Nesplachujte vlhčené ubrousky do WC. Ucpávají odpad | Blog Mall.cz

Nesplachujte vlhčené ubrousky do WC. Ucpávají odpad

Ačkoliv na obalech vlhčených ubrousků často najdete větu, že je můžete splachovat do WC, raději to nedělejte. Vlhčené ubrousky se totiž až na pár výjimek v kanalizaci nerozloží a ucpou odpad. Řešení následků pak bývá hodně nepříjemné.

Čerpadla ucpaná vlhčenými ubrousky či vlhčeným toaletním papírem. Ještě před pár lety věc nemyslitelná, dnes závada, ke které pracovníci vodovodů a kanalizací vyjíždějí několikrát týdně.

Odborníci se proto shodují: vlhčené ubrousky jsou komunálním odpadem a patří do popelnice.

Stejně jako dámské hygienické potřeby, ani vlhčené ubrousky nepatří do mísy.

Z dlouhých vláken nebo z plastů

Kanalizace slouží pouze k odvodu odpadní vody a toaletního papíru. Ten se totiž vyrábí z recyklovaného papíru či celulózy s krátkými vlákny, takže jakmile ho hodíte do vody, během pár minut se rozpustí.

Vlhčené ubrousky (a ve spoustě případů i vlhčený toaletní papír) se však vyrábí z netkané celulózy z dlouhých vláken, případně plastů. Taková věc do kanalizace nepatří, protože se ve vodě nerozpustí ani po několika měsících. Naopak se v potrubí hromadí a postupně ho ucpává.

Vlhčené ubrousky • 

Skvělý pomocník maminek

Vlhčené ubrousky jsou bezpochyby skvělá věc. Svému drobečkovi s nimi rychle a snadno očistíte pusinku, ruce, nohy i zadeček, když je to potřeba. Výrobci se navíc doslova předhánějí v tom, kdo vyrobí šetrnější ubrousky, takže nějaké najdete i pro ty děti, které mají extrémně citlivou pokožku.

Přestože však výrobce na obalu vámi používaných ubrousků píše, že je můžete po použití spláchnout do WC, nedělejte to. Použité vlhčené ubrousky jsou odpad a ten bez výjimky patří do koše.