Jak stylově darovat novomanželům peníze | Blog Mall.cz

Jak stylově darovat novomanželům peníze

Hrnce, broušené skleničky ani povlečení už se jako svatební dary nenosí. Daleko častěji si snoubenci říkají o peníze. Víte, kolik jich novomanželům darovat a jak je šikovně zabalit, aby byl svatební dar originální?

Dřív museli svatebčané dary pro novomanžele složitě vymýšlet a shánět. Dnes to mají jednodušší – snoubenci buď vytvoří seznam svých vytoužených darů, ze kterých si hosté jen vyberou a nakoupí, nebo požádají o peníze. Ani s nimi to ale není tak jednoduché.

Darujte štědře, ale rozumně

Vyvstává pak složitá otázka: kolik máme darovat? To záleží jen na vás. Zvažte svou finanční situaci i to, jak dobře se s novomanželi znáte.

Pokud jste jen známí a navíc počítáte každou korunu, nikdo od vás vysoké částky neočekává. Naopak jestli jdete novomanželům za svědka nebo jste příbuzní, sáhnete si hlouběji do kapsy. Na svatbě totiž platí: čím jste ženichovi s nevěstou bližší, tím víc peněz byste měli darovat.

Když váháte, zvolte minimálně takovou částku, aby pokryla výdaje, které do vás museli manželé na svatbě investovat – za jídlo, pití nebo ubytování. Většinou se počítá s 500 až 1 000 korun na dospělou osobu. Děti do svých výpočtů nezahrnujte.

Částka, kterou novomanželům věnujete, by měla alespoň zhruba pokrýt náklady na jídlo a pití, které na svatbě zkonzumujete. • 

Pod dar se podepište

Nezapomeňte se vždy podepsat. Nechat na svatbě dar anonymně se nehodí a novomanželé budou alespoň vědět, od koho příspěvek dostali a komu pak mohou poslat poděkování.

Jestli chcete, připojte k daru i blahopřání, ale není to nutnost. Zvlášť pokud si dáte se zabalením záležet, bude dar mluvit sám o sobě.

Ke svatebnímu daru můžete připojit osobní přání nebo radu do života. Vždy byste se ale měli podepsat. Jen tak vám budou moct novomanželé poděkovat. • 

7 tipů, jak originálně darovat peníze

Nejjednodušší způsob je vložit peníze do obálky. Chcete-li ale udělat novomanželům radost a věnovat jim dárek, na který nikdy nezapomenou, dejte si s úpravou a zabalením bankovek záležet. Stačí zapojit fantazii nebo si vybrat z následujících tipů:

1. Originální obraz

Vytvořte originální peněžní obraz. Stačí bankovky vyrovnat pod sklo do rámečku. A vyskládat je můžete do různých tvarů. Novomanžele určitě potěšíte, když z peněz vytvoříte jejich datum svatby nebo třeba iniciály.

2. Penízkové origami

Jste-li zruční, připravte překvapení v podobě origami – na internetu najdete stovky návodů. A tvary můžete přizpůsobit zájmům novomanželů.

Pokud se berou zapálení rybáři, vyskládejte z bankovek malé rybičky, přivažte je na provázek a zavěste do malého kulatého akvária. Milovníky zvířat potěšíte třeba poskládanou labutí nebo motýlky.

Pomačkání bankovkám nevadí – zase se natáhnou. S natrženým rožkem je to ale horší. Buďte proto při skládání origami opatrní a dávejte pozor, ať bankovky omylem nenatrhnete. 

Origami se často používá na svatbách jako dekorace. Zkuste ho využít i jako originální způsob k zabalení peněžního daru. • 

3. Strom plný peněz

V pohádkách rostou na stromech jitrnice, na svatbách zase peníze. Kupte menší stromek v květináči. Bankovky stočte do ruličky a navěšte provázkem nebo pomocí drátku na větvičky jako plody.

4. Svatební prasátko

Pokud nejste moc zruční nebo chystáte dary na poslední chvíli, využijte klasickou pokladničku. Bankovky si rozměňte na drobné mince a nasypte je dovnitř, ať je pořádně plná.

NÁŠ TIP: Do kasičky se hodí jen pěkně lesklé mince. Pokud jsou zašlé, nechte je přes noc odmočit ve vodě s pracím práškem. Nebo smíchejte ocet se solí (na půl hrnku octa stačí lžíce soli) a peníze do roztoku na chvíli ponořte. Po chvilce budou krásně lesklé.

Pokladničku můžete nakonec ozdobit třeba barevnou stužkou nebo na ni fixou na porcelán napsat novomanželům přání. • 

5. Truhla s pokladem

Kromě pokladničky můžete využít i dřevěnou truhlu – nezáleží, jak bude velká. Vysypte ji pískem, přidejte mušle, kamínky nebo hračky na písek. A samozřejmě bankovky a mince.

Chcete-li udělat dárek zábavnější, schovejte truhlu někde v místě svatby. Novomanželům pak jako dar dejte jen mapu s nápovědou. Bude na nich, aby si svůj zakopaný poklad sami našli.

6. Tři oříšky pro novomanžele

Oříšky se nehodí jen pro Popelku. I novomanželé z nich budou mít radost. Zvlášť pokud je naplníte penězi.

  1. Vyberte si velké vlašské ořechy a opatrně je rozpulte.
  2. Vyčistěte vnitřek od jádra a vložte do nich složené bankovky.
  3. Skořápky dejte zpět k sobě a slepte je vteřinovým lepidlem. Buďte opatrní, ať vám lepidlo nekápne na bankovky. 

7. Prší vám štěstí

Říká se, že déšť na svatbě znamená štěstí. Zaručte ho novomanželům, i když bude jasno. Bankovky svažte do ruliček a pomocí nitek přivažte zevnitř do špice deštníku. Pokud si troufáte, můžete navěsit i mince. Když pak novomanželé deštník otevřou, budou kolem nich poletovat peníze jako kapky deště.

Originální deštník s penězi pak mohou novomanželé využít i při svatebním focení. • 

A kdy je čas jít s dárkem ven? Způsobů je víc – někdy se dary vozí do domu nevěsty ještě před obřadem. Zeptejte se raději s předstihem novomanželů, jaké mají plány. Nejčastěji ale stačí vzít dary s sebou na hostinu, kde je na ně vyhrazené speciální místo.

A pokud si novomanželé o peníze neřeknou, můžete popustit uzdu své kreativitě a vymyslet pro ně jiný dárek. Pomohou vám v tom třeba naše tipy na originální svatební dary.

Máte vlastní zkušenosti se svatebními dary? Napište nám do komentářů své tipy na originální způsob, jak stylově darovat peníze.