dovádět. Jen dávejte pozor na klíšťata. Miminko nepokládejte do trávy a po procházce ho vždy prohlížejte.

Na léto se hodí také lehký klobouček a na přikrytí použijte klidně jen bavlněnou plenu.

Při oblékání upřednostňujte světlé odstíny. Zatímco bílá barva skvěle odráží teplo, černá barva ho pohlcuje.

Venku na dece získá miminko úplně novou perspektivu. Zaujatě bude prohlížet motýly a poslouchat všechny venkovní zvuky. • 

Potničky hrozí i při správném oblékání

Nepříjemný důsledek pocení – to jsou potničky. Týkají se nejčastěji malých dětí. Těm:

  • zarudne kůže a objeví se skvrny,
  • pak vznikají puchýřky
  • a ty nakonec prasknou a velmi pomalu se hojí.

Nejlepší je potničkám předcházet, jenže ve vedrech, při cestování nebo při zvýšené teplotě je to skoro nemožné. I když dodržíte všechny rady a správně miminko obléknete.

Proti potničkám bojujte:

  • Vzdušným oblečením. Kůže větrá a lépe se chladí i hojí. Větrejte miminku také zadeček, ať předejdete opruzeninám.
  • Pitím. Pokud miminko nekojíte, dbejte na dostatek vody a slabých čajů.
  • Heřmánkem. Do večerní koupele přidejte miminku trochu heřmánku pro zklidnění pokožky.

Dítě můžete venku i vykoupat

Větší miminko bude nadšené, když ho posadíte nebo položíte do vaničky s trochou vody. Miminkům dokonce nevadí ani slaná voda – takže pokud toužíte vyrazit k moři, můžete si tohle téma odškrtnout ze seznamu dotazů.

Platí ale, že malé děti by se neměly koupat v rybnících či jezerech. Stojatá voda je perfektním prostředím pro sinice, které způsobují podráždění a jsou pro kůži vašeho dítěte škodlivé. Raději s koupáním minimálně 1 rok počkejte a pokud si nejste jistí, poraďte se s pediatrem.

Slaná voda se miminku nesmí dostat do očí ani do pusy, ale cachtání u břehu ho bude bavit. • 

Přečtěte si také, jak cestovat s malým miminkem a jak ho uklidnit a uspat.

Jak přežíváte vedra s miminkem vy? Napište nám do komentářů a dejte vědět i ostatním maminkám.