Jak zabavit děti na horách? | Blog Mall.cz

Zabavte děti na horách: 6 her do zasněžených svahů

Děti jsou neposedná stvoření a lyžování je na horách často rychle omrzí. Máme pro vás tipy na 6 zábavných aktivit, díky kterým si užijí kopec zábavy a na pobyt na horách budou s jiskrami v očích vzpomínat.

1. Proměňte sníh v umělecké plátno

S barevným sněhem se děti nejčastěji setkají, když je v okolí pejsek. Naštěstí existují i čistotnější způsoby, jak se s barevným sněhem zabaví. Potřebují k tomu jen 

  • vodu,
  • potravinářské barvivo
  • a PET láhev.

Nalijte do PET láhve vodu a smíchejte ji s potravinářským barvivem libovolného odstínu. Do víčka udělejte malou dírku a láhev zašroubujte. Když děti láhev zmáčknou nebo ji jen otočí dolů, vystříkne z láhve barevná voda, se kterou na sněhu vytvoří hotová umělecká díla. 

Náš tip: Dejte každému prckovi láhev s vodou různé barvy a nechte je spolupracovat na jednom obrázku. Až je kreslení omrzí, řekněte jim, ať si z barevného sněhu postaví třeba bábovičky.

>> Nakupte před odjezdem potravinářské barvy na MALL.CZ. <<

2. Odlijte stopy ze sněhu a odvezte si památku na zimu

Čerstvá vrstva sněhu si říká o to, aby se v ní děti pořádně proběhly a zanechaly v ní stopy. Tím ale zábava končit nemusí. Aby si děti odvezly z hor originální památku, vytvořte s nimi sádrové odlitky jejich stop ve sněhu.

Budete k tomu potřebovat:

  • pytlík sádry,
  • kelímek,
  • lžičku na rozmíchání sádry,
  • zhruba 3 cm široké proužky papíru
  • a kancelářské svorky.

Jak na to:

  1. Proužky papírů spojte svorkami dohromady tak, aby vytvořily kruhové hrazení (vysoké asi 3 cm) kolem stopy.
  2. Protože je sníh křehký, nejprve ho uvnitř hrazení posypte malou vrstvičkou sádry a nechte zatuhnout.
  3. Připravte sádru dle pokynů na balení a vylijte celou stopu.
  4. Počkejte, až sádra pořádne zatvrdne – většinou to trvá kolem 15–20 minut. Pokud máte netrpělivé děti, odlévejte stopy raději v blízkosti chalupy a čekání si zkraťte třeba svačinou a teplým čajem.
  5. Po zatvrdnutí sádry otisk vyjměte a odneste si ho s sebou. 

Náš tip: Pokud ve sněhu narazíte na zajímavou zvířecí stopu, můžete odlít i ji.

Vyberte s dětmi hluboké stopy s výraznými detaily. Uděláte z nich nejhezčí odlitky. • 

3. Připravte dětem bojovku

Najděte místo s co nejmenším provozem a přichystejte dětem dobrodružnou stopovací hru. Projděte se po okolí tak, abyste po sobě zanechali ve sněhu velké a dobře viditelné stopy, po kterých děti půjdou. Na konec trasy jim přichystejte třeba sladkou odměnu.

Chcete-li vytvořit pořádně vychytanou bojovku, připravte na trase také několik stanovišť, na kterých budou muset plnit úkoly. Třeba: 

  • strefovat se šiškou do díry ve stromu,
  • luštit hádanku na papíru připevněném na kmen stromu
  • nebo hledat předměty zahrabané ve sněhu.

Náš tip: Máte-li doma nebojácná dítka, připravte jim noční verzi této bojovky. Jen místo stop vytvořte trasu ze svítících tyčinek nebo čajových svíček v malých skleničkách.

>> Svíčky na bojovku seženete na MALL.CZ. <<

4. Sněhuláků není nikdy dost

Stavění sněhuláků je osvědčenou klasikou, která děti zabaví na dlouhou dobu. Kromě klasických panáčků ze tří koulí a mrkve postavte třeba sněžnou housenku.

Uválejte s dětmi několik stejně velkých koulí, spojte je vedle sebe a do první udělejte oči, nos a úsměv. Sněhová housenka je na světě. Pokud s dětmi postavíte dvě housenky, můžete je využít jako dvě hradby pro koulovací bitvy.

>> Nepodceňte přípravu. Přečtěte si, co dětem sbalit na hory. <<

Nemusíte hned stavět velkého sněhuláka. I s malým si užijete spoustu zábavy. • 

5. Soutěž o titul zimního ostrostřelce

Pravá zimní koulovačka zabaví malé i velké. Abyste si ji trošku zpestřili, naučte děti ostrostřeleckou verzi. Vyznačte si na zdi terč a trefujte se koulemi do něj – nakreslete ho třeba na kus kartonu a ten izolepou přilepte na stěnu nebo na strom. Kdo se trefí doprostřed, dostane nejvíc bodů. A po pár kolech vyhlašte vítěze. Abyste ratolesti pořádně namotivovali, připravte odměnu pro vítěze.

Budete-li mít volné odpoledne, můžete vyzkoušet rovnou koulovací olympiádu. Kromě trefování do terče vyzkoušejte i další disciplíny jako například:

  • hod koulí do dálky,
  • koulovací vybíjenou (kdo schytá kouli jde z kola ven),
  • trefování se koulemi do flašek
  • a cokoliv dalšího, co vás napadne.

6. Vyvalte ledové koule

Pokud z předpovědi zjistíte, že se blíží mrazivá noc, ukažte dětem zábavnou hru s ledem. Nachystejte si nafukovací balónky a naplňte je vodou smíchanou s potravinovým barvivem. Ideálně naplňte každý balónek vodou jiné barvy. Nechte je celou noc venku a ráno se k nim spolu s dětmi vydejte.

Něčím ostrým balónky roztrhněte a uvnitř najdete krásně barevné ledové koule. Kromě obdivování si s nimi děti užijí spoustu legrace. Mohou je válet ve sněhu, pořádat závody koulí seslaných z kopce nebo z nich vytesat ledové sochy.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.