Jak se připravit na první stanování s dětmi | Blog Mall.cz

Jak se připravit na první stanování s dětmi

Mamí, já bych chtěl zažít nějaké dobrodružství! Jestli už jste tuhle větu někdy slyšeli, pak neváhejte a vyrazte s malými nezbedy na dovolenou do přírody. Přečtěte si, na co myslet při prvním kempování s dětmi.

S prvním stanováním raději počkejte, až budou mít děti aspoň 2–3 roky. To už jsou samostatnější a s bojovými podmínkami ve stanu si poradí.

Chcete-li mít jistotu, že vaši raubíři dva týdny pod stanem zvládnou, zkuste si to raději nanečisto. Stačí na zahradě postavit stan a tábořit pár nocí před domem. Pokud se dětem spaní ve spacáku zalíbí, máte vyhráno. A můžete se vydat do kempu!

Jestli si nejste jistí, že spaní v přírodě děti zvládnou, zkuste to nejprve na pár nocí na zahradě. Teprve potom se vydejte do kempu na delší dovolenou. • 

Nepodceňte přípravu

Na první rodinné kempování zvolte raději tábořiště v Česku. Kdyby se dětem výlet už nelíbil nebo se zkazilo počasí, nemáte to domů daleko. A na výběr máte spoustu míst, která jsou ideální i pro malé caparty.

Základem úspěchu je i dostatek informací. Zjistěte si dopředu, jak to v kempu vypadá. Zda je tam možnost stravování, jak daleko jsou od stanů sprchy a toalety nebo jestli je součástí areálu i dětské hřiště – podle toho také přizpůsobte balení.

Do příprav na kempování zapojte i děti. Už doma jim vysvětlete, jak se staví stan – uvidíte, že se nebudou moct dočkat, až si všechno vyzkouší na vlastní kůži. • 

Zabalte si všechno. A ještě něco navíc

Prvním bodem balicího seznamu musí být především kvalitní výbava. Zkontrolujte:

  • stan – pokud máte víc dětí, zvolte radši větší stan s oddělenými ložnicemi. Budete mít dostatek místa na všechny věci, ale i pohodlí pro všechny členy rodiny,
  • karimatky – výběr karimatek nepodceňujte, mají vás totiž ochránit před chladem od země. Ideální jsou samonafukovací karimatky, které navíc nezaberou moc místa,
  • spacáky – k dostání jsou i speciální dětské spacáky, které jim padnou a zahřejí je.

Do tašek přibalte i lékárničku nebo lapače hmyzu, které vás zbaví komárů. Neustálé škrábání komářích štípanců by totiž dětem výlet jen pokazilo.

A jestli máte doma igelit, vezměte ho s sebou – bude se hodit pod tašky s oblečením, aby vám od země nenavlhlo. Nejdůležitější totiž je, aby byly děti neustále v suchu!

Zatímco dospělí vydrží téměř všechno, děti jsou náchylnější. A zvlášť ve stanu, kde jsou teplotní rozdíly mezi dnem a nocí velké. Aby malí nezbedové neprochladli ani se nepřehřívali, nabalte jim s sebou funkční oblečení, ve kterém se nezpotí. A vždycky s sebou mějte dost suchých kousků na převlečení.

Na noc nezapomeňte všechny věci schovat do stanu nebo auta – hlavně boty. Jen tak zůstanou děti celou dobu v suchu a k táboření si vytvoří hezký vztah. • 

Pokud máte v autě dost místa, přibalte s sebou i nočník. I když už máte děti odrostlejší, v noci se jim nebude chtít utíkat přes celý kemp v chladu na záchod. Uvidíte, že jim nočník přijde vhod.

Batůžek malého dobrodruha

Do balení zapojte i vaše potomky – nechte je, ať si zabalí vlastní batůžek jako správný tramp. Dohlídněte, aby v něm nechybělo náhradní suché tričko, vlastní baterka nebo čelovka, malá termoska s pitím i skládací nůž. K dostání jsou speciální nožíky pro děti, které jim neublíží a zároveň je naučí s nožem zacházet.

Do batůžku můžete přidat i mapku nebo třeba kompas – dítko si pak bude připadat jako skutečný dobrodruh. 

Dobrodružství pod stanem

Jakmile dorazíte do kempu, vybírejte pečlivě místo, kde stan postavíte. Zvolte kout, kde nebude celý den pražit slunce, ale zároveň tam budete mít dostatek soukromý a děti místo na hraní. Až postavíte stan a vybalíte to nejdůležitější, alou do přírody.

Nezapomínejte, že kempování je hlavně zábava a dobrodružství. A zvlášť pro děti. Nachystejte pro ně různé hry, například:

  • bobříka odvahy,
  • hledání zakopaného pokladu
  • nebo hru na indiány.

Naplánovat můžete i výlet na lodičku nebo napínavé noční hry.

Děti si mohou třeba postavit vlastní teepee nebo vyrobit indiánskou čelenku. • 

Největším dobrodružstvím bude pro děti stejně to, že mohou výjimečně chodit pozdě spát, pozorovat hvězdy a každý večer opékat buřty na ohni!

Posunutá večerka se na dovolené promíjí, jinak se ale snažte režim dodržovat. Pokud ještě dítko chodí po obědě spát, naplánujte raději dva krátké výlety na dopoledne a odpoledne – tak, aby si mohlo přes den schrupnout. Jakmile se probudí, můžete zas vyrazit ven.

A když selže počasí, mějte plán Bhry na doma, karty nebo třeba Člověče, nezlob se. To všechno jsou varianty na deštivé odpoledne ve stanu.

A pokud nakonec zjistíte, že stan není nic pro vás, zkuste příště vyrazit na rodinnou dovolenou třeba karavanem – přečtěte si, jak na pojízdný hotel proměnit vlastní auto.

Jezdíte s dětmi pravidelně kempovat nebo vás teprve první výlet pod stan čeká? Podělte se s námi o svoje zkušenosti na Facebooku.