Jak začít přikrmovat? Uvařte dítěti podle našich receptů | Blog Mall.cz

Jak začít přikrmovat? Uvařte dítěti podle našich receptů

Doma si člověk uvaří to, co mu chutná, a navíc přesně ví, z čeho je jídlo připravené. Tak proč nezkusit uvařit domácí jídlo i pro miminko? S našimi recepty to zvládnete úplně jednoduše. Připojili jsme navíc i další tipy, jak neudělat ve výživě a krmení miminka chyby.

1. Zeleninové příkrmy

Základem zeleninových jídel pro vaše miminko mohou být brambory a brokolice. Věděli jste, že rostlina brambory je jedovatá? Samozřejmě kromě jedlých hlíz, které jsou velmi výživné a obsahují velké množství vitamínu C a minerálních látek. Dejte ale pozor, aby byly brambory úplně zralé a žluté - zelené části hlíz totiž mohou být také nebezpečné.

Brokolice napomáhá imunitě a chrání organismus před působením toxických látek. Miminku vařte z brokolicových růžiček - košťál pro něj není vhodný, protože nadýmá.

2. Ovocné příkrmy

Malé děti většinou z ovoce nejprve ochutnávají jablka, hrušky či banány. Obvykle jim chutnají více než zelenina, protože obsahují více přírodního cukru.

Stejně jako zeleninu nezapomeňte i ovoce povařit. Vařené je totiž lépe stravitelné a zároveň má nižší alergenní potenciál. Právě strava miminka výrazně ovlivňuje budoucí problémy s alergiemi. Proto je vhodné se vyhýbat potravinám, které jsou známé alergeny - jako třeba citrusy, jahody nebo kiwi.

Miminku se vyplatí servírovat různé druhy ovoce a zeleniny a také je kombinovat. Uděláte si jasno, co vašemu dítěti chutná a co mu naopak už nevařit.

Ingredience v receptech můžete libovolně měnit. Jen pozor na alergeny. • 

Možná se divíte, že v receptech není med ani hroznový cukr. Dětem do jednoho roku byste sladit vůbec neměli. Později můžete začít s hroznovým cukrem, ale opatrně. Dětská trávicí soustava není připravená na štěpení cukru a navíc si dítě na sladkou chuť rychle zvykne a už nebude chtít neoslazené jídlo či pití.

A med do jídelničku miminka ani nezařazujte - je sice přírodní a zdravý, ale zároveň i silný alergen, a proto není vhodný pro nejmenší děti.

Hraní při jídle nezabráníte. Využijte to a nakrmte hrající si dítě. • 

Jak správně krmit, aby domácí přesnídávka neskončila pod stolem

U jídla dávejte pozor na to, co dítě dělá. Děti se při sezení na židličce často naklání, házejí s věcmi a natahují ručičky třeba po vašem jídle. Proto je nezbytná bytelná židlička, ve které se bude dítěti pohodlně sedět a zároveň bude mít před sebou dostatečně velký stoleček na misku s jídlem, pití a třeba i nějakou hračku.

Při pořizování židličky si vyzkoušejte, jak je stabilní. Prohlédněte si bezpečnostní popruhy a promyslete, jestli pořídit jednoduchou vysokou židličku nebo rozkládací, ze které snadno uděláte nízkou židli a malý stolek.

Jídelní židličku pořídíte s potahem v různých barvách a s potisky, díky kterým se bude vaše dítě na jídlo těšit. Kdo by si nepochutnal na obědě ve společnosti medvídků nebo žiraf a tygrů?

Při jídle dopřejte dítěti prostorný stolek na misku, hračku i pití. • 

Co dělat, když dítě nechce jíst

Kvalitní židlička pomůže i větším dětem, které si u jídla odbíhají pro hračky. Na stolek u židličky si mohou položit hračku a hrát si, že ji krmí. Vy zatím nenápadně krmíte je.

Pokud vaše dítě přestane jídlo bavit, zkuste upoutat jeho pozornost například obrázkovou knížkou nebo vyprávěním pohádek.

Může se také stát, že miminko nebo větší dítě nechce jíst, protože nemá hlad. Jídlo odneste a věnujte se společně například procházce nebo hraní, při kterém dítěti vyhládne. Uvidíte, že do hodiny bude chtít svůj oběd zpátky.